ιχνηλατες

Published on 23 Μαρτίου, 2018 | by Kynoclub

0

Oι Αγώνες Ιχνηλατών και οι απαιτήσεις τους

κείμενο: Θάνος Κυριτσάκας

Φώτο: Ν. Φωτακόπουλος


Οι αγώνες ιχνηλατών διέπονται από αυστηρούς κανόνες διεξαγωγής, στους οποίους ιχνηλάτες και κυναγωγοί πρέπει να τηρούν απόλυτα.
Στους ιχνηλάτες που παίρνουν μέρος στους αγώνες χωρίς να έχουν μια πρότερη εμπειρία αγώνων, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο της αρνητικής απόδοσης στην ιχνηλασία, το πλησίασμα και τελικά το ξεφώλιασμα του λαγού. 
Σίγουρα οι ιχνηλάτες που παίρνουν μέρος είναι έμπειροι στο λαγό, κυνηγούν τακτικά και σε γενικές γραμμές θεωρούνται πολύ καλά λαγόσκυλα κατά την άποψη του ιδιοκτήτη τους, ο οποίος μένει ικανοποιημένος με το κυνήγι που έχει στο μυαλό του, αλλά οι αγώνες έχουν πολλές διαφορετικές απαιτήσεις από ένα κλασικό κυνήγι που το μονό μέλημα είναι να βάλουμε το λαγό στον τουρβά.

  1. Οι αγώνες διεξάγονται απ’ το πρωί στις 8 μέχρι το απόγευμα 4 και 5 η ώρα. Κάθε σκύλος ή ομάδα ιχνηλατών μπαίνει στον αγώνα την ώρα που κληρώθηκε. 
    Ιχνηλάτης που δεν εκπαιδεύτηκε να κυνηγάει όλες τις ώρες τις ημέρας δεν θα μπορέσει να αποδώσει θετικά τις μεταπρωινές, μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. 
    2. Οι αγώνες διεξάγονται σε διαφορετικές περιοχές κάθε φορά. Μπορεί να είναι πεδινές, μικρά υψόμετρα, μεγάλα υψόμετρα μέχρι αλπικά και ανάλογα θα υπάρχει διαφορετική χλωρίδα, από κάμπο με αμπέλια και σταριές μέχρι πουρνάρι, ντούσκο, έλατο και φτέρη, αλπικά λιβάδια, ανεβαίνοντας τα υψόμετρα.
    Ιχνηλάτης που δεν εκπαιδεύτηκε να κυνηγάει σε όλα αυτά τα διαφορετικά μέρη, από κάμπο μέχρι αλπική ζώνη δεν θα αποδώσει θετικά στην ιχνηλασία γενικώς, όταν ξαφνικά αλλάζει περιοχές.
    3. Οι αγώνες απαιτούν πλήρη υπακοή και συνεργασία του σκύλου με τον κυναγωγό, οπότε σε διαφορετική περίπτωση το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.
    Στο δια ταύτα ποιος φταίει για την αρνητική απόδοση του ιχνηλάτη, φυσικά ο κυνηγός που δεν του έδωσε τη σωστή εκπαίδευση. Παρακάτω αναφέρονται τα λάθη στην εκπαίδευση και την κυνηγετική εργασία του σκύλου.

       Τα λάθη στην εκπαίδευση και την εργασία

Δεν γίνεται μεθοδική και ολοκληρωμένη εκπαίδευση σύμφωνα με την ηλικία του σκύλου. 
• Ο σκύλος δεν εκπαιδεύεται μόνος του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποκτήσει την απαιτούμενη εμπειρία και ανεξαρτησία.
• Όταν κυνηγάς σε μια μόνιμη περιοχή, ο σκύλος αποκτά την «νόσο της εντοπιότητας» που λέω εγώ, δηλαδή δεν έχει εμπειρία άλλων εδαφών με διαφορετικές κλιματικές και ατμοσφαιρικές συνθήκες. 
• Η μυρωδιά του λαγού είναι μια «οσφρητική εντύπωση» που πηγάζει απ’ την μίξη του εδάφους που περπατάει, την ατμόσφαιρα, τον αέρα και την θερμοκρασία. Κάθε περιοχή λοιπόν έχει τις δικές της κλιματικές και ατμοσφαιρικές συνθήκες και τις δικές της «οσφρητικές εντυπώσεις», που ο σκύλος πρέπει κατά το μάλλον ή ήττον να γνωρίσει ούτως ώστε να τις καταγράψει στον εγκέφαλό του.
• Οι περισσότεροι κυνηγούν το πρωί δυο-τρεις ώρες και μετά στα καφενεία για τσίπουρα και φωτογραφίες στο διαδίκτυο με κρεμάμενους λαγούς. Οι ντοροί υπάρχουν μέχρι το απόγευμα αν δεν βρέξει έντονα να πλύνει τις μυρωδιές, οπότε κυνηγάμε μεσημέρι και απόγευμα.
• Πρέπει να αφήνεται τα σκυλιά σας να αναπτύξουν πρωτοβουλία και ανεξαρτησία στο ψάξιμο, χωρίς να τα κρατάτε κοντά σας, έτσι θα ξεδιπλώσουν ελεύθερα την ιχνηλασία με μεγάλη έρευνα, καλύπτοντας μεγάλη περιοχή, σημαντικό στοιχείο στο ψάξιμο του ντορού
• Υπάρχουν και ξεχωριστοί ιχνηλάτες που έχουν το προσόν της «αίσθησης θηράματος». Είναι η ικανότητα να εκμεταλλεύονται τον αέρα και την ατμόσφαιρα γύρω τους, διαισθανόμενοι την ύπαρξη του θηράματος. Ένας τέτοιος ιχνηλάτης δεν θα κάνει πισωγυρίσματα στο ψάξιμο, θα φτάσει στο γιατάκι γρήγορα, όπου θα σηκώσει κεφάλι δεχόμενος τη μυρωδιά του αέρα, ξεφωλιάζοντας άμεσα το λαγό και θα κάνει καταδίωξη με όρθιο κεφάλι. Μύτη κάτω μόνο μέχρι το γιατάκι, από κει και πέρα όρθιο κεφάλι. Τέτοιοι ιχνηλάτες βρίσκουν λαγό και με δύσκολες συνθήκες !!

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας