προσωπα

Published on 24 Μαρτίου, 2018 | by Kynoclub

0

Ο Απόστολος Λιχούδης εξηγεί γιατί αγαπάει τα Κούρτσχααρ και γιατί δεν θα …μετανάστευε ποτέ!

Αν και παλιός κυνόφιλος μπήκε δυνατά τα τελευταία χρόνια στο κυνοφιλικό γίγνεσθαι με εμφανή διαθεσή προσφοράς και αφοσίωσης. Κριτής ηπειρωτικών φιλών και πρόεδρος ρου Κυνοφιλικού Ομίλου Κορίνθου. Ιδιότητες που το φέρνουν στην πρώτη ΄΄μάχιμη΄΄ γραμμή της κυνοφιλίας. Έχει ήδη στο ενεργητικό του αρκετές επιτυχημένες διοργανώσεις και υπόσχεται περισσότερος για το μέλλον με την σοβαρότητα και την αξιοπιστία που τον χαρακτηρίζει.. Να τι μας είπε σε μια συνέντευξη με περισσότερος προσωπικές ερωτήσεις και λιγότερες κυνηγετικές και κυνοφιλικές.

συνέντευξη στον Νίκο Φωτακόπουλο.

-Με τι ασχολήθηκες περισσότερο στην ζωή σου;

ΑΠ: Από μικρό παιδί μου άρεσε η φύση , η περιπέτεια ,η εξερεύνηση, περισσότερο από όλες τις δραστηριότητες με κέρδισε το κυνήγι και η κυνοφιλία.

– Τι σημαίνει για εσένα το κυνήγι;

ΑΠ: Το κυνήγι είναι τρόπος ζωής, σεβασμός στα αγρίμια και τα πτηνά, σεβασμός στο περιβάλλον. Σεβασμός στους κανόνες που το διέπουν και τους εφαρμόζω. Και αν ακόμη δεν υπάρχουν κάποιοι κανόνες νοιώθω την ανάγκη να τους εφεύρω. Ελπίζω να υπάρχει κυνήγι και στην άλλη ζωή αν υπάρχει άλλη ζωή.  

-Ποια είναι τα προσωπικά σου «Όχι» στην ζωή και στο κυνήγι;

ΑΠ: Στην ζωή μου εφαρμόζω το «δεν κάνω, ότι, δεν θέλω να μου κάνουν». Στο κυνήγι ελέγχω τον εαυτό μου, να μην είμαι κυνηγός για το «κρέας» και το έχω καταφέρει.

-Τι εκτιμάς περισσότερο στους φίλους σου;

ΑΠ: Η λέξη «φίλος» εμπεριέχει έννοιες όπως η αγάπη, ο σεβασμός, ειλικρίνεια, η φροντίδα, η θυσία, η ανθρωπιά, η δικαιοσύνη για τα πάντα και όλα αυτά λέγονται ήθος, αυτό το ήθος εκτιμώ. -Αν δεν ήσουν ο εαυτός σου ποιός θα ήθελες να είσαι;

ΑΠ: Ένας πολύ καλύτερος σε όλα τα επίπεδα από τον εαυτό μου.

-Ποια εμφανισιακή αρετή ξεχωρίζεις σε μια γυναίκα;

ΑΠ: Να είναι αυτή η θαυμάσια ύπαρξη που λέγεται γυναίκα, να έχει προσωπικότητα, θηλυκότητα, να σέβεται τον περίγυρό της, είτε είναι γνωστά ή άγνωστα πρόσωπα. Να σέβεται την ίδια!

– Ποιο είναι το βασικό σου γνώρισμα στο κυνήγι;

ΑΠ: Κατευνάζω το πάθος για την απόκτηση του θηράματος και σιγουρεύομαι πριν πατήσω την σκανδάλη ότι είναι αυτό που θέλω, χωρίς να λυπάμαι αν αργοπορήσω και δεν το καρπωθώ. Απολαμβάνω όλη την διαδικασία,   

-Για ποιό μειονέκτημα σου αυτοσαρκάζεσαι;

ΑΠ: Μιλάω πολύ και μερικές φορές παρασύρομαι από το πάθος της ρητορικής, νοιώθοντας ότι επιδιώκω να πείσω τον συνομιλητή μου για τις θέσεις μου.

 -Σε ποια άλλη εποχή θα επιθυμούσες να ζεις;

ΑΠ: Πιστεύω ότι η κάθε εποχή έχει τα θετικά και αρνητικά της, όπως κάθε παραμύθι που έχει «δράκους, μάγισσες, καλές νεράιδες και πρίγκιπες» έτσι είναι η κάθε εποχή. Αν ήξερα πως ήταν η ζωή σε εποχές πριν από την δική μου ή μετά από την δική μου, θα μπορούσα να απαντήσω με βεβαιότητα.

-Για ποιο πράγμα μετανιώνεις περισσότερο;

ΑΠ: Μετανιώνω για όσα μπορούσα να κάνω και δεν έκανα, όπως και για όσα έπρεπε να προσπαθήσω περισσότερο και δεν προσπάθησα. Για λόγια που έχω πει και δεν μπόρεσα να τα μαζέψω πίσω, όπως ακριβώς μια σφαίρα!

-Ποια είναι η αγαπημένη σου επαρχιακή πόλη ή χωριό και γιατί το έχεις αγαπήσει;

ΑΠ: Σαφώς η γενέτειρα μου η Βόνιτσα Ακαρνανίας, είναι ένας τόπος με ιδιαίτερο φυσικό κάλος, έχει θάλασσα , πεδιάδα, βουνό, το νερό Κορπής, πλούσιος θηραματικός τόπος. Το κυριότερο είναι πως εκεί γεννήθηκα και έζησα την πρώτη δεκαετία της ζωής μου.

– Ποιο είναι το αγαπημένο σου ελληνικό νησί;

ΑΠ: Φοβάμαι πως θα είμαι άδικος ονομάζοντας ένα νησί γιατί δεν τα έχω επισκεφθεί όλα, όμως από αυτά που έχω επισκεφθεί είναι η Ρόδος και η Κέρκυρα

-Με ποιες ιστορικές προσωπικότητες νιώθεις μια πνευματική ιδεολογική συγγένεια;

ΑΠ:   Διογένης , Σωκράτης, Κολοκοτρώνης, Ρίτσος.

-Με ποιο έμφυτο ταλέντο θα ήθελες να είσαι προικισμένος;

ΑΠ: Με σπάνια υψηλό δείκτη νοημοσύνης.

.-Ποιο είναι το φθηνότερο και ποιο το ακριβότερο κυνηγετικό δώρο που έχεις κάνει στον εαυτό σου;

ΑΠ: Ένας απλός σουγιάς το φθηνότερο και ένα φορτηγάκι 4Χ4 το ακριβότερο. Όμως σκοπεύω σε ακόμα ένα  ακριβό δώρο, ένα kurzhaar άριστο μορφολογικά και κυνηγετικά.

-Ποια είναι η αγαπημένη σου φράση ή απόφθεγμα;

ΑΠ: «Μηδενί δίκην δικάσεις πριν αμφί μύθον ακούσεις» Για να κρίνεις κάποιον άνθρωπο, ή κατάσταση , πρέπει να γνωρίζεις τα πάντα περί αυτού και τότε μόνον κρίνεις.

-Τι είναι αυτό που σε φοβίζει πιο πολύ;

ΑΠ:   Με φοβίζουν τα πάντα , τόσο αυτά που μπορούν να συμβούν στον μικρόκοσμο μου, όσο  αυτά στον μακρόκοσμο μου. Στην πρώτη περίπτωση, ή υγεία, στην δεύτερη περίπτωση ο πόλεμος.

-Ποια …κακογουστιά είναι αυτή που σε ενοχλεί περισσότερο;

ΑΠ: Αυτή, που πολλοί νομίζουν ότι είμαι ένα φυτό και ότι μου αρκούν λίγες σταγόνες νερό και ελάχιστη κοπριά για να υπάρχω ως σκεπτόμενος, ευτυχισμένος και ελεύθερος άνθρωπος.

-Ποια είναι η αγαπημένη σου ράτσα σκύλων και γιατί;

ΑΠ: Η πρώτη μου αγάπη είναι το kurzhaar, γιατί είναι ένας ανθρωποκεντρικός σκύλος, κυνηγά μαζί μου όχι  για τον εαυτό του, είναι στοργικός ξέρει να συγχωρεί, είναι ικανός σε όλα τα θηράματα, μεθοδικός, ακούραστος, ακόμη και σε πολύ δύσκολες συνθήκες και καλός χαρακτήρας.

-Ποιο είναι το μεγαλύτερο ψέμα που έχεις πει για …καλό σκοπό;

ΑΠ : Ναι το έχω κάνει και αυτό μερικές φορές αλλά όχι κάτι πολύ σοβαρό και είχε να κάνει με την δουλειά μου , προκειμένω να βοηθήσω ηλικιωμένους ανθρώπους. Στο παρελθόν συνήθιζα να λέω δυνατά ψέματα την πρωταπριλιά ως είθισται και μόνον για λίγο.

-Ποιο είδος μουσικής και ποιο συγκεκριμένο τραγούδι σου αρέσει να ακούς και να τραγουδάς;

ΑΠ: Η μουσική είναι σαν την περιπέτεια, την αναζητάς και όσο την γνωρίζεις προχωράς πιο βαθιά. Αγαπώ την Ελληνική μουσική, όχι σκυλάδικα και δήθεν δημοτικά, με αναστατώνει ό ήχος της λύρας αλλά και του κλαρίνου, αγαπώ τα ρεμπέτικα, την Ροκ και την τζαζ, με ιδιαίτερη αδυναμία στο σαξόφωνο. Το τραγούδι μου «σαν τον αητό είχα φτερά».

-Πως θα περιέγραφες τον εαυτό σου;

ΑΠ : Είμαι μέσα μου ένα παιδί που γελά, θυμώνει, παθιάζεται, αντιδρά, αγαπά, συγχωρεί, παίζει, επιμένει μέχρι τέλος για να πετύχει τον στόχο του, ένα παιδί που θέλει το χάδι, την επιβράβευση, την αγάπη, την γνώση, την δικαιοσύνη. Ένα παιδί που δεν θα διστάσει να αναποδογυρίσει τα πάντα όταν το αδικούν αλλά ποτέ δεν ξεχνά το καλό και το κακό.

-Αν ήσουν υποχρεωμένος να μεταναστεύσεις σε ποιο χώρα θα πήγαινες και γιατί;

ΑΠ: Θα έπρεπε να υπάρχει λόγος ζωής ή θανάτου , σε τέτοια περίπτωση όπου και να πήγαινα η ψυχή μου δεν θα ακολουθούσε το κορμί μου, θα έμενε Ελλάδα.

-Με τι όπλο κυνηγάς; (μάρκα κ.λ.π) και ποιο είναι το αγαπημένο σου θήραμα;

ΑΠ: Μέχρι πριν τρία χρόνια με ένα πλαγιόκανο AYA, σταθερό στένωμα **/**** με απλούς εξωλκείς, μήκος κάννης 70 εκατοστά, αντίγραφο του Merkel. Τώρα με Benelli becaccia με εναλλασσόμενα στενώματα(τσοκ), 60 εκατοστά μήκος κάννης, τρίσφαιρη. Θηράματα η μπεκάτσα, η πέρδικα, ο λαγός.

Η χειρότερη μέρα της ζωής ήταν:

ΑΠ: Ήταν δυο διαφορετικές χρονικά ημέρες, η πρώτη όταν είδα νεκρό τον πατέρα μου και η δεύτερη όταν απεβίωσε η μητέρα μου.

– Εάν συναντούσες τον …θεό τι θα του ζητούσες;

ΑΠ : Να διορθώσει την ελαττωματική δημιουργία του, τον άνθρωπο γιατί είναι το πιο αιμοβόρο κτήνος στον πλανήτη. Δεν τον «έπλασε» κατ’εικόνα και ομοίωση, ή μήπως ναι ; δεν γνωρίζω.

– Ποια ήταν η σημαντικότερη κυνηγετική  σου ημέρα;

ΑΠ : Η πρώτη ημέρα που πήγαμε κυνήγι με τον μεγάλο μου γιό και τους σκύλους μας, δεν έτυχε να πάρουμε θήραμα, αλλά ήμουν ευτυχισμένος.

Εάν μπορούσες τι θα διόρθωνες στον κυνηγετικό γίγνεσθαι;

ΑΠ: Σταθερό νομοθετικό πλαίσιο, υποχρεωτική εκπαίδευση ουσιαστική για την απόκτηση της άδειας, Παραβάσεις χωρισμένες σε πταίσματα με επιβολή προστίμου μέσω Δ.Ο.Υ, σε επαναλαμβανόμενα πταίσματα αφαίρεση της άδειας για χρονικό διάστημα. Πλημμέλημα (πολύ σοβαρές παραβάσεις), επιπλέον αφαίρεση της άδειας και ξανά στο θρανίο για την επανάκτησή της.

-Τι είναι ευτυχία για σένα;

ΑΠ : Να κοιτάζω ανθρώπους χωρίς να είναι ζωγραφισμένη στο πρόσωπο τους η πίκρα, ο πόνος, η δυστυχία  να μην είναι σκελετωμένα και τυμπανιασμένα από πείνα τα παιδιά όποιο χρώμα και αν έχουν. Να βλέπω πλατιά χαμόγελα και ανοιχτές πόρτες.

-Που θα επιθυμούσες να θαφτείς;

ΑΠ : Το θέμα δεν είναι ο τόπος, η γη που θα με σκεπάσει είναι παντού η ίδια, αρκεί να είναι στην Ελλάδα, ίσως το σημαντικό είναι ο τρόπος που θα θαφτώ.

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας