προσωπα

Published on 9 Απριλίου, 2018 | by Kynoclub

0

Ο Νάκης Γκόπης μιλά για τον Ελληνικό Ιχνηλάτη και προβλέπει το μέλλον του…

Συνέντευξη στον Ν. Φωτακόπουλο

Είναι ο πρώτος χρονικά  έλληνας κριτής μορφολογίας και κυνηγετικών ικανοτήτων (πριν ακόμα ιδρυθεί ο ΚΟΕ) και ένας από τους πέντε πρώτους κριτές εργασίας Ιχνηλατών. Είναι ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του Ομίλου Επανιέλ Μπρετόν, πρωτεργάτης της κυνοφιλίας στην Βόρεια  Ελλάδα και πολλά-πολλά ακόμα που δεν μπορούν να αναφερθούν εδώ. Ο κατάλογος των κυνολογικών …κατορθωμάτων και της κυνοφιλικής πορείας και προσφοράς του είναι μακρύς και εξακολουθεί να γράφεται ακόμα… Είναι ο δικηγόρος κ Αθανάσιος (Νάκης) Γκόπης που δέχτηκε να απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις σχετικά με τον Ελληνικό Ιχνηλάτη αμέσως μετά την ανάδειξη του (και) ως κριτή Αγώνων Κυνηγετικών Ικανοτήτων για ιχνηλατες. Η κουβέντα μας μετά από μερικές δεκαετίες φιλίας και κυνοφιλικής συνύπαρξης όπως ήταν φυσικό έγινε χωρίς τυπικότητες πληθυντικούς και όσα επιβάλει το …πρωτόκολλο μεταξύ συνεντευξιαζόμενου και συνεντευξιαστή. Να τι μας είπε… Ν. Φ.  

Eρ.: Ποιό είναι κατά την γνώμη σου το σημερινό επίπεδο του Ε.Ι.

Απ.: Από τεχνικής πλευράς, όσον αφορά στην μορφολογία, αναμφισβήτητα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία 20 χρόνια. Έχουν εξαλειφθεί ορισμένα ελαττώματα, παραμένουν κάποια άλλα, γενικά όμως η εικόνα που έχει πλέον σχηματισθεί είναι πολύ θετική και ελπιδοφόρα αν σκεφτεί κανείς ότι φυλές με καλλιέργεια εκατό και πλέον ετών εξακολουθούν να παρουσιάζουν ελαττώματα. Άλλωστε αυτός είναι ο πρωταρχικός σκοπός στην κυνοτεχνεία δηλ. η βελτίωση των φυλών.

Ερ: Πως αξιολογείς τον Ελληνικό Ιχνηλάτη, σε σχέση με τις ξένες φυλές, στην εργασιακή απόδοση;

Απ: Στον εργασιακό τομέα δυστυχώς ο Όμιλος δεν έχει ακόμη «εικόνα» αφού η διεξαγωγή των Αγώνων Εργασίας (Α.Κ.Ι.) θεσμοθετήθηκαν πολύ πρόσφατα και δεν προκύπτουν μέχρι τώρα ασφαλή συμπεράσματα. Εδώ χρειάζεται αρκετός χρόνος (χρόνια) για να δούμε στην πράξη πως εργάζεται ο Ε.Ι. σε ένα μεγάλο ποσοστό σε σχέση με τις εγγραφές του στα μητρώα του Κ.Ο.Ε.

Στην ουσία τώρα ξεκινάει η πραγματική βελτίωση του σκύλου αφού ήδη ελευθερώθηκε από τα δεσμά που τον κρατούσαν αιχμάλωτο λόγω της έλλειψης των Α.Κ.Ι. (ζωοτεχνικών ελέγχων). Πιστεύω ότι σε μια «πενταετία» θα έχουμε «εικόνα» και για την εργασία, που μαζί με την βελτιωμένη ήδη μορφολογία, θα αποτελέσουν μια στερεή γενετική βάση περαιτέρω εξέλιξης – στην εκτροφή και καλλιέργεια της φυλής. Μην ξεχνάμε ότι είναι σκύλος εργασίας και ότι οι άριστες κυνηγετικές ικανότητες σε συνδυασμό με πολύ καλή μορφολογία είναι τα δυο πόδια που στηρίζεται κάθε καθαρόαιμη φυλή.

Ερ: Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και μπρος για την ανάπτυξη και βελτίωση του ελληνικού ιχνηλάτη;

Απ: Τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι ακόμα πολλά, ο δρόμος μακρύς και δύσβατος και το έργο του Ο.Φ.Ε.Ι. επίπονο και πολύπλοκο. Η υπόθεση του Ε.Ι. απαιτεί σοβαρή αντιμετώπιση για την προστασία, βελτίωση και ανάπτυξη της κυνηγετικής μας φυλής. Ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα θεωρώ ότι είναι μόνο μια αρχή, ένα καλό ξεκίνημα. Ο Ο.Φ.Ε.Ι. έχει επωμισθεί το δύσκολο εγχείρημα της «δημιουργίας» ή έστω της «αναβίωσης» του σκύλου αυτού που σημαίνει μακρά προσπάθεια για την επίτευξη αυτού του δύσκολου κυνοτεχνικού σκοπού. Δεν πρόκειται απλά και μόνον για κυνοφιλία. Δεν πρόκειται για φυλή με σταθεροποιημένα πλήρως μορφολογικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται στην ουσία για μια φυλή αρκετά νέα υπό συνεχή διαμόρφωση. Απαιτούνται συγκεκριμένοι στόχοι, σταθερή πορεία, στρατηγική πολιτική, συνεπής έλεγχος, σοβαρή και υπεύθυνη αντιμετώπιση των προβλημάτων, σταθερά βήματα. Η εξάπλωση απαιτεί χρόνο, οργάνωση και ενδυνάμωση της εκτροφής, αύξηση του αριθμού των ατόμων, των γεννών, σωστή αξιολόγηση των ζώων, ανηλεής απόρριψη των σκάρτων. Στην κυνοτεχνεία δεν ανάβει το φως απλά με το γύρισμα του διακόπτη. Το έργο προκύπτει με γνώση, υπομονή, σωστή κατεύθυνση και πάνω απ’όλα πραγματικά κυνόφιλους ανθρώπους, που ενδιαφέρονται για τον σκύλο και όχι για οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με αυτόν…..

Ερ.: Τι θα συμβούλευες τους κατόχους Ε.Ι. για την βελτίωση και περαιτέρω διάδοση της φυλής;

Απ.: Να γίνουν όλοι ανεξαιρέτως μέλη του Ομίλου ώστε να τον στηρίξουν ηθικά και οικονομικά, να βρίσκονται κοντά στον όμιλο ώστε να ενημερώνονται συνεχώς για κάθε τι που αφορά στην αγαπημένη τους φυλή, να προσέχουν την εκτροφή αποφεύγοντας ακατάλληλους γεννήτορες, να συμβουλεύονται τον όμιλο για ότι τους απασχολεί, να φροντίζουν την διατροφή και την υγιεινή των ζώων, να διαφημίζουν και να προωθούν με κάθε δυνατό τρόπο τον Ε.Ι. στον περίγυρό τους.

 

Ερ: Νομίζεις ότι υπάρχει κάτι ακόμα ενδιαφέρον που θα ήθελες να αναφέρεις για τον Ε.Ι.;

Απ.: Θα ήθελα να προσθέσω ότι ο Ε.Ι. βρίσκεται σήμερα στην καλύτερη στιγμή της ιστορικής του πορείας. Όλες οι συγκυρίες είναι με το μέρος του. Ο Όμιλος της φυλής, ο κυνηγετικός τύπος, η προβολή και  κυρίως το αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ελλήνων κυνηγών, προδιαγράφουν ένα λαμπρό μέλλον. Ο Ελληνικός μας Ιχνηλάτης αφού κατόρθωσε να επιζήσει και να μην εξαφανισθεί χρειάζεται τώρα φροντίδα από όλους για να αναπτυχθεί, βελτιωθεί, αξιοποιηθεί και να καταλάβει την θέση που του αξίζει ανάμεσα στις άλλες φυλές των σκύλων δίωξης.

Με τον πρόεδρο της επιτροπής κριτών εργασίας Ιχνηλατών της FCI κ. Gian Carlo Bosio

 

Ερ: Πρόσφατα κατά την διάρκεια των πρώτων επίσημων Α.Κ.Ι. Ιχνηλατών στην Ελλάδα 17 & 18 Μαρτίου κάποιος σε αποκάλεσε «ήρωα». Πιστεύεις ότι είσαι κάτι τέτοιο;

Απ: Για αστείο καλό ακούγεται, αν και με «τόνωσε» ευχάριστα σε μια στιγμή μεγάλης κόπωσης ψυχικής και σωματικής. Σε καμιά περίπτωση όμως, στα χρόνια που ασχολούμαι με τον Ε.Ι. δεν σκέφτηκα ή αισθάνθηκα κάτι τέτοιο. Αντιθέτως πιστεύω ότι είμαι «εργάτης» της κυνοφιλίας και υπηρετώ με συνέπεια ένα ιδανικό μαζί με μερικούς άλλους ιδεολόγους συνοδοιπόρους στον δρόμο αυτό που χάραξε ο αείμνηστος Σταύρος Μπασουράκος στο πρόσφατο κυνοφιλικό παρελθόν. Θα μου ταίριαζε πάντως καλύτερα ο χαρακτηρισμός του πιο «φανατικού οπαδού» και ο πιο «καλός ο μαθητής» του μεγάλου δάσκαλου (maestro) θεμελιωτού της Ελληνικής Κυνοφιλίας.

Η υπόθεση του Ε.Ι. δεν είναι «υπόθεση» «δική μου» ή του ενός και του άλλου, συγκεκριμένων προσώπων.. Είναι υπόθεση όλων μας. είναι ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ η εξέλιξή του. Το γεγονός ότι ονομάζεται Ελληνικός Ιχνηλάτης τα λέει όλα. Είναι η εθνική μας κυνηγετική φυλή. Η σημαία της ελληνικής παρουσίας στη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία. Θεωρώ πως είναι χρέος όλων η συστράτευση γι’ αυτόν τον σκοπό.

Ερ: Θεωρείς ότι υπάρχουν εχθροί στην συνστράτευση για την ανάπτυξη της εθνικής μας φυλής;

Απ: Χρειάζεται όραμα, υψηλά ιδανικά, ανοικτό μυαλό, ομοψυχία, συνεργασία, αλληλοϋποστήριξη, και ΟΧΙ ανούσιες έχθρες και αντιπαλότητες του ιντερνετικού καφενείου που μόνον κακό κάνουν στην περίπτωση του Ελληνικού Ιχνηλάτη και προκαλούν εμπόδια στην περαιτέρω εξέλιξή του.

Βάση της κυνοτεχνίας είναι η συνεργασία και όχι η πολεμική ρητορική ….. «άθλημα» που δυστυχώς εμείς οι έλληνες είμεθα πρωταθλητές! Και ο νοών, νοείτω!

Νίκος Φωτακόπουλος και Αθανάσιος Γκόπης

-Τι έχεις να πεις για το γεγονός ότι μονοπωλείς ως κριτής τις εκθέσεις του Ομίλου Φίλων Ελληνικού  Ιχνηλάτη;

-Σε αυτή την ερώτηση πρέπει να απαντήσει ο Όμιλος που ως διοργανωτής επιλέγει τους κριτές που θα προσκαλέσει.

-Θεωρείς ότι κάνει καλό στην φυλή να κρίνεται και να αξιολογείται μορφολογικά από έναν μόνο κριτή ή θα πρέπει να υπέχουν πολλές και διαφορετικές κρίσεις μια και η ανάδειξη ενός πρωταθλητή προβλέπει την απονομή τριών CAC από τρεις διαφορετικούς κριτές;

-Αυτό που θα ήθελα να σημειώσω είναι ότι οι κριτές πρέπει να κρίνουν με ομοιόμορφο τρόπο αξιολογώντας τον Ελληνικό Ιχνηλάτη. Δεν πρέπει να υπάρχουν κρίσεις που είναι εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους. Ένας σκύλος δεν μπορεί να είναι ΄΄Εξαίρετος΄΄ για ένα κριτή και ΄΄Καλός΄΄ για κάποιον άλλο…

-Είσαι ο ιδρυτής και επί χρόνια ιστορικός πρόεδρος του Ομίλου Επανιέλ Μπρετόν. Πως βλέπεις την μετέπειτα πορεία του  μετά την αποχώρησή σου και την σημερινή του πραγματικότητα;

Δεν θέλω να σχολιάσω τίποτα σχετικά με τον Όμιλο Επανιέλ Μπρετόν. Έχω αποχωρίσει πριν από 15 χρόνια και πλέον δεν έχω πλέον καμία σχέση και δεν γνωρίζω..

Πριν πολλά-πολλά χρόνια κριτής σε Αγώνες των Επανιέλ Μπρετόν.

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας