Published on 19 Μαΐου, 2018 | by Kynoclub

ΒΙΝΤΕΟ: Οι λαοφιλείς ΄΄άτυποι΄΄ αγώνες, και οι …ενστάσεις εναντίον τους!

Κείμενο-φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Αναμφίβολα οι αγώνες με απελευθερωμένο ορτύκι είναι οι πλέον δημοφιλείς μεταξύ των κυνόφιλων  κυνηγών αν κρίνουμε από την μαζική συμμετοχή τους. Τα παραδείγματα των ετήσιων ΄΄άτυπων΄΄ αγώνων του Φενεού, του Αυλώνα, της Καστοριάς κ.λ.π είναι πολύ πρόσφατα και επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Όμως δεν τους θέλουν όλοι αυτούς τους αγώνες. Ορισμένοι παράγοντες τους αντιμετωπίζουν με δυσπιστία ή ακόμα και εχθρότητα ή και …μίσος!

Αξίζει να υπενθυμίσουμε  μια σειρά μέτρων που έλαβε ο ΟΚΑΔΕ για να περιορίσει την ”λαϊκή” κυνοφιλία των ερασιτεχνών κυνηγών και τους ανεπίσημους αγώνες. Στην αρχή δεν αναδείκνυε πρωταθλητές που έχουν πάρει CACT σε  ήμερο θήραμα έστω και αν στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα αναδεικνύονται Παγκόσμιοι Πρωταθλητές με απελευθερωμένα θηράματα. Μετά  κατάργησε τους Αγώνες Πρακτικού Κυνηγίου στον Λαγκαδά με την δικαιολογία ότι δεν προσφέρουν τίποτα  ότι δεν έφταναν τα τερέν και οι κριτές. Στην συνέχεια ο ΟΚΑΔΕ  επέβαλε υποχρεωτική ακινησία, από την 1 Ιανουαρίου 2013, την ίδια ώρα που καταργούσε την εξέταση στο απόρτ! Τότε ξεσηκώθηκε μαζική αντίδραση. Θα θυμάστε όλοι τον Ηλία Γιανναρά να κατηγορεί σε βίντεο την ….επάρατη ακινησία. Μπροστά στον κίνδυνο να χαθούν οι συμμετοχές και τα έσοδα, από τους αγώνες του Σχιστού τον Μάρτιο του 2013 και για χάρη του κ Γιανναρά, μέσα σε μια νύχτα εφευρέθηκε το ΕΚΙ που σήμαινε αγώνες χωρίς ακινησία. Το ΕΚΙ είναι εφεύρεση του ΟΚΑΔΕ και μια ακόμα ελληνική πρωτοτυπία και δεν αναγνωρίζεται από την FCI. Το αστείο είναι ότι το ΕΚΙ (Εξέταση Κυνηγετικών Ικανοτήτων) δεν αφορά τις ηπειρωτικές φυλές

Όμως επειδή το ΕΚΙ άνοιξε την κερκόπορτα για τα στημένα αποφασίστηκε να  διεξάγονται μόνο με …άγριο θήραμα! Έτσι έχουμε την αστειότητα να μπορούν να διεξαχθούν ΑΚΙ με απονομή CACT σε στημένο θήραμα όχι όμως και  ΕΚΙ που υποτίθεται εφευρέθηκε για τους …κυνηγούς!!!

Οι Αγώνες έγιναν ανταμώματα

Το αποτελέσματα όλων αυτών των περιορισμών ήταν να μετονομασθούν  οι Αγώνες με απελευθερωμένα ορτύκια σε ΄΄Ανταμώματα΄΄ , ΄΄Αξιολογήσεις΄΄ κ.λ.π  ώστε οι διοργανωτές να αποφύγουν την εκδικητικότητα και επαπειλουμένη τιμωρία από τις ….κυνοφιλικές αρχές. Όλοι θυμούνται τον πόλεμο που έγινε στους αγώνες της Νεστάνης που διοργάνωνε επί χρόνια  ο Κυνηγετικός Σύλλογος Τρίπολης. Όλοι θυμούνται τις απειλές εναντίον όσων κριτών θα τολμούσαν να πάνε να κρίνουν εκεί. Πόλεμος που οδήγησε σε κατάργηση αυτών των σημαντικών ανεπίσημων Αγώνων.

-Το χειρότερο βέβαια είναι ότι πλέον αυτά τα ανταμώματα- αγώνες δεν τα διοργανώνουν Κυνοφιλικοί Όμιλοι (και δεν τα κρίνουν επίσημοι κριτές) εξ αιτίας του φόβου τιμωρίας αλλά Κυνηγετικοί Σύλλογοι όπως συμβαίνει με τους Συλλόγους του Κιάτου, της Καστοριάς κ.λ.π. . Βέβαια στις περισσότερες περιπτώσεις τα πρόσωπα των διοικητικών Συμβουλίων των τοπικών Κυνηγετικών Συλλόγων και των Κυνοφιλικών Ομίλων είναι τα ίδια…

Δείτε όμως τι έλεγαν  για τους Αγώνες με απελευθερωμένα ορτύκια σε μια ανεπίσημη συζήτηση κάποια από τα ΄΄κεφάλια΄΄ της ελληνικής κυνοφιλίας σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον Βίντεο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συμμετοχή στην συζήτηση του παλαίμαχου Κώστα Λάμπρου ο οποίος είναι πρωτεργάτης και υποστηριχτής  των πολύ επιτυχημένων αγώνων της Ζήρειας και του Φενεού.

δείτε:  Αγώνες στο Κιάτο 22 Μαΐου 2011 Τέσσερις πρόεδροι μιλούν για τα …στημένα!

δειτε:  Tα ήμερα ορτύκια της …ντροπής και οι κριτές που ονομάστηκαν αναλυτές!


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας