θεματα

Published on 30 Μαΐου, 2018 | by Kynoclub

0

Ο …αποκεφαλισμός ενός βουνού για χάρη των ανεμογεννητριών

Είναι δικαίωμά τους να καμαρώνουν για το έργο που κάνουν και μάλιστα να το προβάλουν οι εταιρείες που πήραν άδεια να στήσουν αιολικά πάρκα στα ελληνικά βουνά. Στην περίπτωση, ο ΕΛΤΕΧ Άνεμος πήρε άδεια από την Περιφέρεια Ηπείρου και τους Δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας να φτιάξει δυο αιολικά πάρκα στο όρος Κασιδιάρης σε υψόμετρο 1329 μέτρα και ήδη άρχισαν με την διάνοιξη των δρόμων να φτάσουν στην κορυφή!

Είναι όμως κι εμάς δικαίωμα καθώς βλέπουμε τι τραβάει ο Κασιδιάρης να αρχίσουμε να ανησυχούμε για το τι μέλλει γενέσθαι στ’ Άγραφα και κατόπιν στην Αργιθέα. Η εταιρεία ΕΛΤΕΧ Άνεμος η οποία θα προμηθευτεί από την δανέζικη VESTAS τις ανεμογεννήτριες για τις οποίες ισχυρίζεται ότι θα είναι της τελευταίας τεχνολογίας κόβει φέτες τις κορυφές του βουνού που όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες που δημοσίευσε το epirousin.blogspot.com

απ’ όπου τις δανειζόμαστε και ευχαριστούμε πολύ τους συναδέλφους από την Ήπειρο.

Βλέπουμε λοιπόν ότι δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις όροι που επιτάσσει η περιβαλλοντική ευθύνη και με βασικό τον αποκεφαλισμό του βουνού! Δεν ξέρω ποιος μελετητής έδωσε την άδεια να συμβεί αυτό το έγκλημα όπως και ποιος πάλι δεν προέβλεψε ότι τα μπάζα θα ρίχνονταν στην πλαγιά; Ασφαλώς και το ήξεραν ότι έτσι θα γίνει αλλά θα έβαζαν μπροστά την ευαισθησία για να χάσουν το έργο; Όσο τώρα για τους τοπικούς άρχοντες από την Περιφέρεια της Ηπείρου και τους Δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας δεν φαντάζομαι πως είδαν μακέτα. Ήξεραν και καλά μάλιστα τι πρόκειται να γίνει αλλά τα ανταποδοτικά ήταν ιδιαίτερα δελεαστικά κι έτσι έβαλαν την υπογραφή τους στην καταστροφή του τόπου τους.

Βλέπουμε τη γίνεται στις κορυφές του Κασιδιάρη ο οποίος  είναι σχετικά χαμηλός σε σχέση με τα Άγραφα όπου θέλουν να εγκαταστήσουν αιολικά πάρκα και σε υψόμετρο από 1600 έως 2000 μέτρα κατά παράβαση των διεθνών κανονισμών και η ιδέα μας ξεσηκώνει περισσότερο. Βλέπουμε επίσης ότι το σώμα του Κασιδιάρη είναι κυρίως ασβεστολιθικά πετρώματα τα οποία είναι σταθερά και διαχειρίσιμα και φανταζόμαστε τι έχει να γίνει με τον φλύσχη και τα αργιλικά πετρώματα των Αγράφων που αλλάζουν θέση με κάθε φούσκωμα του υπεδάφους από το νερό. Τόσα βουλιάγματα στην περιοχή δεν βάζουν σε υποψία τους γεωλόγους των εταιρειών ή δεν τους ενδιαφέρει αν σε ένα – δυο χρόνια κατέβει η πλαγιά και κάνει κουβάρι από παλιοσίδερα τις ανεμογεννήτριες;

Όλοι αυτοί κάνουν τη δουλειά τους που στόχο έχουν το κέρδος, το εύκολο μάλιστα κέρδος και πρέπει να σταθούμε απέναντί τους και να τους διώξουμε από τα Άγραφα και από κάθε κορυφή των βουνών μας  και φυσικά να πληρώσουν και για το… κούρεμα του Κασιδιάρη!

Φωτο: epirusin.blogspot.com

Πηγή: https://actimon.blogspot.com


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας