γκριφόν κόρθαλς

Published on 11 Ιουνίου, 2018 | by Kynoclub

0

Γκριφόν Κόρθαλς- /Korthals Griffon

ΟΝΟΜΑ: Σκληρότριχο Γκριφόν / Κόρθαλς (Griffon a poil dur /Korthals Griffon)

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Γαλλία

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο FCI No 107α. Ομάδα 7 (Ευρωπαϊκοί δείκτες).

ΧΡΩΜΑ: Γκρίζο με καστανά σημάδια, μονόχρωμο καστανό ή καστανόστικτο, καστανόλευκο και πορτοκαλό-λευκο.

ΜΕΓΕΘΟΣ: Αρσενικοί 56-61 εκ. Θηλυκές 51-56 εκ. ύψος.

ΕΙΔΟΣ: Κυνηγόσκυλο. Δείκτης -ιχνηλάτης- θηραματοφόρος

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Ισχυρός, αγροτικός, ευθύς, εργατικός, θερμόαιμος, γεμάτος σφρίγος και αυτοπεποίθηση, εργατικός και πολύ εκπαιδεύσιμος.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Τα Γαλλικά γκριφόν γύρω στα μισά του 1800 χρειάζονταν ανανέωση για να αντιμετωπίσουν με αξιώσεις τους ανταγωνιστές από άλλες χώρες στο δύσκολο και πολύμορφο κυνήγι τους, που απαιτούσε ένα σκύλο φέρμας ικανό να εντοπίσει κάθε είδους τριχωτό και φτερωτό θήραμα χερσαίο και υδρόβιο να καταδιώξει τα ελάφια, την αλεπού και την αγριόγατα, να επιτεθεί άφοβα στα επιβλαβή τρωκτικά και αντιμετωπίσει με ευκολία το πυκνό, τους αγκαθωτούς θάμνους, τους φράκτες, τα βραχώδη ορεινά εδάφη, τους βάλτους και τα ορμητικά ποτάμια με το ίδιο σφρίγος και ζέστη. Ο Ολλανδός Εδουάρδος Κάρελ Κόρθαλς συγκέντρωσε στο εκτροφείο του στο Άμστερνταμ επτά δείγματα και επιδόθηκε σ’ ένα αναγεννητικό πρόγραμμα εκτροφής της φυλής που της έδωσε τ’ όνομά του. Γρήγορα απέκτησε φήμη και επιτυχία, όταν το κοινό αναγνώρισε την αναμφισβήτητη αξία των Γκριφόν του Κόρθαλς στο απαιτητικό έργο τους.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Πολύ έντονη άσκηση και ελευθερία χώρου για τον ενήλικο, που δεν μπορεί να ζει περιορισμένος. Πείσμων και παθιασμένος, ζηλότυπος κυνηγός, χρειάζεται πειθαρχία και κατανόηση της ιδιαίτερα στιβαρής φύσης του.

ΥΓΕΙΑ: Πολύ καλή. Ανθεκτικός αθλητής, τραχύς και δυναμικός, τρώει αρκετά και είναι δραστήριος ώστε δεν έχει τάση για πάχος. Όταν εργάζεται απαιτεί υψηλή ποιότητα διατροφής και καλή φροντίδα για το τρίχωμά του. Για τις εκθέσεις μορφολογίας χρειάζεται διακριτικό καλλωπισμό.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Αθλητικοί και δραστήριοι κυνόφιλοι που αγαπούν την ανεξαρτησία και τις εξόδους στην άγρια φύση που τόσο ταιριάζει στα Κόρθαλς. Ιδανικά θα ταίριαζε σε αγρόκτημα, όντας πολλαπλά χρήσιμος σαν προειδοποιητικός φύλακας και κυνηγός τρωκτικών. Σκύλος για λίγους και εκλεκτικούς που γοητεύονται από το διαφορετικό, ασυνήθιστο και γνήσιο αυτό «στοιχείο της φύσης», με τα μεγάλα κυνηγετικά προσόντα, τα δυνατό σώμα και την γενναία καρδιά.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Το Κόρθαλς έχει ιδιαίτερη ευφυΐα, εφευρετικότητα και «αδάμαστη» ψυχή. Κάτω από το τραχύ παρουσιαστικό του, με τη σκληρή (σαν αγριόχοιρου) τρίχα, τα δασιά φρύδια και τα ατημέλητα μουστάκια, κρύβεται μια ευγενική φύση που αφοσιώνεται με πάθος και μέχρι θανάτου. Ανήσυχο πνεύμα, ατρόμητος και ακούραστος, δουλεύει ιδανικά όταν είναι μόνος του και έχει την πρωτοβουλία. Αποφασιστικός και εκπληκτικά δυνατός, δεν υπάρχει εμπόδιο να του αντισταθεί. Έχει θάρρος και πολύ αυξημένη αυτοπεποίθηση, που τον κάνουν κατάλληλο για μοναχικούς, υπερήφανους και «ταξιδιάρηδες» σαν κι αυτόν. Λατρεύει το νερό και είναι ακούραστος – οι εξορμήσεις με ένα Κόρθαλς δεν είναι για μαλθακούς! Πείσμων και κυριαρχικός, χρειάζεται κατάλληλο χειρισμό χωρίς να μειώνεται η έντονη προσωπικότητά του. Είναι αξιαγάπητος και πολύ εκδηλωτικός σκύλος, κατάλληλος για την μικρή οικογένεια που ζει στην εξοχή, και για εκείνους που ξεχωρίζουν και αγαπούν τους δυνατούς και σκληροτράχηλους, αλλά συνάμα τρυφερούς χαρακτήρες. Ένας καθόλου «φτιασιδωμένος» μονάρχης των δασών και του υγρού στοιχείου. Ιδιαίτερα ανθεκτικός σ’ όλους τους καιρούς, δεν επηρεάζεται από τη βροχή ή το κρύο και αποδίδει ακόμα και στο χιόνι, εκεί που όλα τ’ άλλα σταματούν. Εξαιρετική όσφρηση και «ανεξέλεγκτο» κυνηγετικό πάθος, που πρέπει να διοχετευτεί σωστά.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Το Κόρθαλς μαθαίνει αργά και σταθερά, με την επανάληψη και την ανταμοιβή. Η άτεγκτη πειθαρχία προκαλεί πείσμονες και αρνητικές αντιδράσεις γιατί είναι σκύλος αρκετά «μονόχνοτος», ανεξάρτητος και περήφανος. Δεν μπορεί ν’ αποτελεί απρόσωπο μέλος αγέλης, γιατί η προσωπικότητά του έχει βαθύτερη ανάγκη ιδιαίτερης σχέσης και καθημερινής επαφής με τους οικείους του. Πρέπει να του φέρονται με σεβασμό και εκτίμηση. Μπορεί να γίνει βίαιος με μικρά ζώα που βλέπει σαν θήραμα αν δεν έχει συμβιώσει μαζί τους από μικρός. Χρειάζεται σύνεση, ωριμότητα και γνώσεις στην αγωγή του. Τα παιδιά πρέπει να τον χειρίζονται με αγάπη και χωρίς βίαιες κινήσεις. Με την κατάλληλη ανατροφή, το ζωηρό κουτάβι μετατρέπεται σε εξαιρετικά πειθήνιο ενήλικα, που εκτελεί τις επιθυμίες του κυρίου του χωρίς δεύτερη σκέψη και αναπτύσσει βαθύτατη, εσωτερική επικοινωνία με αυτόν, ακόμα και χωρίς λόγια. Σε λάθος χέρια, το Κόρθαλ είναι ένας αγροίκος, κακότροπος και απείθαρχος…


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας