θεματα

Published on 21 Ιουνίου, 2018 | by Kynoclub

0

Να το μέγεθος που έχουν τα περδικάκια τον Ιούνιο όταν ορισμένοι αρχίζουν τα καταστροφικά εκπαιδευτικά;

Κείμενο: Ν. Φωτακόπουλος

Φώτο: Παναγιώτης Ρίνας-Νίκος Φωτακόπουλος

Σε μια περιπολία μου ως εθελοντής δασοπροστασίας στον Υμηττό είδα μια σκηνή που μπορεί δύσκολα να καταγραφεί από την κάμερα όμως αναμφίβολα είναι καθημερινότητα στον αγώνα της επιβίωσης των αγρίων ειδών.

Πρόσεξα, με τα κιάλια, μια πέρδικα να είναι περικυκλωμένη από καρακάξες αλλά να μην απομακρύνεται. Αμέσως κατάλαβα ότι προσπαθεί να παρασύρει τους άρπαγες μακριά από τα περδικόπουλα… Πλησίασα όσο μπορούσα. Η φωτογραφία με τον τηλεφακό είναι ΄΄φλού΄΄ αλλά επιβεβαιώνει τα λεγόμενά μου…  Οι καρακάξες πέταξαν χωρίς να απομακρυνθούν και στάθηκαν πάλι μερικά μέτρα μακριά. Η πέρδικα όχι. Έμεινε εκεί κοντά στα περδικάκια της. Ενώ πλησίαζα με παρακολουθούσε προσπαθώντας παράλληλα να με προσελκύσει μακριά. Μου έκανε την χάρη να την βιντεοσκοπήσω.. Τα πουλάκια της ήταν κάπου εκεί κοντά κρυμμένα και αόρατα…

Πέρασαν 2-3 μέρες. Ο καλός συνάδελφος, στους Εθελοντές Δασοπροστασίας Παναγιώτης Ρίνας, κυνηγός και αυτός, επιβεβαίωσε την ύπαρξη των περδικόπουλων, στο ίδιο ακριβώς σημείο, με της δικές του φωτογραφίες…

Οι ευάλωτοι νεοσσοί…

Να λοιπόν το μέγεθος που έχουν τα περδικόπουλα στις 19 Ιουνίου στον Υμηττό. Μια περιοχή με τις ίδιες ακριβώς εδαφοκλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στο Σχιστό. Τα μικρά πουλιά, μερικών ημερών, όπως μπορεί να καταλάβει  και ο πλέον άσχετος είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στους άρπαγες όπως είναι οι καρακάξες, οι γλάροι, οι αλεπούδες κ.λ.π και σε κάποιο ποσοστό τα ίδια τα εκπαιδευόμενα κυνηγόσκυλα. 

Η συγκεκριμένη περδικοοικογένεια είναι ενδεικτική της ανάπτυξης που έχουν οι νεοσσοί  στα μέσα Ιουνίου. Όμως είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν και γέννες που είναι μεταγενέστερες και τα πουλιά μπορεί να έχουν εκκολαφτεί μια, δυο ή και περισσότερες εβδομάδες αργότερα. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο ευάλωτα είναι αυτά τα πουλιά (και τα αυγά) την 1η Ιουνίου που ανοίγει το Σχιστό και άλλες ζώνες εκπαίδευσης στα εκπαιδευτικά.

Όχι εκπαιδευτικά τον Ιούνιο-Ιούλιο

Ένα νόμιμο έγκλημα διαπράττουν λοιπόν  όσοι βγάζουν τα σκυλιά τους αυτή την εποχή σε περιοχές που υπάρχουν περδικόπουλα. Το σκόρπισμά τους τα κάνει ευάλωτα και προσελκύει τους άρπαγες από πολύ μακριά. Ειδικά στο Σχιστό και άλλες περιοχές όπου υπάρχουν τεράστιοι πληθυσμοί και αποικίες από καρακάξες.

Βεβαία εδώ μιλάμε για συνθήκες χαμηλών υψομέτρων και έως 500 μετρά πάνω από την επιφάνεια της Θάλασσας. Σκεφτείτε την …χρονοκαθυστέρηση που υπάρχει στα μεγάλα υψόμετρα όπου διαβιεί η ορεινή πέρδικα. Εκεί οι γέννες βρίσκονται τουλάχιστο ένα μήνα πίσω. Άλλωστε ο νομοθέτης έχει ορίσει την έναρξη του κυνηγίου της ορεινής πέρδικας την 1η Οκτωβρίου όπως και της νησιωτικής των Κυκλάδων. Και αν έχετε αμφιβολίες για την καταστροφή που μπορεί να επιφέρουν οι  καρακάξες και τα εκπαιδευτικά  δείτε τα σχετικά  βίντεο….

ΥΓ. Όταν κάποιοι μιλάμε για την ζημιά των εκπαιδευτικών τους καλοκαιρινούς μήνες αντιμετωπιζόμαστε από ορισμένους ΄΄βουνίσιους΄΄ περίπου ως …φλώροι, καναπεδάτοι, ΄΄οικολόγοι΄΄, αντιδραστικοί  κ.λ.π.

δείτε:  Ανατριχιαστικό Βίντεο: Να πως σκοτώνει η καρακάξα τα λαγουδάκια…

δείτε:  ΒΙΝΤΕΟ Ντοκουμέντο: Να γιατί πρέπει να απαγορευτούν πλήρως τα εκπαιδευτικά την εποχή της αναπαραγωγής.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας