νησιωτικη περδικα

Published on 25 Ιουνίου, 2018 | by Kynoclub

0

Αlectoris Chukar & Αlectoris Graeca! Να γιατί είναι εξ ίσου δύσκολες….

Κείμενο-φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Να γιατί είναι εξ ίσου δύσκολες….

Mπορεί ορισμένοι, που προφανώς δεν έχουν κυνηγήσει νησιώτικες πέρδικες να τις θεωρούν εύκολο θήραμα σε σχέση με τις ορεινές όμως κάνουν μεγάλος λάθος. Τα στατιστικά στοιχεία του προγράμματος ‘’Άρτεμις’’ αποδεικνύουν ότι κάθε άλλο παρά εύκολο θήραμα είναι η Αlectoris Chukar όπως είναι η  επιστημονική της ονομασία.

Τα αποτελέσματα των εξορμήσεων χιλιάδων κυνηγών, όπως αναλύθηκαν για 17 κυνηγετικές περιόδους αποδεικνύουν ότι από τα 5-6 πουλιά που συναντά ο κάθε κυνηγός, ανά εξόρμηση, καταφέρνει να βάλει στην τσάντα μόλις ένα και αυτό μόνο τις δυο από τις τρείς φορές που θα βγει για κυνήγι.

Το άνυδρο περιβάλλον, η ζέστη και ενίοτε ο καύσωνας που επικρατεί στα ελληνικά νησιά προσθέτουν μεγάλους βαθμούς δυσκολίας στην προσπάθεια κυνηγών και σκύλων να καταβάλουν αυτό το σπουδαίο θήραμα. Σε αυτές τις δυσκολίες αν προσθέσουμε την επιφυλακτικότητα και τα αμυντικά αντανακλαστικά που έχει αναπτύξει η νησιωτική πέρδικα λόγω της κυνηγετικής πίεσης κάθε είδους  (περιλαμβάνονται λαθροθήρες, αρπακτικά, γλάροι κ.λ.π) θα γίνει αντιληπτό ότι πρόκειται για ένα από τα πλέον δύσκολα θηράματα. Το κυνήγι της παρουσιάζει ισάξιο βαθμός δυσκολίας, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, μια και δεν διαφέρει στα στατιστικά στοιχεία του  από αυτό της ορεινής πέρδικας Αlectoris Graeca που ζει στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στα πανύψηλα βουνά.

Στο κυνήγι λοιπόν της ορεινής πέρδικας ο περδικοκυνηγός συναντά κατά μέσο όρο 3-4 πουλιά ανά εξόρμηση και θηρεύει …μισό. Δηλαδή ένα πουλί ανά δύο εξόδους.

Η κάρπωση με λίγα λόγια και για τα δυο υποείδη πέρδικας  ακολουθεί την συχνότητα των συναντήσεων και κατ επέκταση τον υπάρχοντα πληθυσμό των θηραμάτων. Και επειδή οι νησιώτικες πέρδικες είναι πιο πολύτοκες σε σχέση με τις ορεινές και ζουν σε πιο ήπια περιβάλλοντα είναι λογικό να απαντώνται σε μεγαλύτερους πληθυσμούς.

Όμως όπως δείχνουν και τα στοιχεία ο βαθμός δυσκολίας για τον κυνηγό, με κριτήριο τις καρπώσεις, είναι ίδιος, είτε κυνηγά πέρδικες στα νησιά είτε  κυνηγά στα βουνά της ηπειρωτικής Ελλάδος.

Η Αlectoris Chukar με λίγα λόγια

Διαστάσεις

Μήκος σώματος: 32 – 34 cm

Άνοιγμα φτερών:  47 – 52 cm

Βάρος αρσενικού:  504 – 595 gr (Λήμνος, Λέσβος), 460 – 562 gr (λοιπά νησιά Αιγαίου, Θράκη)

Βάρος θηλυκού:  460 – 562 gr (Λήμνος, Λέσβος), 365 – 520 gr (λοιπά νησιά Αιγαίου , Θράκη)

Γνωρίσματα

Στη νησιώτικη πέρδικα δεν υπάρχει μαύρος χαλινός γύρω από τη βάση του ράμφους ενώ οι λωρίδες στα πλάγια της κοιλιάς της είναι φαρδιές και συνήθως λιγότερες από 10. Η λευκή λωρίδα που περνάει πάνω από το μάτι δεν συνεχίζει μπροστά στο μέτωπο και η περιοχή γύρω από το αυτί έχει χρώμα καφέ. Επίσης χαρακτηριστικό της είναι η ασάφεια των ορίων της μαύρης λωρίδας γύρω από το λαιμό και το μπεζ (λερωμένο λευκό) χρώμα του λαιμού.

Γεωγραφική εξάπλωση

Ζει στην ανατολική και κεντρική Ασία, στα νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη. Έχει εισαχθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Ενδιαίτημα  – αναπαραγωγή

Είδος επιδημητικό. Ζει σε κοπάδια όλο το χρόνο, εκτός από την περίοδο της αναπαραγωγής. Αναπαράγεται σε ανοιχτά, βραχώδη, μεσογειακά περιβάλλοντα. Φωλιάζει στο έδαφος  σε μια κοιλότητα που κατασκευάζει το θηλυκό και τη στρώνει με ξερά χόρτα. Η φωλιά συνήθως βρίσκεται ενδιάμεσα ή κάτω από πέτρες για να προφυλάσσεται από άρπαγες και άσχημες καιρικές συνθήκες. Γεννά μία φορά το χρόνο 8-15 αβγά που έχουν χρώμα κρεμ  με κοκκινοκαφέ κηλίδες. Επωάζονται από το θηλυκό για 22-24 μέρες και εκκολάπτονται ταυτόχρονα (σύγχρονη εκκόλαψη). Οι νεοσσοί αμέσως μετά την εκκόλαψη είναι ικανοί να βαδίσουν και απομακρύνονται από την φωλιά, ενώ μπορούν  να κάνουν μικρές πτήσεις σε ηλικία 7 – 10 ημερών. Την φροντίδα των νεοσσών αναλαμβάνει το θηλυκό. Η σωματική τους διάπλαση ολοκληρώνεται σε ηλικία 7 εβδομάδων. Αν καταστραφεί νωρίς η φωλιά τότε το θηλυκό κατασκευάζει άλλη.Τροφή

Τα ενήλικα τρέφονται με διάφορους σπόρους είτε από αγριόχορτα είτε από καλλιεργούμενα φυτά, ενώ οι νεοσσοί χρειάζονται να καταναλώσουν έντομα, δηλ. τροφή πλούσια σε πρωτεϊνες, που είναι απαραίτητη για τη σωματική τους ανάπτυξη.

Κυνήγι

Την αναζητούμε με σκύλο δείκτη στις περιοχές που υπάρχουν φυσικοί πληθυσμοί αλλά και στις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές όπου έχει εισαχθεί. Στην Θράκη ζει σε ενδιαιτήματα που μοιάζουν με αυτά που προτιμά και η ορεινή πέρδικα.  Για το κυνήγι της χρησιμοποιούνται φυσίγγια με σκάγια Νο 6 – 7.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας