αγωνες

Published on 2 Ιουλίου, 2018 | by Kynoclub

0

Εκπαίδευση & Αγώνες Ιχνηλατών με τον νόμο στις ΄΄ρεζέρβες΄΄!

κείμενο-φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Με απόφαση που υπέγραψαν ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ Σωκράτης Φάμελος Φάμελλος και ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ Ιωάννης Τσιρώνης καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις δημιουργίας και λειτουργίας  χώρων εκπαίδευσης σκύλων εντός των ελεγχόμενων κυνηγετικών περιοχών Σερρών, Κόζιακα, Όσσας και Παρνασσίδας. Με την ίδια υπουργική απόφαση καθορίζονται και οι οροί διεξαγωγής Αγώνων Κυνηγετικών Ικανοτήτων (ΑΚΙ) για ιχνηλάτες και σκύλους φέρμας εντός των ΄΄ρεζερβών΄΄.

-Αξίζει να σημειωθεί ότι στους Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων ΔΕΝ φονεύεται το θήραμα όπως δεν φονεύεται και στις Ζώνες Εκγύμνασης Σκύλων. Όμως πέρα από αυτό οι Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων είναι ο πλέον αποδεκτός επιστημονικά και ο κυριότερος τρόπος καταγραφής των θηραματικών πληθυσμών για επιστημονικούς και διαχειριστικούς  λόγους. Παράλληλα οι ΑΚΙ αποτελούν  μια σημαντική οικονομική και τουριστική δραστηριότητα για μειονεκτικές περιοχές όπως  είναι και όλες οι ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές. Άλλωστε αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος ίδρυσης  τους.

Κυνοφιλικός ….τουρισμός

Σήμερα στην Ελλάδα, όπως παντού στον κόσμο, διεξάγονται κάθε χρόνο εκατοντάδες  κυνοφιλικές εκδηλώσεις και Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, πολλές εκ των οποίων με διεθνή χαρακτήρα (Πανευρωπαϊκά, Παγκόσμια Πρωταθλήματα κ.λ.π).

Ενδεικτική είναι η διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος σκύλων φέρμας που διοργανώθηκε από τον ΚΟΕ το 2009, με συμμετοχή δεκάδων χωρών, στην ρεζέρβα των Σερρών με πλείστα οφέλη για την ευρύτερη περιοχή.

Απο τις προαναφερθείσες Ελεγχόμενες Κυνηγετικές Περιοχές σε αδράνεια βρίσκεται τα τελευταία χρόνια  η ρεζέρβα  της Παρνασσίδας για λόγους αδυναμίας  λειτουργίας της από το Δασαρχείο Άμφισσας. 

Όμως η διεξαγωγή Αγώνων Κυνηγετικών Ικανοτήτων, όπως και η εκπαίδευση σκύλων, δεν απαιτεί ιδιαίτερη απασχόληση δασικού προσωπικού ενώ παράλληλα θα δώσει σημαντική οικονομική τόνωση σε ορεινές μειονεκτικές  περιοχές την ΄΄νεκρή΄΄ τουριστική περίοδο.

Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε οτι σε αυτή την θετική εξελίξει συνέβαλαν οι μακροχρόνιες προσπάθειες και εισηγήσεις στα αρμόδια Υπουργεία του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος, του Ομίλου Φίλων Ελληνικού Ιχνηλάτη και του Ομίλου Κυνοφίλων Αγγλικών Δεικτών Ελλάδος.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την απόφαση: http://www.nomotelia.gr

ΔΕΙΤΕ:  Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπεκάτσας 2012

ΔΕΙΤΕ: Ανοίγει η ρεζέρβα της Παρνασσίδας, ποια συμφέροντα αντιδρούν….


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας