επικαιροτητα

Published on 6 Ιουλίου, 2018 | by Kynoclub

0

Ζητούν αποζημιώσεις για τις καταστροφές από αγριόχοιρους

Την παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ζητά με επιστολή του, προς τον υπουργό Ευάγγελο Αποστόλου, ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, για την αποζημίωση αγροτών οι καλλιέργειες των οποίων έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές τις τελευταίες ημέρες από κοπάδια αγριόχοιρων.

Στην επιστολή, η οποία εκτός του υπουργού κοινοποιείται και στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο αλλά και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ, ο αντιπεριφερειάρχης αιτείται την άμεση λήψη μέτρων καθώς και την ανάγκη αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών, εκθέτοντας το όλο πρόβλημα. Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι “η εμφάνιση πληθυσμών αγριόχοιρων σε περιοχές με μεγάλες καλλιέργειες έχουν καταστρέψει δεκάδες στρέμματα καλλιεργειών, προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές στους παραγωγούς σε συνδυασμό και με την έλλειψη τρόπου αποζημίωσης από την πλευρά της πολιτείας…”. Ο κ. Μιχαλάκης τονίζει χαρακτηριστικά πως “οι ζημιές από τους αγριόχοιρους δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, μηδενίζοντας έτσι το ετήσιο εισόδημα οικογενειών, οι οποίες δεν δύνανται πλέον να ζήσουν ευπρεπώς…”, λαμβάνοντας υπόψη και την πιθανότητα έκρηξης κάποιας ζωονόσου, ως συνέπεια του υπερπληθυσμού, που μπορεί να επιφέρει ανυπολόγιστες ζημιές στη χοιροτροφία και στην κτηνοτροφία γενικότερα.

Συμπληρώνει, μάλιστα, πως “τα τελευταία χρόνια, ως δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης τοπικά αλλά και μέσω της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας υπήρξε παρέμβαση σε όλους του κρατικούς φορείς, αρμόδιους για την πρόληψη και καταστολή του φαινομένου του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων, όπως και προς τον ΕΛΓΑ για τη διερεύνηση τρόπου αποζημίωσης…”. Ωστόσο, όπως καταληκτικά αναφέρεται στην επιστολή, έως τώρα δεν υπήρξε καμία παρέμβαση, γι’ αυτό και ζητείται εκ νέου “η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων από την πλευρά των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, όπως τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, όσον αφορά στον σχεδιασμό και την οργάνωση της αντιμετώπισης του προβλήματος, τις αποκεντρωμένες διοικήσεις για την εφαρμογή κατασταλτικών μέτρων για τον έλεγχο των πληθυσμών του αγριόχοιρου σε συνεργασία με τις κυνηγετικές οργανώσεις, όπως και της Διοίκησης του ΕΛΓΑ για την εφαρμογή ανακουφιστικών μέτρων των πληγέντων παραγωγών…”.

Πηγή: http://www.agrocapital.gr/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας