αγριοχοιρος

Published on 11 Ιουλίου, 2018 | by Kynoclub

0

Το κυνήγι του αγριόχοιρου από την αυγή του κόσμου έως σήμερα

κείμενο: Δημήτρης Ευμοιρίδης

Αναμφίβολα κάθε ζωντανός οργανισμός για να διατηρηθεί στην ζωή, θα πρέπει να έχει την δυνατότητα να βρίσκει την κατάλληλη τροφή. Όπως ήταν φυσικό και ο άνθρωπος με το που πρωτοεμφανίζεται στην γη, το πρωταρχικό του μέλημα ήταν η εξασφάλιση της τροφής. Οι επιλογές που είχε, λόγω της διατροφικής του ιδιότητας ως παμφάγο όν, του έδιναν το πλεονέκτημα να αναζητήσει την τροφή του τόσο μέσα στο φυτικό όσο και στο ζωικό βασίλειο.
Κάπως έτσι ξεκίνησε την επιβίωση του πάνω στην γη. Άρχισε λοιπόν την αναζήτηση χρησιμοποιώντας το μοναδικό όπλο που του χάρισε ο παντοδύναμος Θεός, τον νου. Θέτοντας σε λειτουργία όλα τα πλεονεκτήματα αυτού του πολύτιμου όπλου, άρχισε σιγά – σιγά να αποκτά την τροφή του. Με λιγότερο βαθμό δυσκολίας εξασφάλιζε από το φυτικό βασίλειο (άγρια χλωρίδα), από την οποία αντλούσε και την μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού, σε αντίθεση από το ζωικό βασίλειο (άγρια πανίδα) εκεί που ο βαθμός δυσκολίας ήταν πολύ μεγάλος.

Σε ότι αφορούσε την φυτική διατροφή του, άρχισε να ανακαλύπτει και να διαχωρίζει με την πάροδο των χρόνων ολοένα και περισσότερα κατάλληλα φυτά, αυτά που του κάλυπταν κατά μία έννοια την διατροφική του ανάγκη. Μετά από χρόνια ένοιωσε την ανάγκη να τα καλλιεργήσει τα φυτά αυτά ούτως ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του με μεγαλύτερη ευκολία κάθε φορά που ήταν απαραίτητα. Κάπως έτσι μετά από εκατοντάδες χρόνια φτάσαμε στην σημερινή σύγχρονη γεωργία με ποικίλες καλλιέργειες.

Η ανάγκη της …πρωτεΐνης

Ο οργανισμός του όμως δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει μόνον με τροφές που περιείχαν υδατάνθρακες, χρειάζονταν και ήταν απαραίτητες οι πρωτεΐνες. Αυτό τον οδήγησε στο να ξεκινήσει την προσπάθεια ανεύρεσης τροφής από το ζωικό βασίλειο της άγριας πανίδας.

Πολύ δυσκολότερη προσπάθεια, εάν λάβει κανείς υπόψη ότι τα άγρια ζώα σε αντίθεση με τον άνθρωπο ήταν και είναι προικισμένα με πολλά όπλα και θα ήταν σχεδόν ακατόρθωτο μόνο με ένα όπλο να τα συναγωνισθεί κανείς. Θέτοντας όμως σε λειτουργία αυτό το μοναδικό του όπλο, άρχισε να ψάχνει , να εντοπίζει και να αξιολογεί τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του ζώου συγκρίνοντάς τα με τα δικά του, προσπαθώντας να εξισορροπήσει το δυνατόν περισσότερο τις όποιες διαφορές. Η ανάγκη απόκτησης πρωτεΐνης ήταν ζωτικής σημασίας και για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός κινήθηκε πάνω σε δύο άξονες.

Ο ένας άξονας αφορούσε την σύλληψη και την εξημέρωση κάποιων άγριων ζώων τα οποία εκτρέφοντας τα του πρόσφεραν ανά πάσα στιγμή την πολύτιμη τροφή του κρέατος. Πράγματι με αυτόν τον τρόπο στην διάρκεια κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα ζωικό κεφάλαιο που ανά πάσα στιγμή μπορούσε να του προσφέρει αυτήν την πολύτιμη τροφή. Κάπως έτσι φτάσαμε στην σημερινή κτηνοτροφία.

Ο δεύτερος άξονας αφορούσε την διατήρηση της αρχικής μεθόδου ,την κάρπωση του ζώου από την άγρια πανίδα, δηλαδή το κυνήγι, που α μη τι άλλο ήταν, είναι και θα είναι ο δυσκολότερος.

Ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα με πάρα πολλές δύσκολες παραμέτρους όπως: Η ανεύρεση, ο εντοπισμός, η προσέγγιση και ο τρόπος αντιμετώπισής του πριν την κάρπωση.
Πράγματι χρησιμοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μοναδικό του όπλο τον νου, αρχίζει να διερευνά και να ανακαλύπτει όσες περισσότερες γνώσεις σχετικά με το θήραμα, τις σχέσεις του με τα άλλα ζώα στο περιβάλλον που ζούσαν και αναπτύσσονταν. Προσπαθεί να εντοπίσει ολοένα και περισσότερο τις αδυναμίες αλλά και τις ικανότητες του κάθε θηράματος, τους προσφορότερους τρόπους ανεύρεσης , τα καταλληλότερα μέσα παγίδευσης και αντιμετώπισής του, ώστε να καταλήξει ευκολότερα στην κάρπωση. Αναζητεί και βρίσκει διάφορους τρόπους που σιγά-σιγά να εξουδετερώνει το ένα μετά το άλλο τα όπλα του άγριου ζώου φτάνοντας να το ανταγωνίζεται επί ίσους όρους.

Έχοντας υπόψιν όλα αυτά τα στοιχεία , ξεκινώντας ο κυνηγός το δύσκολο αυτό έργο, άρχισε να μελετά την μέθοδο της ιχνηλασίας, γιατί ήταν ένας πολύ καλός τρόπος να εντοπίσει και να ακολουθήσει ένα θήραμα. Με την ιχνηλασία άρχιζε να εντοπίζει τα θηράματα άλλες φορές ευκολότερα, όταν οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές και άλλοτε πολύ δύσκολα σε ακατάλληλες συνθήκες.

Τα σκυλιά και οι ομάδες

Με την πάροδο των χρόνων στο δύσκολο αυτό κομμάτι ο κυνηγός ανακαλύπτει έναν πολύτιμο τετράποδο βοηθό και αληθινό φίλο τον σκύλο. Αφού τον εξημερώνει, τον εκπαιδεύει , κατόπιν απολαμβάνει την τεράστια προσφορά του, στο να βρίσκει, να ξεφωλιάζει και να οδηγεί το θήραμα προς αυτόν.

Στην συνέχεια καλείται να αντιμετωπίσει άλλη μία βασική δυσκολία, το να βρει τον τρόπο που θα καταβάλει το άγριο ζώο. Δημιουργεί το πρώτο του όπλο το ρόπαλο. Στην συνέχεια εντοπίζοντας τα μειονεκτήματά του, δημιουργεί το ακόντιο, κατόπιν το τόξο, την σφεντόνα κ.λ.π. φτάνοντας σήμερα στα σύγχρονα κυνηγετικά όπλα.

Παρόλα αυτά εξακολουθούσε να υστερεί σε οπλοστάσιο συγκριτικά με το άγριο θήραμα και η κάρπωση ενός αγριόχοιρου από έναν άνθρωπο μόνο του ήταν σχεδόν αδύνατη. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε η συνεργασία με άλλους κυνηγούς και ενώνοντας τις δυνάμεις τους έφτασε να συναγωνίζεται και να νικά αυτό το δυνατό και σκληροτράχηλό ζώο. Οι συνεργασίες αυτές δημιούργησαν τις κυνηγετικές ομάδες οι οποίες και συνεχίζουν να υπάρχουν μέχρι και σήμερα.

Η δημιουργία αυτών των ομάδων δεν ήταν τόσο εύκολη. Για την καλή λειτουργία και την αποτελεσματικότητά της ομάδας, θα έπρεπε, όπως απεδείχθη με την πάροδο των ετών , να συντρέχουν κάποιοι βασικοί παράγοντες, όπως:

Η σύμπνοια μεταξύ των μελών, η γνώση, η θέληση, η υπομονή, η συνεργασιμότητα, η καλή φυσική κατάσταση και ο σεβασμός ο ένας για τον άλλον. Αυτά ήταν τα απαραίτητα στοιχεία που έπρεπε να έχουν όλα τα μέλη της ομάδας, για να απολαύσουν το θετικό αποτέλεσμα. Άλλωστε αυτό φαίνεται και σήμερα , όσα περισσότερα από τα ανωτέρω στοιχεία έχουν τα μέλη μιας ομάδας, τόσο μεγαλύτερα θετικά αποτελέσματα προκύπτουν.
Εξαιτίας αυτών των παραμέτρων που διέπουν μια κυνηγετική ομάδα διακρίνουμε και τις έντονες κοινωνικές και φιλικές σχέσεις που δημιουργούνται μεταξύ συναδέλφων κυνηγών .

Εάν λάβουμε υπόψη όλα τα ανωτέρω και αναλύσουμε την κάθε παράγραφο σε βάθος, εύκολα θα διαπιστώσει κανείς την πολύτιμη προσφορά αυτής της δραστηριότητας προς τον άνθρωπο. Τεράστιά τα οφέλη του ανθρώπου από το κυνήγι, η τροφή, η άσκηση του σώματος και του νου, η απόκτηση αξιόλογων γνώσεων οικολογίας, κυνηγεσίας, κυνολογίας, η ανάπτυξη αξιόμορφων κοινωνικών σχέσεων και βέβαια ένα πολύ καλό σχολείο για την διαπαιδαγώγηση των νέων παιδιών, είναι από τα βασικότερα οφέλη αυτής της υπέροχης δραστηριότητας που λέγεται κυνήγι.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας