ελληνικος ιχνηλατης

Published on 15 Ιουλίου, 2018 | by Kynoclub

0

Η κυνολογική και εργασιακή σημασία των ποδιών του Ελληνικού Ιχνηλάτη

κείμενο-φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

Ο Ελληνικός Ιχνηλάτης  για να είναι αποδοτικός στο προαιώνιο καθήκον της (κατα)δίωξης πρέπει να  έχει ισχυρά πόδια όπως αυτά περιγράφονται στο πρότυπο της φυλής. Μάλιστα ο αείμνηστος κτηνίατρος Σταύρος Μπασουράκος όταν το συνέταξε, την δεκαετία του 1950, έδωσε μεγάλη σημασία στα σκέλη-πόδια, μεγαλύτερη ακόμα και από την κεφαλή.   Ειδικότερα το πρότυπο περιγράφει με λεπτομέρεια τον βραχίονα, το αντιβράχιο, τα μετακάρπια, τα δάκτυλα, τα πέλματα  και τα νύχια.. Μάλιστα στην  βαθμολογική κλίμακα αξιολόγησης που συνέταξε  και αποτελεί μέρος του επισήμου πρότυπου,  αξιολογεί με 20 βαθμούς τα σκέλη -πόδια ενώ την κεφαλή με 15!. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η κεφαλή θεωρείται η ταυτότητα της κάθε φυλής. Με λίγα λόγια έδωσε μεγαλύτερη σημασία στην κατασκευή των ποδιών παρά στο κεφάλι.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΞ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΧΝΗΛΑΤΗ

Γενική όψης 20

Κεφαλή 15

Ωτα 5

Οφθαλμοί 5

Λαιμός 5

Κορμός 15

Σκέλη 20

Ουρά  5

Τρίχωμα 10

Σύνολον 100

Ελληνικός Ιχνηλάτης με εξαιρετικά σκέλη, ευθυτενή πόδια  και συμπαγή δάκτυλα.

Ο ιχνηλάτης είναι (και) τα πόδια του!

Για να γίνει κατανοητό αυτό που λέμε ας ανοίξουμε μια παρένθεση: Ας φανταστούμε ένα Πόιντερ με κεφάλι Μπήγκλ και ένα Μπήγκλ με κεφάλι Πόιντερ. Έστω και αν τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους αντιπροσώπευαν τα ζητούμενα του προτύπου στον υπέρτατο βαθμό δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε  καν για εκπροσώπους των φυλών αυτών! Κλείνει η παρένθεση.

Έχοντας λοιπόν στο μυαλό μας αυτή την παγκόσμια και  διαχρονική κυνολογική παραδοχή ότι το κεφάλι είναι το σημαντικότερο σημείο και η ίδια η ταυτότητα της κάθε  φυλής μπορούμε να κατανοήσουμε την σημασία που έδωσε ο συντάκτης του προτύπου του Ε.Ι. στα πόδια. Και αυτή την σημασία και κλίμακα αξιολόγησης πρέπει να λαμβάνουν υπ όψιν τους οι κριτές και οι εκτροφείς.

Ποια είναι όμως η σημερινή πραγματικότητα για την εθνική μας φυλή σε ότι αφορά τα σκέλη και τα πόδια;

Έχουμε δώσει την προσοχή που πρέπει σε αυτή την ανατομική λεπτομέρεια ως εκτροφείς, ως κριτές, ως Όμιλος ή ως απλοί κάτοχοι ελληνικών Ιχνηλατών; Μήπως έχει απορροφήσει το ενδιαφέρον μας η πολυσυζητημένη και συχνά αποπροσανατολιστική  συζήτηση για την σχέση μήκους κρανίου-ρύγχους αφήνοντας σε δεύτερη ή και τρίτη μοίρα τα υπόλοιπα ανατομικά στοιχεία και ειδικότερα τα πόδια, τα μετακάρπια και τα δάκτυλα;

Εξαιρετικά δάκτυλα, συμπαγή και ισχυρά, με μαύρα νύχια.

Διαπιστώσεις

Την προηγούμενη χρονιά είχα την τιμή να είμαι προσκεκλημένος ως κριτής από 3-4 Ομίλους (περιλαμβανομένου του ΟΦΕΙ) και να κρίνω στις εκθέσεις τους.

Εξέτασα και αξιολόγησα  100 διαφορετικούς ιχνηλάτες, από κάθε γωνιά της Ελλάδος και. Δεν θα αναφέρω εδώ άλλες παρατηρήσεις  ή σημειώσεις μου για τα χαρακτηριστικά τους. Θα αναφέρω μονό πώς σε ότι αφορά τα πόδια  του εθνικού μας κυνηγόσκυλου πρέπει να βάλουμε άμεσα στόχους βελτίωσης.   

Δυστυχώς το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελληνικών ιχνηλατών  παρουσιάζει αδύναμους ταρσούς, χαλαρά μετακάρπια,  και λεπτά ή ανοικτά δάκτυλα. Με λίγα λόγια ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά και ελαττώματα που δεν βοηθούν έναν (ας το επαναλάβουμε) σκύλο δίωξης που έχει ως βασικό καθήκον την πολύωρη και μακρά καταδίωξη σε ορεινά κατσάβραχα.

Μήπως λοιπόν αντί της ισοπεδωτικής εμμονής μας για την  σχέση μήκους  κρανίου-ρύγχους που ενίοτε λειτουργεί αποπροσανατολιστικά πρέπει να δούμε και τα υπόλοιπα προβλήματα και ελαττώματα που διαιωνίζοντα μέσω της εκτροφής;. Μήπως πρέπει να είμαστε περισσότερο γενναιόδωροι  στους χαρακτηρισμούς και στα βραβεία; Γιατί να τσιγκουνευτούμε άραγε το ΄΄Εξαίρετος΄΄ σε έναν σκύλο που δεν έχει σοβαρά ελαττώματα αλλά έχει εξαίρετα και ισχυρά πόδια, δάκτυλα, νύχια και πέλματα;

Όπως προαναφέρθηκε ακόμα και ο ίδιος ο ΄΄ιδρυτής΄΄ της φυλής ο Σταύρος Μπασουράκος μας άφησε σαν παρακαταθήκη το πρότυπο και την βαθμολογική του κλίμακα για να ξέρουμε που πρέπει να δώσουμε βάση. Και το σημαντικότερο ανατομικό στοιχείο του ελληνικού Ιχνηλάτη που πρέπει να δώσουμε βαρύτητα είναι τα πόδια και τα επί μέρους σημεία του…

Πως θα ανταπεξέλθει σε μια επίπονη και μακρά καταδίωξη ένας ιχνηλάτης με στραβά πόδια αδύνατα μετατάρσια και ανοικτέ δάκτυλα; Ναι το κυνηγετικό παθός και η ψυχή του Ελληνικού Ιχνηλάτη και κάθε ιχνηλάτη μπορεί να μετριάσει τις συνέπειες από κατασκευαστικά προβλήματα δεν μπορεί όμως να τα ακυρώσει πλήρως.

Προσωπικά όπου έκρινα Ελληνικούς ιχνηλάτες και έβλεπα σκύλους με εξαίρετους χαρακτήρες, σωστή χρωστική και σωστά πόδια (χωρίς να συνυπάρχει κάποιο σοβαρό ελάττωμα) δεν είχα κανένα λόγο να μην αποδώσω το CAC.

Το σωστό και το λάθος σε ένα κατατοπιστικό σκίτσο.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΔΙΑ

ΠΡΟΣΘΙΑ ΣΚΕΛΗ: Καλή ευστάθεια έμπροσθεν και παραπλεύρως. Μυώδη ρωμαλέα.
ΒΡΑΧΙΩΝ: Κεκλιμένος, μυώδης, ρωμαλέος.
ΑΝΤΙΒΡΑΧΙΩΝ: Ευθυτενής, μακρός.
ΚΑΡΠΟΣ. Ισχνός, μή εξέχων.
ΜΕΤΑΚΑΡΠΙΟΝ: Επαρκούς μήκους ισχυρόν, μάλλον ορθόν, ουδέποτε κοίλον.
ΑΚΡΟΠΟΔΙΑ: Στρογγυλά, συμπαγή. Δάκτυλοι ισχυροί, καλώς ηνωμένοι κυρτοί, όνυχες ισχυροί, γαμψοί, μέλανες, πέλματα μεγάλα, σκληρό ,σκυατώδη.
ΟΠΙΣΘΙΑ ΣΚΕΛΗ: Καλή ευστάθεια εξόπισθεν και παραπλεύρως. Μυώδη και ρωμαλέα.
ΜΗΡΟΣ: Μακρός, ισχυρός μυώδης.
ΚΝΗΜΗ: Κεκλιμένη, μακρά, ισχυρά.
ΤΑΡΣΟΣ: Ισχνός, ισχυρός, μετρίου ύψους, ιγνύς κεκαμμένη.
ΑΚΡΟΠΟΔΙΑ: Ως των προσθίων σκελών.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Νίκος Φωτακόπουλος (πρόεδρος Κυνοφιλικού Ομίλου Φωκίδος) είναι διεθνής κριτής Μορφολογίας Ιχνηλατών (ομάδα 6) και  κριτής Κυνηγετικών Ικανοτήτων για Ιχνηλάτες και σκύλους φέρμας.

δείτε: Σημειώσεις για τον Ελληνικό Ιχνηλάτη

δείτε: Αυτοί ήταν οι καλύτεροι Ελληνικοί Ιχνηλάτες στην Έκθεσης της Σπάρτη!


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας