επικαιροτητα

Published on 24 Ιουλίου, 2018 | by Kynoclub

0

Η εμβληματική πέρδικα του Αιγαίου και της Χίου

Η πέρδικα είναι εμβληματικό είδος για το Αιγαίο.”Flag species” που λένε και οι Άγγλοι. Είναι ”η σημαία” των πτηνών της Χίου.

Μια πολύ χρήσιμη Ομιλία-συζήτηση για τους Κυνηγούς (και όχι μόνο) με συμπεράσματα και προτάσεις για την προστασία και την υγειή συνύπαρξη και ανάπτυξη της πέρδικας της Χίου ανάμεσα σ΄ όλη την υπόλοιπη πανίδα και χλωρίδα του νησιού πραγματοποίησε ο Κυνηγετικός Σύλλογος ”  Άρτεμις ” στο Εργατο’υ’παλληλικό Κέντρο Χίου, το Σάββατο 30 Ιουνίου 2018 το απόγευμα.

Με την πάροδο της ώρας η προσέλευση αποδείχτηκε αρκετά καλή (παρόλα τα ”μουντιάλ” και το Σαββατόβραδο) πράγμα που δείχνει ότι οι Κυνηγοί της Χίου στην πλειοψηφία τους είναι ευσυνείδητοι και θέλουν να είναι ενημερωμένοι γιατί καταλαβαίνουν πόσο σημαντική είναι η προστασία των ειδών του ”ζω’ι’κού βασιλείου” καθώς επίσης και η προστασία του περιβάλλοντος…για να υπάρχουν και θηράματα.

Ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Χίου  Γιάννης Μεννής προλόγισε την εκδήλωση και τους προσκεκκλημένους ομιλητές και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης Ιωάννης Πολυχρόνης έδωσε αρκετές πληροφορίες στους παρευρισκομένους για τον τρόπο λειτουργίας και συνεργασίας της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας των κατά τόπους Ομοσπονδιών και Κυνηγετικών Συλλόγων για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική εφαρμογή συλλογικών δράσεων που αφορούν το Κυνήγι και την Προστασία του Περιβάλλοντος.

Ο Περικλής Μπίρτσας Δρ.Δασολόγος-Θηραματολόγος, Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας, Πρόεδρος Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος και Γενικός Διευθυντής Κ.Ο.Μ.Α.Θ. αναφέρθηκε διεξοδικά στα είδη της πέρδικας ανά την Ευρώπη και στο ξεχωριστό είδος της Νησιωτικής Πέρδικας που συναντάται στην Ελλάδα και στο νησί της Χίου. Είπε ότι η Πέρδικα και η εκτροφή της στη Χίο έχει πολύ μεγάλη ιστορία και αναφέρθηκε σε γραπτές πηγές του 1555, του 1664 και του 1808 όπου ξένοι περιηγητές και Φυσιοδίφες μιλούν για πέρδικες στη Χίο μεγάλες σαν όρνιθες (τις Φραγκολίνες δηλαδή, ένα είδος συγγενές με την πέρδικα που το συναντούμε κυρίως σε άλλες ευρωπα’ι’κές χώρες και όχι στην Ελλάδα). Υπάρχουν ακόμα αναφορές για συστηματική εκτροφή της πέρδικας από τους Χιώτες κρατώντας τα πουλιά στην αγγαλιά τους και δίνοντας τους φαγητό από το ίδιο τους το στόμα ούτως ώστε να ανακατεύεται αυτό με το σάλιο των ανθρώπων. Έτσι όταν άφηναν ελεύθερες της πέρδικες αρκούσε ένα μόνο σφύριγμα του αφέντη τους και η κάθε μια γύριζε αμέσως στον ”κύρη” της. Είναι λοιπόν μεγάλο κεφάλαιο η πέρδικα της Χίου και είναι επίσης ένα πτηνό εξαιρετικής ποιότητας γιαυτό και ο κ.Μπίρτσας όπως και οι υπόλοιποι ομιλητές της παρούσας εκδήλωσης αναφέρθηκαν στις ιδιαιτερότητές της, στους τρόπους προστασίας της και σε όλα τα μικρά άλλα τόσο σημαντικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι κυνηγοί συχνά-πυκνά και να βοηθούν στη διατήρηση, την καλή και ωφέλιμη ανάπτυξη και διαβίωσή της.

Όπως έγινε φανερό ακόμη περισσότερο και στην ομιλία του Κυριάκου Σκορδά που ακολούθησε, όλα στη φύση είναι ”συγκοινωνούντα δοχεία” και βοηθούν το ένα το άλλο στην ανάπτυξη και τη ζωή γιαυτό πρέπει να διαφυλάττουμε την ισορροπία. Ο κ. Σκορδάς MSc Δασολόγος, Περιβαλλοντολόγος και Διευθυντής Υποστήριξης της Κ.Ο.Μ.Α.Θ. μίλησε εκτεταμένα και αναλυτικά για την στοχευμένη και επιστημονικά δρομολογημένη βελτίωση και ευνόηση του Ενδιαιτήματος. Το Ενδιαίτημα είναι ο χώρος όπου ένα πτηνό ή ζώο (πέρδικα, λαγός, αγριογούρουνο π.χ.), το θήραμα όπως λέγεται στην Κυνηγετική ορολογία, ζει και αναπτύσσεται. Η πέρδικα τρώει σταφύλι και έντομα.Το παλιό αμπέλι που εξασφάλιζε έντομα και σταφύλια δεν υπάρχει πια, γιατί με τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται όχι μόνο δεν μπορούν να τραφούν σωστά τα πουλιά και τα έντομα, αλλά εξαφανίζονται ακόμα και τα χορταράκια του εδάφους. Όταν γίνεται ένα έργο βελτίωσης πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν όλη η ζω’ι’κή κοινότητα και ίσως ακόμη και είδη που είναι ανταγωνιστές μεταξύ τους γιατί αυτό είναι απαραίτητο για την ισορροπία της φύσης. Μια αναδάσωση (που μπορεί να κάνει ένα σχολείο π.χ.) δεν έχει ως προτεραιότητα τη βελτίωση της ζωής του λαγού ή της πέρδικας και αν λόγω άγνοιας δεν ληφθούν υπ’ όψιν ορισμένες παράμετροι στο έργο, μπορεί αυτή να είναι και επιζήμια ποικιλοτρόπως. Γι’ αυτό τονίστηκε πόσο σημαντικό είναι να αυξηθούν οι επιστημονικά σχεδιασμένες και στοχευμένες δράσεις των Κυνηγετικών Συλλόγων για τη βελτίωση του Ενδιαιτήματος(χώρος διαβίωσης και ανάπτυξης πανίδας και χλωρίδας).

Τονίστηκε τέλος απ’ όλους ότι θα πρέπει να απομονώνονται και να απενεργοποιούνται οι λαθροθήρες ( που δεν σέβονται τις οδηγίες για την τήρηση της κυνηγετικής προθεσμίας για το κυνήγι του κάθε είδους και παραβαίνουν τα όρια στις ποσότητες και τον αριθμό των θηραμάτων) και ότι αυτό είναι δουλειά κυρίως των Κυνηγών που εκ’ των πραγμάτων γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.

Η πέρδικα της Χίου είναι καμάρι και ώφελος για το νησί.Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η πέρδικα αναφέρεται σε πλήθος Παραδοσιακά Τραγούδια της Χίου.

Πηγή: https://www.alithia.gr


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας