θεματα

Published on 3 Αυγούστου, 2018 | by Kynoclub

0

Καταρρέουν τα κυνηγομάγαζα, πολλά τα λουκέτα.

κείμενο-φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Το 1985 οι κυνηγοί ήταν 350.000 και το 2017 λιγότεροι από 170.000! Μειώθηκαν στο μισό όμως πολύ περισσότερο μειώθηκαν οι κυνηγετικές εξορμήσεις. Η οικονομική κρίση επέτεινε το πρόβλημα σε όλα τα μεγέθη και πολύ περισσότερο στις εξόδους των κυνηγών. Οι κυνηγετικές άδειες μπορεί να δίνουν στον κυνηγό την δυνατότητα για …200 εξόδους όμως στην πραγματικότητα λίγοι είναι αυτοί που βρίσκονται τακτικά στα κυνηγοτόπια. Ειδικότερα οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων έχουν περιορίσει, λόγο κόστους, σημαντικά  τις εξόδους τους…

Αυτή λοιπόν η συρρίκνωση του κυνηγίου όπως είναι φυσικό έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση και το εμπόριο των κυνηγετικών ειδών. Εκατοντάδες είναι τα καταστήματα που έβαλαν λουκέτο τα τελευταία χρόνια  και σήμερα λειτουργούν περίπου 250-280 σε όλη την επικράτεια.  Είναι τα μαγαζιά που έχουν άδεια εμπορίας φυσιγγίων και όπλων.  Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από 10-15 χρόνια τα κυνηγομάγαζα έφταναν τα 1.000. Χάθηκαν όμως και αυτά όπως χάθηκαν και χιλιάδες κυνηγοί.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο επέτεινε το πρόβλημα για τα τοπικά καταστήματα και για όσους μαγαζάτορες δεν φρόντισαν να εκσυγχρονιστούν. Σήμερα, όπως άλλωστε συνέβαινε πάντα, τα φυσίγγια και λίγα είδη κυνηγίου πωλούνται από …χρωματοπωλεία όπου δεν υπάρχουν αμιγή μαγαζιά κυνηγετικών ειδών.

-Ας υποστηρίξουμε λοιπόν τα εναπομείναντα κυνηγομάγαζα και ας κάνουμε τα όποια ψώνια μας από αυτά. Έστω και αν το άρβυλο που θέλουμε είναι λίγο πιο ακριβό από ένα πολυκατάστημα. Γιατί το κυνηγομάγαζο  της γειτονιάς μας ήταν πάντα το στέκι μας, και ο τόπος συνάντησης με τους ομοιοπαθείς. Αν χαθεί το κυνηγομάγαζο θα χαθούν πολλά. Ακόμα και οι νέοι κυνηγοί…

-Αν και έχει περάσει πια μισός αιώνας με λαχτάρα θυμάμαι τις ώρες που πέρναγα χαζεύοντας τα κυνηγετικά όπλα και τα μπιχλιμπίδια στην βιτρίνα του Καλκαντζάκου στην οδό Αθηνάς κοντά στην Ομόνοια.  Ίσως αυτή η βιτρίνα με μπόλιασε δια παντός με το κυνηγετικό πάθος… Είμαι βέβαιος ότι τον ίδιο ρόλο έχουν παίξει πολλά κυνηγομάγαζα που σε αρκετές περιπτώσεις κάνουν περισσότεροι δουλειά και από τους Κυνηγετικούς  Συλλόγους.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας