θεματα

Published on 10 Αυγούστου, 2018 | by Kynoclub

0

Ο κακός μας εαυτός, είναι ο βασικότερος εχθρός της κυνηγετικής δραστηριότητας…

κείμενο: Δημήτρης Ευμοιρίδης

Η ειλικρίνεια βοηθά στην επίλυση προβλημάτων και όχι η υπεκφυγή.

Παρά τον κίνδυνο να χαρακτηριστώ γραφικός, θα συνεχίζω να επισημαίνω και να προβάλλω, κάθε φορά που θα βλέπω αναρτήσεις που δείχνουν τα ελαττώματα και τις κακές νοοτροπίες που περιφέρονται ασύστολα μέσα στην κυνηγετική μας οικογένεια.

Αυτή η εικόνα, δηλαδή ο κακός μας εαυτός, θεωρώ ότι είναι ο βασικότερος εχθρός της κυνηγετικής δραστηριότητας και είναι αυτός που περισσότερο από κάθε άλλον, υποβαθμίζει και απαξιώνει το κυνήγι τις περισσότερες φορές.

Τα προβλήματα δεν λύνονται με το να κατηγορεί και να βρίζει κανείς αυτούς που διοικούν και μάλιστα αυτούς που κάθε φορά τους εκλέγει ο ίδιος με την ψήφο του. Μη μου πει κάποιος ότι εγώ δεν ψήφισα ποτέ, γιατί αυτός που δεν ψηφίζει αφενός είναι υπαίτιος και υπόλογος για το αποτέλεσμα με την μη συμμετοχή και αφετέρου δεν έχει και το δικαίωμα της κριτικής. Αυτή είναι η ειλικρινής ερμηνεία της μη συμμετοχής σε εκλογική διαδικασία.

Άρα λοιπόν θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις τακτικές που ακολουθούμε εδώ και πολλά χρόνια, να αφήσουμε την στείρα κριτική στην άκρη και δια μέσου της ενεργής συμμετοχής όλων μαζί να σπρώξουμε το καράβι σε ήρεμα νερά και σε πορεία προοπτικής. Έξω από τον χορό όλοι θεωρούν τον εαυτό τους τέλειο χορευτή, ο τέλειος χορευτής όμως αναδεικνύει τα προσόντα του μέσα στο χορό, όπως σοφά αποτυπώνει και η λαϊκή μας παροιμία.

Επειδή κατά κόρον πολλοί συνάδελφοι αφήνουν αιχμές για το ότι κακό συμβαίνει για το κυνήγι, φταίνε οι κυνηγετικές τους οργανώσεις μόνον και όλοι οι υπόλοιποι να είμαστε στο απυρόβλητο, είναι άτοπο. Για να γίνουν όλα τα παραπάνω κατανοητά θα αναφέρω ένα περιστατικό που θυμήθηκα, το οποίο παραμένει επίκαιρο και πιστεύω θα προβληματίσει και τον ποιο εσωστρεφή, εγωιστή και κακοπροαίρετο συνάδελφο. Παράλληλα θα αποδυναμώσουν και θα πέσουν στο κενό όλα τα ψευτοεπιχειρήματα που μοναδικό σκοπό έχουν την κάλυψη των προσωπικών αδυναμιών και ευθυνών.

Το παράδειγμα του ΄΄Πάνθηρα΄΄

Το έτος 2006 τα μέλη του τότε Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΜΑΘ μετά από μία ενδιαφέρουσα και ώριμη σκέψη, αποφάσισαν να εκδώσουν για πρώτη φορά σε επίπεδο κυνηγετικών οργανώσεων, το κυνηγετικό εγχειρίδιο του κυνηγού. Ένα σπουδαίο βιβλίο, ανεκτίμητης κυνηγετικής και όχι μόνο αξίας, έναν οδηγό κυνηγετικό που με τις τριακόσιες και πλέον σελίδες έλυνε όλες τις απορίες , απαντούσε σε όλα τα ερωτήματα και έδειχνε στους νέους ανθρώπους τις αξίες, τα οφέλη που προσφέρει το κυνήγι στον άνθρωπο και έδινε γνώσεις για όλα τα θέματα που αφορούν το κυνήγι σαν δραστηριότητα. Για να αντιληφθούν οι συνάδελφοι που δεν είχαν την τύχη να το διαβάσουν, θα αναφέρω ονομαστικά τα δεκάξι κεφάλαια του περιεχομένου του

.1) Αποστολή και έργο των κυνηγετικών οργανώσεων. 2) Η κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας και Θράκης (ΚΟΜΑΘ). 3) Κυνηγετική φιλοσοφία και ηθική. 4) Ανάλυση του νομοθετικού πλαισίου για το κυνήγι. 5) Στοιχεία βιολογίας και χαρακτηριστικά θηλαστικών. 6) Στοιχεία βιολογίας και χαρακτηριστικά πτηνών. 7) Οικολογία θηραμάτων 8) Διαχείριση κυνηγίου 9) Ότι πρέπει να γνωρίζουμε για τον κυνηγετικό σκύλο 10) Κύριες ασθένειες των ζώων (θηλαστικών και πτηνών), 11) Κυνηγετικά όπλα 12) Εξοπλισμός, πρόληψη και αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, 13) Χειρισμός των θηραμάτων, 14) Η σημασία του ειδικού τύπου 15) Η ταυτότητα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης και 16) Χρήσιμες διευθύνσεις.

Αυτό το υπέροχο και πολύ χρήσιμο εργαλείο για κάθε κυνηγό, η ΚΟΜΑΘ το εκτύπωσε σε 60 000 αντίτυπα και το μοίρασε σε όλους τους κυνηγούς μέλη της δια μέσου των εξήντα δύο κυνηγετικών συλλόγων της.

Δυστυχώς αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι πέραν του ότι δεν το διάβασε σχεδόν κανένας συνάδελφος, είδα και με τα ίδια μου τα μάτια μία πράξη που με εξοργίζει και φαντάζομαι τους περισσότερους από εσάς, με αηδιάζει και βέβαια απαξιεί και υποβαθμίζει αυτήν την πανάρχαια δραστηριότητα.

Σε κυνηγότοπο αντίκρισα με τα ίδια μου τα μάτια, πεταμένο στην άκρη του δρόμου το βιβλίο αυτό, με κομμένα φύλλα που χρησιμοποιήθηκαν για την σωματική ανάγκη κάποιου. Μπορεί ο καθένας από εσάς να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα με τούτη την εικόνα.

Γιαυτό αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι, εσείς που με πολύ ευκολία κατακρίνεται συλλίβδην τις κυνηγετικές οργανώσεις με ισοπεδωτικές συνήθως τακτικές, θα πρέπει να είστε περισσότερο εγκρατείς, διότι αυτός ο τρόπος δεν βοηθά το κυνήγι και την λύση των προβλημάτων. Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς , να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί για να μπορούμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη.

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας