οργανωσεις

Published on 23 Αυγούστου, 2018 | by Kynoclub

0

Ο Κυνοφιλικός Όμιλος Φωκίδος ζητά να ανοίξει το κυνήγι στην Ε.Κ.Π. Παρνασσίδας…

Ο Κυνοφιλικός Όμιλος Φωκίδος ζητά να ανοίξει το κυνήγι στην Ε.Κ.Π. Παρνασσίδας…

Παρέμβαση στο θέμα της λειτουργίας ή κατάργησης της Ελεγχόμενης Κυνηγετικής Περιοχής Παρνασσίδος έκανε ο Κυνοφιλικός Όμιλος Φωκίδος. Με επιστολή του στον Υπουργό κ Σωκράτη Φάμμελο, που  κοινοποιείται στον Περιφερειάρχη στις Δασικές Υπηρεσίες και τις κυνηγετικές- κυνοφιλικές οργανώσεις, ο Όμιλος εκθέτει τα προβλήματα που επιφέρει στην τοπική κοινωνία η αδρανοποίηση της ΄΄ρεζέρβας΄΄ και ζητά εισακούοντας τις κοινότητες εντός των ορίων  της Ε.Κ.Π, είτε την πλήρη λειτουργία είτε την κατάργηση της και απόδοση της έκτασης της στο ελεύθερο κυνήγι.

ΚΥΝΟΦΙΛΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΦΩΚΙΔΟΣ

Καλοσκοπή Φωκίδος email kfokidos@gmail.com

21-8-2018

Προς: Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενάργειας κ Σωκράτη Φάμελλο

Θέμα: Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή Παρνασσίδος

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Όπως και εσείς γνωρίζετε η Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή Παρνασσίδος παραμένει επί αρκετά χρόνια εκτός λειτουργίας δημιουργώντας πλήθος προβλημάτων στους μόνιμους κατοίκους του ορεινού όγκου της Γκιώνας και της Οίτης. Ο αποκλεισμός από την κυνηγετική δραστηριότητα μιας τεράστιας επιφάνειας 240.000 στρεμμάτων στερεί από την τοπική κοινωνία και από πολλές μικρές επιχειρήσεις που αγωνίζονται να επιβιώσουν και να κρατήσουν ζωντανά τα χωριά κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες τον σημαντικότερο πόρο τους.  Την κυνηγετική δραστηριότητα. Ξενώνες, ταβέρνες, μικροπαραγωγοί τοπικών προϊόντων κ.λ.π  έχουν χάσει εξ αιτίας της αδρανοποίησης της Ε.Κ.Π και της καθολικής απαγόρευσης του κυνηγίου τους μοναδικούς τους πελάτες- επισκέπτες κατά την χειμερινή περίοδο. Τότε που στην Καλοσκοπή, την Πυρά, το Μαυρολιθάρι, την Στρώμη, τον Πανουργιά κ.λ.π οι κάτοικοι του κάθε χωριού κυμαίνονται από 2 έως  15 άτομα! Φαντάζεστε λοιπόν κύριε Υπουργέ την σημασία που έχει ο κυνηγετικός τουρισμός για αυτά τα χωριά. Όμως η μεγαλύτερη αδικία είναι ο αποκλεισμός των μόνιμων κατοίκων από την κυνηγετική δραστηριότητα στην περιοχή τους. Ηλικιωμένοι κυνηγοί που επέστρεψαν στα χωριά τους με την συνταξιοδότηση τους αναγκάζονται να ταξιδέψουν πάνω από 50 χιλιόμετρα για να ασκήσουν την δραστηριότητα τους. Εκατοντάδες είναι και οι κυνηγοί των αστικών κέντρων που κατάγονται από την περιοχή και το υπάρχον καθεστώς δεν τους επιτρέπει να κυνηγήσουν επισκεπτόμενοι τα χωριά τους…

Και αυτό, τι ειρωνεία, όταν οι προστατευόμενοι υπερπληθείς αγριόχοιροι καταστρέφουν ολοχρονίς τις μικροκαλλιέργειες φασολιών, πατάτας κ.λ.π.  των λιγοστών κατοίκων που προσπαθούν να επιβιώσουν σε υψόμετρα άνω των 1.000 μέτρων.

Ο Κυνοφιλικός Φωκίδος

Ο Όμιλος μας κύριε Υπουργέ, μέλος του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος,  διοργανώνει μια σειρά Αγώνων Κυνηγετικών Ικανοτήτων και άλλων κυνοφιλικών εκδηλώσεων στην ορεινή Φωκίδα προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών στα μειονεκτικά χωριά της.

Η πρόσφατη δική σας απόφαση, που επιτρέπει την διεξαγωγή Αγώνων (και) για σκυλούς Ιχνηλάτες, εντός των Ελεγχόμενων Κυνηγετικών Περιοχών, μας ενθουσίασε και με την ευκαιρία σας ευχαριστούμε για την διόρθωση μια χρόνιας αδικίας…

Όμως στην περίπτωση του νομού Φωκίδος και της ΕΚΠ. Παρνασσίδος είναι ένα δώρο άδωρο και ταυτόχρονα μια κραυγαλέα αδικία σε σχέση με άλλους νομούς που διαθέτουν Ελεγχόμενες Περιοχές. Σκεφτείτε κύριε υπουργέ ότι ΟΛΕΣ οι κρατικές  ΕΚΠ λειτουργούν κανονικά προσφέροντας τα μέγιστα στις τοπικές κοινωνίες. Οι ΄΄ρεζέρβες΄΄ του Κόζιακα, των Σερρών, της Όσσας, του Αταλαντονησίου κ.λ.π

  Όλες εκτός από αυτή της,  τεράστιας σε έκταση, Παρνασσίδας που καταλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι  της μειονεκτικής-μονοεδρικής Φωκίδας!

Σε ότι αφορά τον Όμιλο μας κύριε Υπουργέ η επαναλειτουργία της Ελεγχόμενης Περιοχής θα μας έδινε την δυνατότητα να διοργανώσουμε μια σειρά εθνικών, διεθνών & πανευρωπαϊκών Αγώνων, όπως και άλλων παράλληλων εκδηλώσεων (εκθέσεων, σεμιναρίων, συνεδρίων κλ.π) κάτι που θα προσέφερε τα μέγιστα στην περιοχή.

Το αίτημα μας

Σε κάθε περίπτωση κύριε Υπουργέ, αν και είμαστε πάντα υπέρ του ελεύθερου παραδοσιακού κυνηγίου όπως αυτό ασκείται στην χώρα μας, σας καταθέτουμε τις εναλλακτικές προτάσεις μας οι οποίες έχουν προέλθει μετά από συζητήσεις με τις τοπικές κοινότητες και εκφράζουν την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων και των επαγγελματιών.

α) Την πλήρη επαναλειτουργία της ΕΚΠ με παράλληλη στελέχωση των τοπικών Δασικών Υπηρεσιών

β) Την συρρίκνωση της ΕΚΠ,  πλήρη επαναλειτουργία της και απόδοση στο ελεύθερο κυνήγι του υπόλοιπου αποδεσμευμένου χώρου

γ) Την κατάργηση της Ε.Κ.Π. και την απόδοση της επιφάνειάς της στο ελεύθερο κυνήγι με παράλληλη επαναφορά και οριοθέτηση των προγενέστερων καταφυγίων θηραμάτων.

-Κλείνοντας σας ζητάμε να αγνοήσετε τα μεμονωμένα μικροσυμφέροντα, καθώς και τις ακραίες αντικυνηγετικές ιδεοληπτικές αντιλήψεις που θέλουν την Ε.ΚΠ κλειστή και την Παρνασσίδα αποκλεισμένη από την κυνηγετική δραστηριότητα. Έχουμε στην διάθεση σας ντοκουμέντα και στοιχεία που εξηγούν τους λόγους που αυτά τα, ενίοτε  αυθαιρετούντα  μικροσυμφέροντα, πολεμούν τόσο την επαναλειτουργία της Ε.Κ.Π. όσο και την απόδοση της στο ελεύθερο κυνήγι

-Ελπίζοντας κύριε Υπουργέ ότι θα πάρετε μια  απόφαση που θα τερματίζει επί τέλους το υπάρχον καθεστώς αδρανείας και μια μεγάλη αδικία εις βάρος των κατοίκων και των κυνηγών  της Παρνασσίδας είμαστε στην διάθεση σας για να συμβάλουμε σε οποιαδήποτε εθελοντική δράση και συνεργασία μας ζητήσετε.

Με εκτίμηση

Ο πρόεδρος

Νικόλαος Φωτακόπουλος

Ο Γενικός Γραμματέας

Αθανάσιος Παπαγεωργίου


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας