θεματα

Published on 1 Σεπτεμβρίου, 2018 | by Kynoclub

0

Πόσο παραδοσιακό είναι το κυνήγι με τα ηλεκτρονικά βοηθήματα;

κείμενο: Δημήτρης Ευμοιρίδης

Φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

Διακρίνω τις τελευταίες μέρες διάφορες ειρωνικές, πικρόχολες, τοποθετήσεις κάποιων συναδέλφων κυνηγών στο διαδίκτυο σχετικά με το παραδοσιακό κυνήγι και τους λάτρες του , αλλά με σύγχρονα μέσα, όπως ισχυρίζονται ( GPS , VHF/UHF κ.λ.π.)

Επειδή ένας από τους λάτρες του παραδοσιακού κυνηγιού είμαι και εγώ και χρησιμοποιώ και GPS και VHF/UHF , θα ήθελα να διευκρινίσω μερικά πράγματα, που ίσως βοηθήσουν στην επίλυση των αντιπαραθέσεων για περισσότερο αυτοσεβασμό τόσο στο κυνήγι όσο και στον συνάδελφο κυνηγό.

Παραδοσιακό χαρακτηρίζεται το κυνήγι, όταν ο κυνηγός συναγωνίζεται και δεν ανταγωνίζεται το θήραμα με αθέμιτα μέσα. Έχοντας αυτό σαν κανόνα απαράβατο και ιερό διαμορφώνεται το παραδοσιακό κυνήγι το οποίο προσαρμόζεται ανάλογα με το πέρασμα των χρόνων.

Κάνουν τεράστιο λάθος όσοι κάνουν το λάθος να παραλληλίζουν το παραδοσιακό κυνήγι με το ακόντιο και τα σανδάλια. Κάθε εποχή ανάλογα με τα μέσα που διαθέτει τηρεί με ευλάβεια τους κανόνες που χαρακτηρίζουν το παραδοσιακό κυνήγι και δημιουργεί κάθε φορά το παραδοσιακό κυνήγι της εκάστοτε εποχής.

Σήμερα ο κυνηγός διαθέτει ποικίλα σύγχρονα μέσα και αυτό του δίνει τεράστιές δυνατότητες, τις οποίες όμως εάν τις διαχειριστεί με μέτρο, σεβασμό και υπευθυνότητα δημιουργεί το παραδοσιακό κυνήγι του σήμερα.

Για να γίνω σαφής:
Σήμερα οι περισσότεροι κυνηγοί είναι κάτοικοι των αστικών κέντρων. Τα χωριά μας ερήμωσαν και πλέον οι κυνηγοί για να μεταβούν στους κυνηγότοπους χρησιμοποιούν τα τροχοφόρα οχήματα, τα οποία αντικατέστησαν τους τετράποδους μεταφορείς (όνους, ημίονους και άλογα). Εάν το αυτοκίνητο χρησιμοποιείται για τον ίδιο σκοπό που χρησιμοποιούσαν παλιά τους τετράποδους μεταφορείς, που δημιουργεί πρόβλημα το αυτοκίνητο στο παραδοσιακό κυνήγι;

( Ναι δημιουργεί πρόβλημα όταν χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο για να προφτάσουμε το θήραμα που μας διέφυγε και πλήγωσε τον εγωισμό μας)

Η χρησιμοποίηση του GPS, ένα πολύτιμο εργαλείο που βοηθά τον κυνηγό και τον απαλλάσσει από πολύ μεγάλη ταλαιπωρία αναζητώντας τον σκύλο του ή περιμένοντάς τον να επιστρέψει μετά από κάθε καταδίωξη. Βλέπει κανείς να δημιουργεί πρόβλημα στο παραδοσιακό κυνήγι;

( Ναι δημιουργεί πρόβλημα όταν τοποθετείς GPS στα σκυλιά σου, τα αμολάς και κατόπιν πάνω στο δρόμο παρακολουθείς την πορεία τους και ανάλογα τρέχεις με το αυτοκίνητο να προλάβεις το θήραμα που κυνηγούν και εάν πέσει σε κανέναν άλλο συνάδελφο στα δέκα χιλιόμετρα, τρέχεις για να διεκδικήσεις το θήραμα . Αυτό ναι, δεν είναι παραδοσιακό κυνήγι)

Το VHF/UHF άλλο ένα πολύτιμο εργαλείο που προστατεύει την ζωή των κυνηγών, βοηθά στην συνεχή επικοινωνία των μελών της ομάδας μεταξύ τους ούτως ώστε να εξασφαλίζεται πολύτιμος χρόνος για περισσότερο χρόνο άσκησης της δραστηριότητας. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί η ασύρματη επικοινωνία κανένα πρόβλημα στο παραδοσιακό κυνήγι;
( Ναι δημιουργεί όταν το VHF το χρησιμοποιούμε για να ειδοποιήσουμε κάποια διπλανή ομάδα να τρέξουν τα μέλη της για να θηρεύσουν το θήραμα που μας ξέφυγε. Τότε ναι δεν είναι παραδοσιακό το κυνήγι)

Όταν δημιουργούμε ομάδες με πολυάριθμα μέλη σε μια παγάνα να καλύπτουν όλες τις εξόδους διαφυγής του θηράματος με καρτέρια και με μια καρότσα σκυλιά και τέσσερις – πέντε νοματαίοι παγανιέριδες να ξεχύνονται στην παγάνα ρίχνοντας ο καθένας από δεκάδες σφαίρες , ε ναι τότε για ποιο παραδοσιακό κυνήγι να κάνουμε κουβέντα.

Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη λίγοι αλλά υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοι που κάτω από αντίξοες συνθήκες ασκούν το παραδοσιακό κυνήγι σήμερα και το απολαμβάνουν. Όλοι μας μπορούμε να γευτούμε το παραδοσιακό κυνήγι, αρκεί να το θέλουμε πραγματικά.
Τα υπόλοιπα είναι να είχαμε να λέγαμε.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας