θεματα

Published on 6 Σεπτεμβρίου, 2018 | by Kynoclub

0

Οι καλύβες ως καταλύματα των γουρουνοκυνηγών…

κείμενο: Δημήτρης Ευμοιρίδης

φωτο:Ν. Φωτακόπουλος

Πριν καλά – καλά αρχίσει το κυνήγι του αγριόχοιρου, άρχισαν τα όργανα για το γνώριμο διαχρονικό άλυτο πρόβλημα με τις καλύβες στον ορεινό όγκο.

Επειδή οι περισσότεροι κυνηγότοποι αγριόχοιρων βρίσκονται στον ορεινό όγκο της πατρίδας μας, ο οποίος τις τελευταίες δεκαετίες αραιοκατοικήθηκε σε βαθμό που μοιάζει ακατοίκητος και σε συνδυασμό με το έντονο και πολυσχιδές ανάγλυφο της γεωμορφολογίας του, καθιστά την προσέγγιση των επισκεπτών ( κυνηγών και λοιπόν περιηγητών ) στις διάφορες περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος (τοπία ιδιαίτερης αισθητικής αξίας, κυνηγότοποι κ.α.), δύσκολη και πολύωρη.

Εάν λάβουμε υπόψη τους κυνηγούς οι οποίοι προέρχονται από περιοχές εκτός των οικισμών κάποιων κυνηγότοπων και επιθυμούν να διανυκτερεύσουν, για να αποφύγουν τις πολύωρες μετακινήσεις, επιλέγουν να κατασκευάσουν ένα πρόχειρο κατάλυμα και να διανυκτερεύσουν σε αυτό.

Έτσι έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση κατά την οποία σε όλους τους κυνηγότοπους να βρίσκονται διάσπαρτες δεκάδες τέτοιες κατασκευές οι οποίες και ακαλαίσθητες είναι και εστίες ρύπανσης αποτελούν και παράνομες πράξεις μπορούν να διαπραχθούν. Επίσης πέραν όλων των άλλων είναι και παράνομες, διότι η ελεύθερη κατασκήνωση απαγορεύεται.

Είναι αλήθεια ότι οι διαπιστώσεις αυτές δεν αμφισβητούνται από κανέναν και δεν θα ήθελε κανείς να συμβαίνουν με αυτόν τον τρόπο. Όμως κύριοι, εσείς που αποφασίζετε, προτείνετε, νομοθετείτε και έχετε την ευθύνη διαχείρισης της άγριας πανίδας και χλωρίδας, τι έχετε κάνει για την λύση αυτού του προβλήματος;

Ένα πρόβλημα που την τελευταία εικοσαετία είναι κάθε χρόνο στην επικαιρότητα χωρίς να δοθεί κάποια λύση, παρά μόνο την εύκολη λύση που δυστυχώς βιώνουν οι πολίτες αυτής της χώρας εδώ και πολλά χρόνια σε όλα τα επίπεδα.

Τα προβλήματα που δημιουργεί η ανικανότητα, η ανευθυνότητα η έλλειψη σεβασμού και η αδιαφορία αυτών που διοικούν και θεσμοθετούν, να τα μεταβιβάζουν στους πολίτες αβίαστα χωρίς ίχνος ντροπής. Κανένας δεν σας τοποθέτησε δια της βίας σε ένα πόστο που δεν θέλατε ή δεν είχατε γνώσεις.

Εσείς το διεκδικήσατε δηλώνοντας ψευδώς ότι γνωρίζετε, ενώ δεν είχατε ιδέα, αλλά και ούτε την ικανότητα να διαχειριστείτε θέματα σε ένα τόσο σοβαρό και ουσιαστικό φορέα. Κύριοι η απόκρυψη της αλήθειας δηλώνει δειλία και πλήρη ανικανότητα. Αντίθετα το να παραδεχτεί κανείς την έλλειψη γνώσεων για κάποια θέματα, δείχνει την λεβεντιά και την ποιότητά ενός ανθρώπου.

Μένει κύριοι, να ζητήσετε την αντικατάστασή σας λόγω ανικανότητας για να δείξετε έστω και στην ύστατη στιγμή ότι σας έχει μείνει λήγει αξιοπρέπεια. Σεβαστείτε επιτέλους για μία φορά τον εαυτό σας και τους συνανθρώπους σας.

Λύσεις υπάρχουν ούτως ώστε να λυθεί το πρόβλημα και η πολιτεία να επιτελέσει το καθήκον της και ο πολίτης να ικανοποιήσει τις ανάγκες του χωρίς να διασύρετε γιατί αναγκάσθηκε να παρανομήσει.

Θα μπορούσε κανείς να προτείνει τις ξενοδοχειακές μονάδες που υπάρχουν διάσπαρτες στον ορεινό όγκο. Θα συμφωνούσα απόλυτα εάν υπήρχε:

1) η κατάλληλη υποδομή για να δεχτεί τους κυνηγούς (διότι οι κυνηγοί έχουν μια ιδιαιτερότητα λόγω της φύσεως της δραστηριότητας)
2) η διαθεσιμότητα δωματίων και
3) η προσιτή τιμή των δωματίων .

Όμως και αυτές οι προϋποθέσεις αν υπήρχαν θα έπρεπε να δώσουμε λύση και σε μια μερίδα ανθρώπων οι οποίοι ερχόμενοι ως επισκέπτες στην περιοχή (κυνηγοί, ορειβάτες, διάφοροι περιηγητές) επιθυμούν να ζήσουν πρωτόγονα στην άγρια φύση..

Επομένως οι άνθρωποι αυτοί θα επέλεγαν να διανυκτερεύσουν στην ύπαιθρο με έναν ποιο φυσικό τρόπο από αυτόν που θα μπορούσε να του προσφέρει ένα ξενοδοχείο ή ένα σαλέ. Για την ικανοποίηση αυτού του είδους των επισκεπτών, υπάρχει λύση όπως, η ίδρυση και λειτουργία οργανωμένων κατασκηνωτικών χώρων (camping), οι οποίοι θα προσφέρουν και φθηνότερη, αλλά και φυσική διανυκτέρευση στην ύπαιθρο ταυτόχρονα, σε όλους τους επισκέπτες λάτρες της ελεύθερης κατασκήνωσης.

Οι κατασκηνωτικοί αυτοί χώροι με παροχή στοιχειωδών ανέσεων (νερό,WC, ψησταριές, κάδοι απορριμμάτων κ.λ.π.) ικανοποιούν πλήρως την τάση για επαφή με την άγρια φύση που έχουν πολλοί επισκέπτες. Παράλληλα αποφεύγονται τα προβλήματα υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος (απορρίμματα, όχληση, κλπ), μειώνεται η λαθροθηρία, αποφεύγεται η κλοπή ξύλων , δημιουργούνται θέσεις εργασίας με τους φύλακες των (camping), δίνεται η δυνατότητα εύκολης ενημέρωσης των κυνηγών, χτίζονται κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των επισκεπτών κ.π.α.

Αλήθεια αναρωτιέται κανείς τι σκοπούς εξυπηρετούν τέτοιου είδους συμπεριφορές πολιτείας προς στους πολίτες. Είναι ένα σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες, όμως κύριοι σταματήστε να κοροϊδεύετε και να περιπαίζετε τους πολίτες. Πλέον οι ανοχές και οι αντοχές των πολιτών έφτασαν στα όρια.

Οι πολίτες το γνωρίζουν καλά, μένει να το μάθετε και εσείς, ότι η λέξη απαγορεύω σημαίνει αδυναμία και ανικανότητα διαχείρισης μιας κατάστασης. Αφήστε στην άκρη τους ψευτοεγωισμούς και την αλαζονική συμπεριφορά. Επισκεφτείτε και ρωτήστε τους συναδέλφους σας προοδευμένων χωρών, πώς διαχειρίζονται τέτοιου είδους καταστάσεις και οι πολίτες τους απολαμβάνουν με τον καλύτερο τρόπο την άγρια φύση.

Αυτοί οι λαοί άντλησαν γνώσεις και πολύτιμες βάσεις, από τον πολιτισμό των αρχαίων προγόνων μας. Δεν είναι ντροπή να παραδεχτούμε την ανικανότητά μας στο να διατηρήσουμε και να αξιοποιήσουμε την τεράστια αυτή κληρονομιά και να ζητήσουμε την βοήθειά τους σήμερα. Αυτό που έχει μέγιστη σημασία και αξία, είναι να παραδεχτούμε τα λάθη μας με όποιο τίμημα, για να μπορούμε να ανακάμψουμε διορθώνοντας τα.
Κοντά στον νου και η γνώση.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας