προσωπα

Published on 14 Οκτωβρίου, 2018 | by Kynoclub

0

”Αγριολούλουδο” & Ιχνηλάτες ”Γράμμου” του Γιώργου Μπακατσούλα.

κείμενο-φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

Αν δεν έχετε πάει στο ΄΄Αγριολούλουδο του Γράμμου΄΄ του Γιώργου Μπακατσούλα να πάτε!. Ο γράφων το συνιστά ανεπιφύλακτα μια και έχει προσωπική εμπειρία… Τόσο από την διαμονή όσο και από την κουζίνα και τους μεζέδες που προσφέρει. Βρίσκεται σχεδόν …στο πουθενά άλλα μέσα στον παράδεισο! Τα όμορφα πέτρινα κι ανεξάρτητα μεταξύ τους σπιτάκια  είναι κτισμένα σε υψόμετρο 1350 μέτρων κοντά στο χωριό Πλικάτι του νομού Ιωαννίνων.  Είναι διακοσμημένα και επιπλωμένα με μοναδικό γούστο σε κάθε τους λεπτομέρεια και είναι βέβαιο ότι θα αρέσουν στην γυναίκα ή την σύντροφο σας ενώ η απέραντη …άπλα θα ενθουσιάσει τα πιτσιρίκια σας. Ειδικά για τους κυνηγούς, τους κυνόφιλους, τους λάτρεις των εξορμήσεων και της φύσης είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς προορισμούς. Πραγματικό ησυχαστήριο δίπλα στις κορυφογραμμές των συνόρων, τις φωλιές των αετών, τα καραούλια της πέρδικας, τις στράτες των αγριόγιδων και τα γιατάκια των …λαγών!

Οι Ιχνηλάτες του Γράμμου

Για περισσότερο από δυο δεκαετίες ο Γιώργος Μπακατσούλας ασχολείται με την εκτροφή του Ελληνικού Ιχνηλάτη υπηρετώντας την εθνική μας κυνηγετική φυλή. Σκύλοι της εκτροφής του  βρίσκονται σήμερα σε κάθε γωνιά της Ελλάδος γράφοντας  χρυσές σελίδες στην ιστορία της φυλής. Οι αναγνώστες του Kynoclub.gr γνωρίζουν ήδη ότι η πλέον πρόσφατη σελίδα για τους ιχνηλάτες ΄΄Γράμμου΄΄  γράφτηκε στους επίσημους αγώνες του Κυνοφιλικού Ομίλου Λαμίας στην Οίτη. Ήταν αυτή τη φορά το ζεύγος ΄΄Σάσσα του Γράμμου΄΄ και  ΄΄Τσίτα του Γράμμου΄ που κατάφερε να διακριθεί, κάτω από αντίξοες συνθήκες, σε έναν άγνωστο λαγότοπο.

-Αφοσιωμένος στην φυλή ο Γιώργος Μπακατσούλας άφησε μια εύκολη και ΄΄πολιτισμένη΄΄ ζωή κοντά στα αστικά κέντρα για να …μεταναστεύσει στην άκρη του κόσμου, μαζί με την οικογένεια του, για χάρη των ιχνηλατών του.  Όσοι γνωρίζουν το πάθος του δεν χρειάζεται να αναρωτηθούν για το ποιοί λόγοι τον έκαναν να αφήσει τα εύκολα και μια επιτυχημένη επιχείρηση στα Ιωάννινα για να εγκατασταθεί στην κορυφή του Γράμμου. Και ενώ όλοι απορούν για τις επιλογές του αυτός νιώθει βασιλιάς όταν κάθε πρωί ανοίγει την πόρτα του, πριν ακόμα βγει ο ήλιος, για να χαϊδέψει  τα σκυλιά του πριν αυτά ξεχυθούν στα γύρω λαγοτόπια…

Τον ακολούθησα ένα πρωινό στο ΄΄λύσιμο΄΄ απολαμβάνοντας το τοπίο, τα μαυροπύρινα σκυλιά και τα την παρατεταμένη μελωδική καταδίωξη που ακολούθησε  το γρήγορο ξεφώλιασμα…

-Τον ρώτησα για τον ελληνικό ιχνηλάτη, για τα σκυλιά του και το μέλλον της φυλής. Δεν χρειάζεται να  μεταφέρω εδώ αυτολεξεί όσα μου είπε. Άλλωστε ο Γιώργος γίνεται τόσο ενθουσιώδης και χειμαρρώδης, όταν μιλά για το πάθος  του, τους ιχνηλάτες, που δεν προλαβαίνεις να κρατήσεις σημειώσεις. Αποτυπώνεις μόνο την ουσία όσων λέει και το βαθύτερο νόημα που κρύβουν τα λόγια του.

– Είναι αισιόδοξος ο Γιώργος Μπακατσούλας. Πολύ αισιόδοξος! Παρά τις δυσκολίες θεωρεί ότι μετά από τόσα χρόνια εκτροφής έχει φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο που έχει πλέον σταθεροποιημένα χαρακτηριστικά. Τόσο μορφολογικά όσο και εργασιακά. Ο μαυροπύρινος χρωματισμός, η μορφολογική ομοιομορφία, το γρήγορο ξεφώλιασμα και η παρατεταμένη καταδίωξη είναι τα χαρακτηριστικά της εκτροφής ΄΄Γράμμου΄΄ όπως τα αναλύει ο ίδιος ο δημιουργός τους. Όμως πάνω από όλα οι Γιώργος βάζει την νοημοσύνη και την κυνηγετική ευφυΐα ως ΄΄υπεραξία΄΄ των σκύλων του. Θεωρεί ότι η ευφυΐα κάνει την διαφορά και έναν σκύλο άξιο και πολύτιμο.

Και Γεωπόνος…

-Όμως δεν είναι μόνο το κυνοφιλικό και κυνηγετικό πάθος  που χαρακτηρίζουν τον εκτροφέα Γιώργο Μπακατσούλα. Είναι παράλληλα και πτυχιούχος Γεωπόνος κάτι που σημαίνει μια βαθύτερη γνώση της ζωοτεχνίας,  της  εκτροφής και της αναπαραγωγής και γενικότερα. Αυτές οι ιδιαίτερες γνώσεις είναι πολύ χρήσιμες στην εκτροφή του Ελληνικού ιχνηλάτη όπως  και  στην …βοτανολογία μια και η περιοχή θεωρείται η Μέκκα των βοτάνων. Αυτονόητη η ενασχόληση του και με κάθε είδους φυτό. Όταν λοιπόν θα πεταχτείτε μέχρι το Πληκάτι και το ΄΄Αγριολούλουδο΄΄ να ξέρετε πως φεύγοντας θα φύγετε με μια αγκαλιά ντόπια βότανα. Τσάγια, μέντες, χαμομήλια κ.λ.π

Το Αγριολούλουδο του Γράμμου

Το ξενοδοχείο βρίσκεται στους πρόποδες του Γράμμου σε υψόμετρο 1350μ. ,στην καρδιά του δάσους, 1200μ. από τον οικισμό του Δ.Δ Πληκατίου του Δήμου Μαστοροχωρίων-Κονίτσης του Νομού Ιωαννίνων. Έχει έκταση 14 στρεμμάτων και βρίσκεται σε μια πανέμορφη περιοχή με …αγριόγιδα, λαγούς, αρκούδες, λύκους, αετούς και κάθε λογής αγρίμι της ηπειρωτικής γης.
Αποτελείται από έξι πέτρινα σπίτια, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ενώ στο κτίριο υποδοχής λειτουργεί καφετέρια και εστιατόριο με εκλεκτή παραδοσιακή κουζίνα.

-Κάθε κτίριο αποτελείται από δυο διαμερίσματα 60 και 70τ.μ. με ξεχωριστή είσοδο. Σε κάθε διαμέρισμα υπάρχει τζάκι, κουζίνα πλήρως εξοπλισμένη, TV, μπάνιο και ατομική θέρμανση. Υπάρχουν 4 μονόχωρα διαμερίσματα που φιλοξενούν μέχρι 3 άτομα και 4 δίχωρα διαμερίσματα που φιλοξενούν μέχρι 5 άτομα.

Διεύθυνση-Επικοινωνία: Το αγριολούλουδο του Γράμμου. Πληκάτι, 44100, Κόνιτσα; Τηλέφωνο: 26510 81326; Email: bakatsoulas@gmail.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας