λαγος

Published on 10 Ιανουαρίου, 2019 | by Kynoclub

0

Οι λαγοί..του νέου χρόνου

κείμενο: Λάζαρος Ευθυμιόπουλος

Οι τελευταίες 30-40 ημέρες  πριν την λήξη της σεζόν για το λαγό, είναι και οι δυσκολότερες για το κυνήγι του…

Οι αιτίες αυτής της ΄΄δυσκολίας΄΄ είναι βασικά τρεις:

– πρώτα – πρώτα, αρχές Γενάρη οι λαγοί μιας περιοχής είναι σαφώς λιγότεροι εξαιτίας του κυνηγιού που έχει προηγηθεί , οπότε και οι ΄΄ευκαιρίες΄΄ μικρότερες…   

  • η ΄΄καχυποψία΄΄ κάθε λαγού είναι πλέον κατακόρυφα αυξημένη, μετά από μια περίοδο συνεχόμενων ενοχλήσεων από τους σκύλους  και…
  • αρχίζουν πια  οι μετακινήσεις τους για το ζευγάρωμα, μιας και ο λαγός μπαίνει στην κύρια περίοδο αναπαραγωγής του.

Με το νέο χρόνο, οι αρσενικοί ιδίως λαγοί, πολλαπλασιάζουν το βαθμό δυσκολίας που αντιπροσωπεύουν και για τον κυνηγό και για το σκύλο!

Μόνο που έχει διαφορετική παράμετρο αξίας αν ο λαγός ξεφωλιαστεί κανονικά,  ή απλώς ΄΄σούρει΄΄ μπροστά στην κάννη ενός όπλου, γιατί απλά… ήταν ΄΄μουσαφίρης΄΄ στην περιοχή.

Σε περιοχές που γνωρίζουν καλά τα γιατάκια, οι έμπειροι λαγοκυνηγοί οδηγούν τους σκύλους τους στα ΄΄κρεμάσματα΄΄, ενώ οι πιο άπειροι – αν μάλιστα έχουν και νεαρούς ιχνηλάτες – γίνονται μάρτυρες… <<ανεξιχνίαστων υποθέσεων>> . Πιο απλά, συνήθως μπλέκουν σε ένα λαβύρινθο ιχνών και το ξεφώλιασμα δεν έρχεται ποτέ!

Οι τούφες μαλλιών στην λάκα ή το δρόμο , όπως και οι νυχιές ή τα ίχνη πάλης,  είναι σημάδια που μαρτυράνε την ύπαρξη λαγών σε έναν τόπο αυτήν την εποχή…

Ωστόσο, τα ίδια αυτά ΄΄σημάδια΄΄ θέτουν και δυο διλήμματα:

Το ένα δίλημμα έχει να κάνει με το αν θέλουμε να αφήσουμε το ζευγάρι να αναπαραχθεί, ώστε η περιοχή να παραμείνει καλός ΄΄λαγότοπος΄΄

 Το άλλο δίλημμα είναι, αν ο σκύλος μας έχει πράγματι τα εφόδια που απαιτούνται σε αυτές τις περιπτώσεις, ώστε να ξεφωλιάσει έναν από τους δύο λαγούς.

Η συνολική εικόνα και η εκτίμηση του πληθυσμού των λαγών στην κάθε περιοχή, έχει ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την περίπτωση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι πιθανότητες να θηρεύσουμε τον αρσενικό λαγό είναι πολύ περισσότερες, αν δεν έχει επιστρέψει στην γειτονιά του μετά απο ένα περιπετειώδες βράδυ….

Σε αυτά τα τελευταία κυνήγια λαγού, κύριο χαρακτηριστικό είναι οι… πολλοί και έντονοι ντοροί σε όλη τη διαδρομή προς το γιατάκι. Γι’ αυτό και υπάρχει ο κίνδυνος να  ξεπεράσουμε το γιατάκι χωρίς να το ανακαλύψουμε, αν δεν ερμηνεύσουμε σωστά τη συμπεριφορά του σκύλου μας πάνω στα ίχνη.

Η λαγήνα οδηγεί τα ίχνη…

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λαγήνα είναι που κινεί τα ΄΄νήματα΄΄ και χαράζει την νυχτερινή πορεία!  Ο αρσενικός λαγός απλά ακολουθεί, τυφλωμένος από την τεστοστερόνη…

.Όπου συναντιούνται τα ίχνη τους, ο ιχνηλάτης μας θα γίνεται υπερβολικά νευρικός και – ανάλογα με τη φυλή –  θα αρχίσουν και τα πρώτα κλαφουνίσματα.

Σε κάποιο σημείο κοντά στο γιατάκι της λαγίνας, ο αρσενικός  αποφασίζει αν θα μείνει εκεί κοντά, ή αν θα φύγει για το δικό του γιατάκι ανάλογα με το χρόνο που θα του μένει πριν ξημερώσει….

Αν αποφασίσει να φύγει, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προσπεράσουμε το γιατάκι της λαγήνας χωρίς καν να το καταλάβουμε.

Αυτήν την εποχή  πρέπει να παρατηρούμε τα πάντα γύρω μας, και πιο πολύ την συμπεριφορά του σκύλου μας.

Εάν ο σκύλος μας περάσει ξαφνικά από μια κατάσταση νευρικότητας στον συνηθισμένο τρόπο ιχνηλασίας, τις περισσότερες φορές αυτό σημαίνει ότι ακολουθεί τον ένα λαγό,  πιθανότατα τον αρσενικό!

 

Το κοίταγμα του ρολογιού σε αυτή την περίπτωση – και αυτή την εποχή – θα μας αγχώσει , γι αυτό καλό είναι να έχουμε από το πρωί αποφασίσει τι θα κάνουμε, ανάλογα με το χρόνο που διαθέτουμε….

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας