γκορντον σεττερ

Published on 26 Σεπτεμβρίου, 2012 | by Kynoclub

0

Γκόρντον Σέττερ

ΟΝΟΜΑ: Gordon Setter

XΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Βρετανία (Σκοτία)

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο FCI No 6, Ομάδα 7 (Δείκτες)

ΕΙΔΟΣ: Κυνηγόσκυλο υπόδειξης φτερωτού θηράματος (πουλόσκυλο «φέρμας»)

ΧΡΩΜΑ: Στιλπνό μαύρο με μπρούτζινα  (κόκκινα στην απόχρωση της σκουριάς ή του xαλκού) σημάδια σε καθορισμένες περιοχές.

ΜΕΓΕΘΟΣ: Αρσενικοί 66 εκ. ύψος, 29.5 κιλά βάρος. Θηλυκές 62 εκ. ύψος, 25,5 κιλά βάρος.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Τολμηρός, εξωστρεφής, με ισορροπημένη διάθεση, ευφυής, ικανός και αξιοπρεπής σκύλος, το «άλογο εργασίας» των φυλών σέττερ.

Συνεργατικός, ήρεμος, συγκεντρωμένος, επιμελής, με απεριόριστα αποθέματα ψυχικής (και σωματικής) δύναμης, εργατικότητας και επιθυμίας να ικανοποιήσει τους ανθρώπους που αγαπά. Μεγαλόκαρδος, άψογος και διακριτικός στη συμπεριφορά του, ήρεμα κοινωνικός, μετριοπαθής, χωρίς εξάρσεις διαχυτικότητας προς αγνώστους, ουσιαστικός και εξονυχιστικός στο κυνήγι, ιδιαίτερα ταλαντούχος στο τραχύ έδαφος και το δύσκολο θήραμα γιατί έχει έντονα ανεπτυγμένο το προσόν της υπομονής, της επιμονής και της σιγουριάς. Οι «λευκές φέρμες» είναι άγνωστες για το τυπικό Γκόρντον.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Άρχισε ν’ αναγνωρίζεται σαν ιδιαίτερη φυλή γύρω στο 17ο αιώνα και εξελίχτηκε στη σύγχρονη μορφή του (η φυλή έχει ελάχιστα μεταβληθεί από τότε) στα κτήματα του 4ου Δούκα του Πύργου Γκόρντον στη Σκvτία, από υλικό τρίχρωμο (μαύρο-κόκκινο-άσπρο) και δίχρωμο (μαύρο-κόκκινο). Διαδόθηκε σ’ όλο τον κόσμο όταν έγινε γνωστή η ιδιαίτερη αξιοπιστία του και γνώρισε αξιόλογη άνθηση στη Γαλλία. Ο 6ος Δούκας του γκόρντον έκδωσε μεγαλύτερη έμφαση στη σταθεροποίηση των μορφολογικών χαρακτηριστικών της φυλής από το 1835 και μετά. Το 1842 έφθασε στις Η.Π.Α. όπου διατηρείται σε υψηλά επίπεδα απόδοσης και στα δύο πεδία: εκθεσιακό και κυνηγετικό, ενώ δεν είναι ανεκμετάλλευτο το ταλέντο της φυλής στη διαγωνιστική υπακοή. Πολύ δημοφιλές και στις Σκανδιναβικές  χώρες επίσης, εμφανίζει κάποιες διαφορές μεγέθους από χώρα σε χώρα, αλλά ο φυλετικός του τύπος είναι γενικά ενιαίος.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Το Γκόρντον είναι πρώτα-πρώτα σύντροφος που δένεται με τον άνθρωπο του και ωριμάζει αργά μέσα από τη διαπροσωπική σχέση. Κατάλληλος για το μοναχικό κυνηγό, είναι πάντως οικιακός σκύλος με ιδιαίτερα αφοσιωμένη φύση που έχει έντονη ανάγκη για φιλική παρέα και την αγάπη των οικείων του. Μεγαλόσωμος και δυνατός, χρειάζεται προσεγμένη διατροφή και άσκηση σαν ενήλικας, ενώ δεν πρέπει να βιάζεται κανείς μ’ ένα νεαρό Γκόρντον ούτε να το κουράζει πολύ. Το τρίχωμα, τα αυτιά, τα πέλματα και τα μάτια του χρειάζονται φροντίδα και προσοχή. Δεν έχει ένστικτο αγέλης αλλά απολαμβάνει τη συμβίωση με παιδιά και με άλλους ένα-δυό σκύλους.

ΥΓΕΙΑ: Γενικά καλή, αν διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση. Μεγαλόσωμος και γεροδεμένος, χρειάζεται ποιοτική δίαιτα και άσκηση για άρτια μυϊκή διάπλαση και υγιή σκελετό. Απαιτείται έλεγχος ισχιακής δυσπλασίας και οφθαλμικών παθήσεων ενώ τα γεύματα του πρέπει να χωρίζονται σε δύο (πρωί και βράδυ) γιατί η φυλή περιλαμβάνεται στη λίστα κινδύνου από το σύνδρομο γαστρικής διαστολής /συστροφής. Οι καρδιακές παθήσεις δεν είναι άγνωστες στη φυλή, ιδιαίτερα οι καρδιο-μυοπάθειες.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Κυνόφιλοι που εκτιμούν τη σιγουριά σε βάρος της ταχύτητας και την ξεχωριστή αρχοντιά του Σκωτσέζικου ευγενή των σέττερ. Η δύναμη του είναι παροιμιώδης, όσο και η αφοσίωση, η επιμέλεια και η ευφυΐα του: κατανοεί τα πάντα και επικοινωνεί μ’ ένα βαθύ, αξιοπρεπή και συγκινητικά συναισθηματικό τρόπο χωρίς να γίνεται ενοχλητικά διαχυτικός. Το φυσικό του περιβάλλον είναι αυτό της εξοχής και μάλιστα το ορεινό. Χρειάζεται χώρο και χρόνο. Ιδανικός για όσους θέλουν ένα μόνο σκύλο, γιατί είναι σχετικά αυτάρκης αν αισθάνεται ότι τον αγαπούν όσο αγαπά, ενώ θα προειδοποιήσει για τυχόν κινδύνους χωρίς να είναι φύλακας ούτε να γίνεται ποτέ επιθετικός.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Γενναίος και αδιατάρακτος, αντιμετωπίζει τα εμπόδια και τις αντίξοες συνθήκες με τη «φιλοσοφία» ενός… οδοστρωτήρα ενώ κρύβει μια καλόγνωμη καρδιά στο ατσάλινο του σώμα του. Έχει αναμφίβολα ένα ιδιαίτερο στυλ. Το στιλπνό, «κορακάτο» του τρίχωμα φωτίζεται από θερμά φλογάτα σημάδια σε ένα πολύ ελκυστικό συνδυασμό. Κεφάλι δυνατό, το ισχυρότερο από όλα τα σέττερ, με τονισμένο στοπ και καλοανεπτυγμένα χείλη. Σκουρόχρωμα μάτια, ωραίο τραχηλικό τόξο, αναλογίες σχεδόν τετράγωνες, δυνατός σκελετός, γερά πόδια και πέλματα, ίσιο ή ελαφρά κυματιστό τρίχωμα. Η έμφαση είναι στη δύναμη και την πολύωρη αντοχή, όχι στην υψηλή ταχύτητα. Ιδιαίτερο στυλ με άλματα αιλουροειδούς, σοβαρός, αποτελεσματικός, ουσιώδης σκύλος με δυνατό χαρακτήρα και προστατευτική διάθεση, κάπως επιφυλακτικός απέναντι στους ξένους. Η συμβίωση δύο αρσενικών χρειάζεται προσοχή.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Το Γκόρντον δεν είναι το σέττερ των βιαστικών: ωριμάζει αργά σαν τα καθαρόαιμα ουίσκι της πατρίδας του και ταιριάζει σ’ όσους εκτιμούν τα ανόθευτα στοιχεία. «δεν είναι εύκολος, δεν είναι ατίθασος, είναι Γκόρντον». Χρειάζεται ιδιοκτήτη με σιγουριά και αυτοπεποίθηση, κατανόηση και τρυφερό χέρι. Δεν δουλεύει πρόθυμα για τον οποιοδήποτε και χρειάζεται ασφαλή χώρο με γερή περίφραξη -δεν μπορεί να ζήσει σε ταράτσες, μπαλκόνια ή την άκρη μιας αλυσίδας γιατί γίνεται νωθρός, δύστροπος ή αδιάφορος. Το απεριποίητο Γκόρντον είναι λυπηρό θέαμα και το πυκνό τρίχωμα του μετατρέπεται σε ενιαία μάζα από κόμπους. Όσοι δεν μπορούν ν’ αφιερώσουν χρόνο στο σκύλο τους, ας αντιπαρέλθουν το μαύρο διαμάντι της Σκοτίας με τις χάλκινες λάμψεις…


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας