ορτυκι

Published on 29 Σεπτεμβρίου, 2012 | by Kynoclub

0

Ορτύκι – Coturnix coturnix

Διαστάσεις

Μήκος σώματος: 16 – 18 cm

Άνοιγμα φτερών:  32 – 35 cm

Βάρος αρσενικού:  73 – 140 gr

Βάρος θηλυκού:  70 – 155 gr

Γνωρίσματα

Α. Αρσενικό: Μαύρες ραβδώσεις στο λαιμό και καστανόχρωμο στήθος.

Β. Θηλυκό: Κιτρινωπό στήθος με πυκνές μαύρες κηλίδες

Γεωγραφική εξάπλωση

Αναπαράγεται σε όλη την Ευρώπη, πλην της Σκανδιναβίας και της βόρειας Ρωσίας, στην δυτική και νότια Ασία και την Νότια Αφρική. Διαχειμάζει στην Αφρική, τη νοτιοδυτική Ευρώπη και την Ινδία.

Ενδιαίτημα – Αναπαραγωγή

Είδος αποδημητικό. Αναπαράγεται σε λιβάδια με βλάστηση και σε γεωργικές καλλιέργειες, ενώ αποφεύγει υγρές περιοχές και βάλτους. Φωλιάζει στο έδαφος μέσα σε πυκνή βλάστηση και εκδηλώνει έντονη χωροκράτεια στην περιοχή γύρω από τη φωλιά του. Η φωλιά κατασκευάζεται από το θηλυκό και αποτελείται από μια κοιλότητα πρόχειρα στρωμένη με βλάστηση. Γεννάει 1 – 2  φορές το χρόνο από 8 – 13 αβγά χρώματος κιτρινωπού με μαυροκαφέ κηλίδες, τα οποία επωάζονται από το θηλυκό για 17 – 20 μέρες. Η εκκόλαψή τους είναι σύγχρονη. Οι νεοσσοί τρέφονται από το θηλυκό και είναι ικανοί να πετάξουν μετά από 11 ημέρες.

Ξεχειμωνιάζει στη βόρεια Αφρική και τη νότια Ασία όπου μεταναστεύει το φθινόπωρο κατά κοπάδια ταξιδεύοντας την νύχτα.

Τροφή

Τρέφεται με σπόρους και έντομα τα οποία βρίσκει στο έδαφος.

Κυνήγι

Τον Αύγουστο το αναζητούμε στις περιοχές αναπαραγωγής, ενώ το Σεπτέμβριο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, κατά την διάρκεια της μετανάστευσης, σε όλες τις περιοχές που γίνονται περάσματα.  Τα μεγαλύτερα περάσματα γίνονται συνήθως το δεύτερο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου και το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Απαραίτητος κατά τις εξορμήσεις μας είναι ο σκύλος δείκτης. Χρησιμοποιούμε όπλα με ανοιχτά τσοκ (κύλινδρο ή βελτιωμένο κύλινδρο) και φυσίγγια ελαφριάς γόμωσης με σκάγια 9 – 10.

Tags: , , , ,


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας