επικαιροτητα

Published on 1 Μαρτίου, 2013 | by Kynoclub

0

Στο «στόχαστρο» κυνηγοί και σκύλοι!

Με τους αγρότες και τα τρακτέρ ακόμα στα μπλόκα των εθνικών οδών και μια κοινωνία ολόκληρη να δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης… στον δικό του κόσμο, βρήκε τον χρόνο να ασχοληθεί με μια νέα τροποποίηση του πρόσφατου νόμου για την «προστασία» των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων.

«Εν κρυπτώ» και με συνοπτικές διαδικασίες, οι εμπνευστές της τροποποίησης του νόμου βρίσκονται πλέον ένα βήμα πριν καταστήσουν «παράνομους» όλους όσοι έχουν στην κατοχή τους ένα θηλυκό σκύλο… που να μην έχει υποστεί «στείρωση»!

Οι εμπνευστές του νόμου βρίσκονται πλέον ένα βήμα πριν καταστήσουν «παράνομους» όλους όσοι έχουν στην κατοχή τους ένα θηλυκό σκύλο… που να μην έχει υποστεί «στείρωση»!

Σύμφωνα με το «γράμμα» και τις διατυπώσεις του νέου σχεδίου νόμου, οι χιλιάδες κυνηγοί -ή άλλοι κυνόφιλοι- που έχουν στην κατοχή τους έστω και ένα θηλυκό σκύλο που θα μπορούσε να αναπαραχθεί, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν εφοδιαστεί με… άδεια εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας!

Η όλη προώθηση των αλλαγών τέθηκε σε «διαβούλευση» λίγων μόνο ημερών, την οποία είτε δεν αντελήφθησαν είτε θεώρησαν περιττό να συμμετάσχουν η Κ.Σ.Ε. και οι υπόλοιπες κυνηγετικές οργανώσεις…

Ποινικοποίηση…
Αντιθέτως, όλα δείχνουν πως η εισήγηση για τις νέες αυστηρότερες διατάξεις που εκμηδενίζουν την ερασιτεχνική εκτροφή και ποινικοποιούν την κατοχή θηλυκών κυνηγόσκυλων, έγινε από συγκεκριμένες «ζωοφιλικές» οργανώσεις που έχουν βρει παρασκηνιακές διόδους «συνομιλίας» με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης!

 Εστω και έτσι, όμως, το σχεδιαζόμενο «νομοθέτημα» έχει προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών και αντιδράσεων, πολλές εκ των οποίων πρόλαβαν να καταγραφούν και στη σύντομη «διαβούλευση» που έγινε για τις επίμαχες διατάξεις…Και η πιο «επίμαχη» από όλες, αυτή που πραγματικά μπορεί να επιφέρει ένα κύμα… διωγμού και ποινικοποίησης για όσους αγαπάνε και έχουν σκύλους, είναι η ακόλουθη διάταξη: «Οταν εκτρέφεται έστω και ένας θηλυκός σκύλος αναπαραγωγής ή σημειώνονται περισσότεροι από δύο τοκετοί ανά έτος σε θηλυκό σκύλο εκτροφής, απαιτείται υποχρεωτικά η έκδοση άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς. Αδεια εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς απαιτείται και για τους ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων… ή γάτων…».

 

Επίσης, το νέο σχέδιο νόμου ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ την πώληση σκύλων και γατών σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, καθώς και… την εισαγωγή, εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία σκύλων, που έχουν κομμένη ουρά ή αυτιά!

Οι… «ακρωτηριασμένοι»!

Δεν υπάρχει πραγματικός κυνηγός ή κυνόφιλος που δεν θα συμφωνούσε με την απαγόρευση της πώλησης… σκύλων σε παζάρια ή λαϊκές αγορές, όλα τα υπόλοιπα όμως έχουν μια στοχευμένη διάσταση «τιμωρίας» για τους κυνηγούς και χιλιάδες άλλους πολίτες που συμβιώνουν με σκύλους ή τους χρησιμοποιούν σε καθήκοντα εργασίας…

Είναι δυνατόν να χρειάζεται «άδεια εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς», ο ερασιτέχνης που ζευγαρώνει το Κανίς του, ο τσοπάνης που ζευγαρώνει τον Ποιμενικό του, ή ο κυνηγός που κάνει το ίδιο με το κυνηγόσκυλό του; Ακόμα και αν υπάρχει αυτή η «άδεια» όμως, ο σκύλος που έχει κομμένα αυτιά ή ουρά… απαγορεύεται να αναπαραχθεί! Και δεν είναι μόνο αυτό… Οπως ρητά προβλέπεται, «ακρωτηριασμένοι» σκύλοι δεν μπορούν ούτε να εισάγονται, ούτε να εκτρέφονται, ούτε και να διατίθενται. Αν δηλαδή ένας Ελληνας θελήσει να έρθει για διακοπές ή για επαναπατρισμό στη μητέρα πατρίδα, δεν θα μπορεί να φέρει και τον σκύλο του… αν έχει κομμένη ουρά. Το ίδιο και οι τουρίστες, ή οι πρεσβευτές άλλων χωρών που στην πατρίδα τους το κόψιμο της ουράς είναι απολύτως νόμιμο…

Ολοι αυτοί κινδυνεύουν να βρεθούν κατηγορούμενοι για παράνομη εισαγωγή «ακρωτηριασμένου ζώου», με βάση έναν νόμο που θα φλερτάρει με την… πλήρη γελοιότητα! Πιθανότατα, οι εισηγητές του νομοσχεδίου να έχουν ανακαλύψει πως οι σκύλοι με κομμένη ουρά μεταβιβάζουν το «ελάττωμά» τους στους απογόνους τους, οπότε καλό θα είναι να ενημερώσουν την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα γι’ αυτή τη σπουδαία γενετική εξέλιξη, που… συμβαίνει μόνο στην πατρίδα μας! Βεβαίως, οι… δωρεές ακρωτηριασμένων ή μη ζώων δεν απαγορεύονται, πιθανότατα γιατί αυτές θα ελέγχονται «μονοπωλιακά» από τις «φιλοζωικές» οργανώσεις και τα κυνοκομεία που ιδρύουν.

Ερωτηματικά προκαλεί και η διακριτή χρήση των όρων «εκτροφή» και «αναπαραγωγή». Ποια να είναι άραγε η διαφορά σύμφωνα με τον νομοθέτη(;), γιατί εμείς δυσκολευόμαστε να την ερμηνεύσουμε…

Η «επιθετικότητα»…
Ενώ, όμως, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εμφανίζεται να θέλει να βάλει «σε τάξη» την ερασιτεχνική εκτροφή σκύλων, την ίδια στιγμή είναι αδιάφορο στις συνεχείς καταγγελίες για το απαράδεκτο φαινόμενο της εισαγωγής χιλιάδων κουταβιών που προέρχονται από εργοστάσια παραγωγής κουταβιών (pappy mils) των πρώην Ανατολικών χωρών.

Προφανώς, με αυτά τα δύστυχα κουτάβια που καταλήγουν σε γυάλες και βιτρίνες των καταστημάτων, η πολιτεία δεν έχει κανένα πρόβλημα, αφού έχει έσοδα μέσω της φορολόγησης του «δικτύου διανομής».

Ο νέος νόμος όμως καταπιάνεται και… με την «επιθετικότητα» ή την «επικινδυνότητα» των ζώων συντροφιάς, με τρόπο που παράγει πολλά κενά και πολλές απορίες… Οπως αναφέρεται «επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι εκείνο που εκδηλώνει επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται…

…Αρμόδια όργανα βεβαίωσης είναι η Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, η Θηροφυλακή των κυνηγετικών συλλόγων, οι υπάλληλοι των Τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου και η Λιμενική Αστυνομία…». Αραγε, ο σκύλος ιχνηλάτης που κυνηγάει έναν λαγό, θα κατηγορηθεί για επιθετικότητα σε άλλο ζώο; Το τσοπανόσκυλο που φυλάει το μαντρί από τους λύκους, θα μπορούσε θεωρηθεί επικίνδυνο; Ο σκύλος που κυνηγάει τη γάτα είναι επικίνδυνος;

Και ποιος θα πιστοποιήσει την επικινδυνότητα ενός σκύλου; Ο… αστυνομικός ή ο λιμενικός;

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
Για να δείτε το πλήρες κείμενο και τις τροποποιήσεις του Νόμου 4039/2012 «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς» πληκτρολογήστε http://www.opengov.gr/ypaat, όπου εκτός από τον νόμο μπορείτε να διαβάσετε και τις εκατοντάδες παρεμβάσεις στη διαβούλευση… Δυστυχώς, οι κυνηγετικές οργανώσεις για μία ακόμη φορά είναι απούσες, σαν να μη τις ενδιαφέρει το θέμα.

Κείμενο : Νίκος Φωτακόπουλος

Πήγη : http://www.ethnos.gr/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας