επικαιροτητα

Published on 31 Μαΐου, 2013 | by Kynoclub

0

Λύγκες θύματα… λύκων!

Σε ομιλία οικολογικής οργάνωσης στη δεκαετία του 1980 ένας συμπαθής υαλοφορεμένος κύριος εξηγούσε στο ευπειθές κοινό του πως ο λύγκας εξαφανίστηκε από την Ελλάδα λόγω λαθροθηρίας.

Επίσης εξήγησε πως η απουσία του λύγκα αποτελούσε διατάραξη της «ισορροπίας της Φύσης» αφού ο λύγκας ήταν ο μόνος φυσικός εχθρός του λύκου. Η απουσία του λύγκα, μας είπε ο ερασιτέχνης φυσιοδίφης, θα οδηγούσε με «μαθηματική ακρίβεια» στην αύξηση του λύκου.

Τα πράγματα μάλλον δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο λύγκας εξαφανίστηκε από τα βρετανικά νησιά κατά τον 5ο αιώνα μ.Χ., ενώ ο λύκος παρέμεινε μέχρι το 1740 στην Αγγλία και το 1895 στη Σκοτία. Στη Δυτική Ευρώπη επήλθε μια σταδιακή εξαφάνιση του λύγκα που ολοκληρώθηκε γύρω στο 1900. Σήμερα ο λύγκας υπάρχει στις Αλπεις, τα Καρπάθια όρη και στη Βαλκανική Χερσόνησο.

Το 1985 η Βουλγαρία είχε ανακοινώσει την οριστική εξαφάνιση του λύγκα. Ομως μετά το 2006 εθεάθησαν λύγκες στην περιοχή της Στράντζα και το Οσόγκοβο ενώ υπάρχει και φωτογραφική απόδειξη ότι ο λύγκας υπάρχει στη γειτονική χώρα. Ενας μικρός πληθυσμός επίσης εξακολουθεί να ζει στα Σκόπια και στο Κόσοβο.

Η διαφορά μεταξύ αυτών των χωρών και της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τον λύγκα είναι ο έλεγχος των λύκων. Παρά τις δηλώσεις του συμπαθούς φυσιοδίφου του 1985, οι λύκοι τρώνε λύγκες και όχι το ανάποδο. Η βιολόγος Fiona Sunquist έχει καταγράψει την αρπακτικότητα του λύκου εις βάρος του λύγκα ενώ οι επιστήμονες Heptner και Sandinsky επιβεβαιώνουν ότι οι λύγκες πέφτουν θύματα λύκων και άλλων μεγαλύτερων σαρκοβόρων.

lukoiΠεριπολία λύκων

Στην Ελλάδα έχουμε θεσπίσει πλήρη προστασία του λύκου σε όλη την επικράτεια, προφανώς πιστεύοντας ότι η μητέρα Φύση με την γνωστή της ισορρόπηση δεν θα επιτρέψει σε αυτό το αποτελεσματικό και αγελαίο αρπακτικό να μειώσει τον πληθυσμό κανενός ζώου. Είναι μάλλον απίθανο για τον λύγκα λοιπόν να κάνει θεαματική επανάκαμψη στην Ελλάδα όπου περιπολούν λύκοι σε όλη την ηπειρωτική χώρα, ακόμη και εντός των ορίων της Αττικής, στα βορειοδυτικά όρια προς Βοιωτία.

Και όμως, παρά τις αντιξοότητες υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, με τη μορφή αναφορών οπτικής επαφής, με λύγκες. Ατομα με γνώσεις ζωικής ανατομίας έχουν αναφέρει και έχουν περιγράψει επαφές με λύγκες σε ορεινές περιοχές της κεντρικής Ελλάδας. Δεν θα πούμε τα ακριβή σημεία για να μην γίνει καμία φυσιολατρική πρωτοβουλία από αυτές που ξέρουμε και αρχίζουν με την λέξη απαγορεύεται.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΣ

Πηγή : Έθνος


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας