επικαιροτητα

Published on 21 Νοεμβρίου, 2013 | by Kynoclub

0

ΦΙΛΟΘΗΡΑΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ Ή ΕΡΓΑ ΒΙΤΡΙΝΑΣ;

Σε μια εποχή κατά την οποία γίνονται περικοπές από παντού, ακόμα και  στην λειτουργία της θηροφυλακής, οι κυνηγετικές οργανώσεις επιμένουν στην πολυδάπανη και αναποτελεσματική συνταγή των εκτροφείων και των έργων βιτρίνας. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Δ ΚΟΣΕ και της Ομοσπονδίας Ηπείρου, η Γ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου προχωρά στη δημιουργία νέου εκτροφείου με στόχο την αναπαραγωγή ορεινής πέρδικας! Η λαλίστατη κατά τα άλλα Γ ΚΟΠ με ανακοίνωσή της, στην  οποία συμπεριέλαβε και φωτογραφίες από το …γιαπί, φρόντισε να εκμεταλλευτεί προκαταβολικά για επικοινωνιακούς λόγους την απόφαση για την κατασκευή του εκτροφείου που, όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου, ήταν απόφαση της Γενικής Συνέλευσης! Αξίζει να σημειωθεί ότι η ορεινή πέρδικα αναπαράγεται πολύ δύσκολα σε συνθήκες αιχμαλωσίας ενώ, όπως σημειώνουν οι θηραματολόγοι, ελάχιστα από τα απελευθερωμένα θηράματα που προέρχονται από εκτροφεία επιβιώνουν και σχεδόν κανένα δεν καταφέρνει να δώσει απογόνους! Και δεν είναι μόνο αυτό.  Την ώρα που οι ανώτερες κυνηγετικές οργανώσεις ξοδεύουν μεγάλα ποσά σε χαριστικές διαφημίσεις για τις  σελίδες ”υπάκουων” εκδοτών  ή  σε ”παπαγαλάκια” που θα δοξάσουν τα αμφιλεγόμενα εκτροφεία και τους αιώνιους προέδρους,  πολλοί μικροί Κυνηγετικοί  Σύλλογοι δεν έχουν καν την δυνατότητα να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των θηροφυλάκων τους. Ούτε να πληρώσουν νυκτερινές βάρδιες και ”κυριακάτικα”  με αποτέλεσμα να γίνεται πλημμελής φύλαξη όχι μόνο της πέρδικας αλλά γενικότερα του θηραματικού πλούτου. Αξίζει εδω να σημειώσουμε ότι η μόνη Ομοσπονδία που δεν έχει (ακόμα) εκτροφείο θηραμάτων είναι η ΣΤ ΚΟΜΑΘ. Προφανώς εκεί οι διοικούντες ακούν τους θηραματολόγους και δεν επιβάλουν την άποψή τους ως εργοδότες σε εργαζόμενο… Και οι θηραματολόγοι είναι αυτοί που διαβεβαιώνουν ότι ‘’μια πραγματικά άγρια πέρδικα που θα προστατευτεί από τον θηροφύλακα και τους άρπαγες θα μας δώσει δέκα περδικάκια. Αντίθετα δέκα απελευθερωμένες πέρδικες δεν θα μας δώσουν ούτε ένα περδικάκι….’’ Σίγουρα αυτοί κατι θα γνωρίζουν περισσότερο από ορισμένους αιώνιους κυνηγοπατέρες.

Ν. Φ.

apeleutherwseisΜαραθώνας Ιούνιος 2008. Παρουσία του προέδρου της ΚΣΕ κ Ν. Παπαδόδημα και του προέδρου της Δ ΚΟΣΕ κ Ν. Σταθόπουλου ο παντοδύναμος τότε κ Λευττέρης Ζαγορίτης σε μια καλά οργανωμένη παράσταση, ”απελευθερώνει” φασιανούς στις όχθες της λίμνης. Μετά από τόσα χρόνια, σε αυτή την προστατευόμενη περιοχή, δεν υπάρχει φασιανός ουτε για δείγμα..

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Γ. Κ.Ο. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 

Ξεκίνησαν οι εργασίες της δημιουργίας μονάδας εκτροφής ορεινής πέρδικας από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου στην περιοχή Κρήνης Πατρών υλοποιώντας απόφαση της Γενικής της Συνέλευσης για την αυτόνομη παραγωγή θηραμάτων με στόχο τον εμπλουτισμό των ορεινών όγκων της Πελοποννήσου με ορεινή πέρδικα.

Σύντομα δε θα είναι θέση να δεχτεί τα πρώτα ζευγάρια από το εκτροφείο του Δασαρχείου Καρπενησίου το οποίο έχει εγκρίνει την παραχώρησή τους και ως εκ τούτου με γοργό ρυθμό και σύμφωνα με τον προγραμματισμό των εργασιών η μονάδα θα είναι ολοκληρωμένη μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Η μονάδα εκτροφής ορεινής πέρδικας καταλαμβάνει έκταση 350 τετραγωνικών μέτρων και είναι αυτοτελής καθώς θα διαθέτει κλουβιά ωοτοκίας πέρδικας, επωαστική, εκκολαπτική μηχανή και κλωβοστοιχείες (batteries) για την ανάπτυξη των νεοσσών, καθώς επίσης και κλουβιά ανάπτυξης απαραίτητα για την σωματική τους ανάπτυξη εωσότου μεταφερθούν σε πυρήνες προσαρμογής για την μετέπειτα απελευθέρωσή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη η μονάδα είναι κατασκευασμένη και τοποθετημένη κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η προφύλαξή της από άσχημες καιρικές συνθήκες, αλλά και θα διαθέτει τα ενδεικνυόμενα μηχανήματα που θα φροντίζουν για τον αυτοματισμό της και την λιγότερη δυνατή όχληση των πτηνών.

Δείτε : ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙΣ ΧΑΒΑΛΕ!!!


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας