αγωνες

Published on 24 Μαρτίου, 2014 | by Kynoclub

0

Τα καλύτερα της Λήμνου!

Κείμενο: Στράτος Αγιοστρατίτης

Ίσως ήταν ένας από τους  καλύτερους από τους δέκα (!) αγώνες που έγιναν σε διάφορα μέρη της Ελλάδος το Σαββατοκύριακο 22 & 23 Μαρτίου, αυτός που έγινε στη Λήμνο με την υποστήριξη των τροφών Top Professional και του www.kynoclub .gr.. Και ο κυριότερος λόγος για να χαρακτηρίσει κάποιος αυτόν τον αγώνα ως ένα από τους πλέον επιτυχημένους  είναι ασφαλώς το θήραμα που ήταν η άγρια νησιωτική πέρδικα.. Χωρίς να υποτιμούμε την αξία των διοργανώσεων με απελευθερωμένο θήραμα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι  η άγρια τσούκαρ είναι ένα πολύ δύσκολο τεστ ακόμα και για τους πλέον έμπειρους σκύλους. Χαρακτηριστικό της δυσκολίας των αγώνων της Λήμνου είναι το γεγονός ότι παρά την αφθονία των θηραμάτων μόνο πέντε σκύλοι κατάφεραν να μπουν στην βαθμολογική κατάταξη από τους τριάντα που συμμετείχαν την κάθε ημέρα. Την πρώτη μέρα στις βρετανικές φυλές, όπου κριτές ήταν οι κ. Νίκος  Στεφανάτος και Δημήτρης Καψάσκης, η κατάταξη είχε τρείς σκύλους στη βαθμολογία (όλα Σέττερ) ενώ στις ηπειρωτικές, όπου κριτές ήταν οι Νίκος Στεφανάτος και ο δόκιμος Νίκος Φωτακόπουλος, κανένας σκύλος δεν κατάφερε να διακριθεί. Την δεύτερη μέρα ένα Επανιέλ  Μπρετόν έσωσε την τιμή των ηπειρωτικών ενώ στις βρετανικές φυλές ένα ακόμα  Αγγλικό Σέττερ μπήκε στη βαθμολογία και επιβεβαίωσε την προτίμηση  των Λημνιών κυνηγών σε αυτή τη σπουδαία φυλή. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι συμμετοχές των Σέττερ ήταν υπερδιπλάσιες σε σχέση με αυτές των  Πόιντερ, τα οποία σε γενικές γραμμές είχαν πολύ καλό μέσο επίπεδο.

Όλοι σχεδόν οι σκύλοι είχαν ευκαιρίες μια και υπήρχαν άφθονες πέρδικες  στα τερέν που διεξήχθησαν οι αγώνες αν και τα πουλιά ήταν αρκετά δύσπιστα και …φευγάτα. Μάλλον ή πίεση των εκπαιδευτικών’’ των προηγούμενων ημερών,  τα έκανε πολύ επιφυλακτικά δυσκολεύοντας πολύ την αποστολή όλων των σκύλων,  που αξίζει να σημειωθεί ότι ανήκαν σε ερασιτέχνες κυνηγούς

limno1

Ο Κυνοφιλικός Όμιλος  Λήμνου που ιδρύθηκε το 2ΟΟ6,  αποτελεί ένα σημαντικό θεματοφύλακα της διατήρησης των άγριων πληθυσμών της αυτόχθονης πέρδικας τσούκαρ (Alectoris chukar) που σε αγαστή συνεργασία με τον τοπικό Κυνηγετικό Σύλλογο, τις Δασικές Αρχές και την θηροφυλάκή έχουν καταφέρει, παρά τα προβλήματα,  να διατηρούν το είδος σε ικανοποιητικούς αριθμούς.

Οι αγώνες που διοργάνωσε ο ΚΥΝ. Ο. Λ., πέρα από την κυνοτεχνική τους σημασία, είχαν ως στόχο την καταμέτρηση της πυκνότητας των πουλιών και την κατανομή τους στο βιότοπο. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ικανοποιητικά και αν οι πέρδικες,  που αυτή την εποχή έχουν σχηματίσει  ζευγάρια, προστατευτούν από τα πολυπληθή κορακοειδή είναι βέβαιο ότι θα έχουν μια πολύ καλή αναπαραγωγική περίοδο.

Κλείνοντας αξίζει να σημειώσουμε, για όσους βρίσκουν παράξενο το χόμπι των αγώνων με κυνηγετικούς σκύλους,  ότι μέσω αυτής της διαδικασίας επιλέγονται οι καλύτεροι προς αναπαραγωγή που θα διαιωνίσουν την ράτσα τους και με την σειρά τους θα δώσουν ικανά και άξια νέα κυνηγόσκυλα..

limnos2

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Σάββατο 22 Μαρτίου

Βρετανικές φυλές

Κριτές: Νίκος Στεφανάτος –Δημήτρης Καψάσκης

1ος Εξαίρετος Riska Αγ. Σέττερ κυναγωγός   Βαγγέλης Δανιήλ.

2ος Εξαίρετος Rapakoulias G. Genneos Aγ. Σέττερ κυναγωγός Ν. Κρασσάς

3ος Εξαίρετος Gogo Aγ. Σέττερ κυναγωγός Νίκος Μάλης

Ηπειρωτικές φυλές

Κριτές: Νίκος Στεφανάτος-Νίκος Φωτακόπουλος

Κανένας σκύλος  στη βαθμολογία

limnos3

Κυριακή 23 Μαρτίου

Βρετανικές φυλές

Κριτές: Δημήτρης Καψάσκης Νίκος Στεφανάτος

1ος Εξαίρετος Orfeas κυναγωγός Στράτος Αγιοστρατίτης

Ηπειρωτικές φυλές

Κριτές: Νίκος Στεφανάτος-Νίκος Φωτακόπουλος

 1ος Εξαίρετος Pele apo Posidonia Επανιέλ Μπρετόν κυναγωγός Σ. Παπάνος

MΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ & ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΣΟΥ!


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας