επικαιροτητα

Published on 20 Νοεμβρίου, 2015 | by Kynoclub

0

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΙΑ TA ΠΡΟΒΛΗΜΑΤA ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΟΙ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ…

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη , της κ. Νικολάκου Κωνσνταντίνας Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου και του κ. Γεώργιου Ρουμελιώτη Περιφερειακού Συμβούλου,  μέλος του Δ.Σ της Γ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου και εντεταλμένο σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου,  για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει οι αγριόχοιροι στις καλλιέργειες στην Αρκαδία.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο κ. Ηλίας Αγγελόπουλος Δ/ντης ΕΛΓΑ, ο κ. Γιαννόπουλος Απόστολος Δ/ντης Διεύθυνσης Γεωργίας, ο κ. Κατσικερός Παναγιώτης Δ/ντης Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού  Αρκαδίας, ο κ. Παναγιώτης Γκανάς Περιφερειακός Σύμβουλος, η κ. Ευγενία Σπυροπούλου Δασολόγος εκπρόσωπος της Δ/νσης Δασών Αρκαδίας, ο κ. Δημήτριος Γκαύρος Αντιδήμαρχος Άστρους και Αντιπρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Άστρους, ο κ. Χίνης Βασίλειος Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης και Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Μεγαλόπολης, ο κ. Καψιμαλάκος Γεώργιος Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Τρίπολης , οι κύριοι Ζαφείρης Αθανάσιος και Δημόπουλος Κωνσταντίνος μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυνηγετικού Συλλόγου Τρίπολης, ο κ. Τριάδης Αλεξόπουλος Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Τροπαίων, ο κ. Αδαμόπουλος Γεώργιος Δημοτικός Σύμβουλος Τρίπολης και Πρόεδρος Μεθυδρίου,  η κ. Σταματοπούλου Σοφία Δ/ντρια Κτηνιατρικής Υπηρεσίας..

Η κ. Νικολάκου στην εισήγηση της αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τον αυξημένο πληθυσμό αγριόχοιρων και  τις  τεράστιες διαστάσεις που έχει πάρει, όχι μόνο στην Αρκαδία αλλά και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο από τις βλάβες που προκαλούν στις καλλιέργειες. Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα ύπαρξης του αγριόχοιρου στους βιότοπους της Πελοποννήσου, τόνισε πως θα πρέπει να γίνει αυστηρή διαχείριση καθώς το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην ανεξέλεγκτη και αυθαίρετη απελευθέρωση των οικόσιτων ημίαιμων αγριόχοιρων που διασταυρώνονται  με τους άγριους αγριόχοιρους και δημιουργούν υβριδισμούς.  Δεδομένου ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής νομοθετικό πλαίσιο στον ΕΛΓΑ προκειμένου να αποζημιώνονται οι αγρότες για ζημιές στις καλλιέργειες τους από το συγκεκριμένο είδος, καθώς όπως προβλέπει η συνθήκη RAMSA οι αποζημιώσεις δίνονται μόνο σε προστατευόμενες περιοχές, η Διεύθυνση του ΕΛΓΑ περιμένει με μεγάλο ενδιαφέρον τα πορίσματα και τις αποφάσεις της σημερινής σύσκεψης προκειμένου μαζί με τη μελέτη που εκπονεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να προωθηθούν στα αρμόδια Υπουργεία και να καλυφθεί το νομοθετικό κενό έτσι ώστε οι αγρότες να μπορούν να αποζημιώνονται για ζημιές που αγριόχοιροι προκαλούν στις καλλιέργειες τους. Τέλος τόνισε πως τα   μέτρα και οι πρωτοβουλίες που πήρε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Τρίπολης και η Ομοσπονδία Πελοποννήσου για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ήταν πολύ σημαντικές και πάνω σ αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να παρθούν οι σημερινές αποφάσεις.

tripoli1

Ο κ. Ρουμελιώτης ξεκίνησε την εισήγηση του κάνοντας λόγο για θηραματικό θαύμα όσον αφορά την εγκατάσταση του αγριόχοιρου στην Πελοπόννησο από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Μεγαλόπολης το 1986 καθώς η επιτυχής του απελευθέρωση αποτελεί θετικό παράδειγμα θηραματικής ανάπτυξης ενός είδους που δεν υπήρχε στον χάρτη των ενδημικών θηραμάτων της Πελοποννήσου σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ παράλληλα τόνισε τα τεράστια θετικά οφέλη από την απελευθέρωση του αγριόχοιρου στην Πελοπόννησο καθώς ως θηρεύσιμο είδος αποσυμφόρησε τη θήρα άλλων ενδημικών θηραμάτων και το σημαντικότερο αποτέλεσε και αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης των ορεινών περιοχών καθώς τόνωσε την τοπική οικονομία και ενίσχυσε τον χειμερινό – κυνηγετικό τουρισμό με αποτέλεσμα ορεινά χωριά να ζουν κατά μεγάλο ποσοστό από τους κυνηγούς. Εστιάζοντας στους λόγους που οδήγησαν στην αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων ανέφερε ότι είναι ένα ζώο με μεγάλη δυναμική επιβίωσης και οι ιδανικοί βιότοποι της Πελοποννήσου ενισχύουν αυτή τους την ικανότητα,  που κυοφορεί 2 φορές το χρόνο και γεννά πολλά μικρά  χωρίς ουσιαστικά κανέναν φυσικό εχθρό, ενώ τα καταφύγια άγριας ζωής αλλά και οι απαγόρευση θήρας σε μεγάλες περιοχές μετά τις πυρκαγιές το 2007 και το 2010 τους έδωσαν την δυνατότητα ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής μεταξύ τους αλλά και με ημίαιμα  και την επιτυχή εξάπλωση τους.  Όντας και ο ίδιος αποδέκτης παραπόνων και καταγγελιών από αγρότες της Αρκαδίας σε συνάντηση που πραγματοποίησε πριν 2 χρόνια με τους Κυνηγετικούς Συλλόγους της Αρκαδίας ανέλαβε την πρωτοβουλία και προώθησε στην Γ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου αίτημα  το οποίο και αποδέχτηκε για παράταση της κυνηγετικής περιόδου του αγριόχοιρου 10 επιπλέον ημερών  ενώ την επόμενη χρονιά δόθηκε επιπλέον παράταση 10 ημερών, συνολικά 20. Αυτό είχε ως διαχειριστικό σκοπό την θήρευση μεγαλύτερου αριθμού αγριόχοιρων καθώς τα επιπλέον 4 κυνήγια που έδωσε η δεκαήμερη παράταση έδιναν στατιστικά την δυνατότητα στις 120 κυνηγετικές παρέες αγριόχοιρου της Πελοποννήσου να θηρεύσουν με μέσο όρο τα 3  θηρεύσιμα άτομα περίπου 1900 αγριόχοιρους ενώ με τις 10 επιπλέον μέρες 3800 περίπου. Οι αριθμοί όπως διευκρίνισε μπορεί σε κάποιους   να φαίνονται υπερβολικοί όμως αν αναλογιστούμε ότι το πρόβλημα παραμένει θα καταλάβουν ότι θηρεύονται οι τόκοι από το κεφάλαιο σε μια προσπάθεια διατήρησης της απόλυτης ισορροπίας. Κλείνοντας επεσήμανε πως οι κυνηγοί για μια ακόμη φορά καλούνται να αποδείξουν τον ενεργό ρόλο τους στην διατήρηση και αποκατάσταση του οικοσυστήματος και τόνισε πως οι σημερινές αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν με γνώμονα το σεβασμό στον κόπο και τον μόχθο των αγροτών αλλά και την διαφύλαξη της ισορροπίας στην πανίδα και στην χλωρίδα της Πελοποννήσου.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι κατέθεσαν τις απόψεις τους με τις τελικές αποφάσεις να αφορούν την συνέχιση της ισχύουσας παράτασης που έδωσε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Τρίπολης με την Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου αλλά καμία επιπλέον παράταση ή επιμήκυνση της κυνηγετικής περιόδου, εκπόνηση μελέτης και καταγραφή των πληθυσμών των αγριόχοιρων από τις κυνηγετικές οργανώσεις με ταυτόχρονη αναθεώρηση της απόδοσης των καταφυγίων άγριας ζωής και αίτημα με όλες αυτές τις αποφάσεις και αποτελέσματα των μελετών στον ΕΛΓΑ, προκειμένου να αξιολογηθούν και σε συνεργασία με τα αρμόδια  Υπουργεία να βρεθεί η νομοθετική λύση προκειμένου οι αγρότες να αποζημιώνονται όπως ακριβώς συμβαίνει με την καταστροφή των καλλιεργειών τους από άλλες αιτίες.

Όλοι οι συμμετέχοντες στην σημερινή σύσκεψη δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένοι από τις αποφάσεις που πάρθηκαν και αισιοδοξούν ότι θα σύντομα θα μπορέσει να δοθεί οριστική λύση στις αποζημιώσεις των αγροτών ενώ και η κυρία Νικολάκου με τον κύριο Ρουμελιώτη ενημέρωσαν πως το θέμα θα συζητηθεί άμεσα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας