πεδινη περδικα

Published on 5 Φεβρουαρίου, 2016 | by Kynoclub

0

Τα καλώδια σκοτώνουν τα πουλιά!

κείμενο-φωτο: N. Φωτακόπουλος

Oσο και αν ακούγεται παράδοξο συμβαίνει περισσότερο συχνά από όσο θα νόμιζε κανείς. Οι πεδινές πέρδικες στην περιοχή του Ωραιόκαστρου, της Επανομής, του Λαγκαδά, των Σερρών  κ.λ.π σκοτώνονται ακαριαία η τραυματίζονται σοβαρά  όταν προσκρούουν στα καλώδια των εταιρειών  που έχουν ευρύτατο εναέριο δίκτυο στους βιότοπους του είδους.

Δυστυχώς ουδείς έχει ασχοληθεί με αυτό το σοβαρό πρόβλημα το όποιο βέβαια δεν είναι μόνο πρόβλημα για τις πεδινές  πέρδικες αλλά συνολικά για τα πουλιά. Όμως η πεδινή πέρδικα, ως εδαφόβιο θήραμα με τις ξαφνικές ταχύτατες πτήσεις της, συχνά διωκόμενη από αρπακτικά, είναι πολύ πιο ευάλωτη στα καλώδια που λειτουργούν ως εναέριες λεπίδες.

perdika3

-Ναι! Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να συναντάμε νεκρές πέρδικες κάτω από καλώδια της ΔΕΗ και  του ΟΤΕ΄΄ δηλώνει ο Μάριος Λουλουδάκης επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων που ζει μόνιμα στην Ασσυρο  και εκπαιδεύει καθημερινά τους μαθητές του σε μια ευρύτερη περιοχή που καλύπτει όχι μόνο την περιοχή της Θεσσαλονίκης αλλά και τους γειτονικούς νομούς.

΄΄Δεν είναι μόνο τα εναέρια καλώδια που κάνουν ζημιά. Είναι και τα προστατευτικά  τα συρματοπλέγματα στην Εγνατία οδό και τις καθέτους της που διασχίζουν τους βιότοπους αυτών των πουλιών΄΄ συμπληρώνει ο νεαρός εκπαιδευτής εκφράζοντας την ανησυχία του  για αυτές τις απώλειες.

krites

Οι αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων που διοργανώνονται συχνά στην περιοχή αναδεικνύουν και μια σειρά από περιβαλλοντικά προβλήματα. Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν αυτό το κείμενο έχουν τραβηχτεί κατά την διάρκεια Αγώνων για κυνηγόσκυλα τα οποία συχνά πυκνά ανακαλύπτουν νεκρές η λαβωμένες πέρδικες. Σε κάποια τραυματισμένα πουλιά προσφέρονται βοήθειες, από τους κυνόφιλους κυνηγούς, όμως τα περισσότερα είναι ήδη νεκρά η με σπασμένα φτερά, ανίκανα  πια να πετάξουν η να επιβιώσουν μόνα τους…

perdika4

Ούτε η ΄΄Ορνιθολογική΄΄ ούτε η ΣΤ Κυνηγετική Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης έχουν κάνει κάτι για την προστασία των πουλιών από τα καλώδια, τουλάχιστον από όσα γνωρίζουμε. Για την ΔΕΗ, τον ΟΤΕ ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία έχει απλωμένα εναέρια καλώδια αυτές οι παράπλευρες απώλειες μάλλον δεν έχουν σημασία… Όμως για όσους αγωνιούν, για τα πουλιά, είναι απαράδεκτο οι υπεύθυνες εταιρείες  να μην έχουν ήδη αναλάβει τις ευθύνες τους και  να μην έχουν πάρει μέτρα που θα προστάτευαν τις πεδινές πέρδικες και συνολικά την πτηνοπανίδα…

perdika1


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας