επικαιροτητα

Published on 5 Απριλίου, 2016 | by Kynoclub

0

Επί τέλους, τέλος… (του Δημήτρη Ιατρίδη)

Αθόρυβα σχεδόν ανεπαίσθητα, έληξε με καθυστέρηση δύο ετών, ένα  από τα πιο αμφιλεγόμενα – και πιο πολυδάπανα – χρηματδοτικά προγράμματα που υλοποίησε η τοπική αυτοδιοίκηση δευτέρου βαθμού, σε σύμπραξη με μια ΜΚΟ, για την “Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου –
αρκούδας στον Ν. Καστοριάς”, όπως είναι ο επίσημος τίτλος του έργου.

Το πρόγραμμα Life, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, με προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ ξεκίνησε με νομάρχη τον Κ. Λιάντση και τελείωσε με περιφερειάρχη τον Θ. Καρυπίδη! Ενδιάμεσα μεσολάβησε η θητεία του Γ. Δακή στην Περιφέρεια, η οποία “σήκωσε” το μεγαλύτερο βάρος της υλοποίησης του έργου, αλλά και την κατακραυγή του κόσμου, για την αστοχία του προγράμματος να… συμφιλιώσει την αρκούδα με τον άνθρωπο. Σε μια ετεροβαρή σχέση, που απέβαινε πάντα σε βάρος του δεύτερου αντισυμβαλλόμενου της συμφωνίας.

Γιατί όπως  και να το κάνουμε, δεν μπορούμε να εγκαλέσουμε μια αρκούδα, επειδή δεν τήρησε την συμφωνία, που της επέβαλαν κάποιοι άλλοι, επειδή εξυπηρετούσε τα συμφέροντά τους.
Είναι σαν να απαιτούμε από την Τουρκία, να τηρήσει την συμφωνία για το προσφυγικό, που της επέβαλαν οι Ευρωπαίοι, για δικούς τους λόγους, όταν είναι γνωστό τοις πάσι, ότι οι τούρκοι και οι αρκούδες κινούνται πάντα με το ένστικτο  της αυτοσυντήρησης!

arkouda

Η αλήθεια είναι ότι όλοι είχαμε μείνει με την εντύπωση, ότι το πρόγραμμα Life είχε λήξει το 2013.
Μάλιστα η ΜΚΟ Καλλιστώ είχε κάνει και τον απολογισμό της, σε γεύμα που παρέθεσε σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης, το οποίο τότε είχε κοστολογηθεί με το ποσό των 45.000 ευρώ(!) που πλήρωσε η Περιφέρεια!

Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν, κανείς δεν βεβαιώνει την συνέχιση του προγράμματος και την παρουσία της ΜΚΟ που – υποτίθεται – το υποστηρίζει.
Ούτε καν οι αρκούδες, οι οποίες εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας από τότε.
Είτε για να βεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα  του προγράμματος  είτε για να το γελοιοποιήσουν εξ ολοκλήρου!

Μόνο ένα δελτίο τύπου, αγνώστου προελεύσεως, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, πληροφορεί τους επισκέπτες του, για τα “επιτεύγματα” του προγράμματος με πέντε σειρές:
α) Περιορισμός – εξάλειψη του φαινομένου τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες στο οδικό δίκτυο του Ν. Καστοριάς και αύξηση της οδικής ασφάλειας για τους οδηγούς.
β) Αντιμετώπιση των περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές, εφαρμογή μέτρων πρόληψης ζημιών στην αγροτική οικονομία.
γ) Βελτίωση του επιπέδου ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης του κοινού στα προαναφερθέντα θέματα.

Δηλαδή όλα όσα επιθυμούσαν να γίνουν και δεν έγιναν…
Αρκεί οι πολίτες να πιστεύψουν ότι το πρόγραμμα επέτυχε και οι αρκούδες αποσύρθηκαν οικειοθελώς, χωρίς να τις… αποσύρουν κάποιοι άλλοι…

 

kastoriani-estia.blogspot.gr


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας