επικαιροτητα

Published on 20 Απριλίου, 2016 | by Kynoclub

0

Κ.Σ Αιγάλεω: Να καταργηθούν οι αντισυνταγματικές διατάξεις των καταστατικών και να αναβαθμιστούν οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι!

Έγγραφη επιστολή απέστειλε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αιγάλεω προς τον Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ιωάννη Μπαλάφα μέσω της οποίας ζητά, μεταξύ άλλων, την  απάλειψη των αντισυνταγματικών διατάξεων των κυνηγετικών οργανώσεων και την  θεσμική,  οικονομική αναβάθμιση κι ενίσχυση των πρωτοβάθμιων κυνηγετικών Συλλόγων.

ksaΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ

Αιγάλεω 12.4.2016

Προς Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικ. Ανασυγκρότησης

κ. Ιωάννη Μπαλάφα

Θέμα : η επί θύραις νομοθέτηση σχετικά με την άσκηση του κυνηγίου και την λειτουργία των κυνηγετικών οργανώσεων στην Ελλάδα .

Με αφορμή την παρουσία σας την 6.4.2016 στην κοπή της πίτας της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας και της Δ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας στην οποία είμαστε μέλος δραττόμαστε της ευκαιρίας αφενός να σας ευχαριστήσουμε για το ενδιαφέρον σας να παραστείτε σ’ αυτήν , καταρχήν απόδειξη της θετικής προσέγγισης στα δρώμενα του κυνηγίου αφετέρου επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε σύντομα την θέση μας .
Ο Σύλλογος μας , ως ο μεγαλύτερος της Δυτικής Αττικής κι ένας από τους μεγαλύτερους της Ελλάδας με 2.500 μέλη καθώς και οι κυνηγετικές οργανώσεις δεν τίθενται άκριτα και συντεχνιακά ως προς την άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας αλλά έχουν το θάρρος να στηλιτεύουν και τα κακώς κείμενα , όταν πρέπει να γίνεται κι αυτό . Στόχος τους δεν είναι η υπεράσπιση του ασύστολου κυνηγίου αλλά του αειφόρου κυνηγίου με σεβασμό προς το θήραμα και το περιβάλλον .
Η νομοθεσία για το κυνήγι πρέπει να γίνει με γνώμονα την υπεράσπιση του κυνηγίου ως μορφή διαχείρισης του περιβάλλοντος , όπως έχει κρίνει και το Συμβούλιο της Επικρατείας κι όχι για να ικανοποιήσουμε υστερίες ένθεν κακείθεν χωρίς επιστημονική υποστήριξη των εκατέρωθεν ισχυρισμών .
Η κυνηγετική περίοδος δεν χρειάζεται αλλαγές γιατί ορθώς το κυνήγι αρχίζει στις 20 Αυγούστου , εποχή που δεν επηρεάζονται οι θηρεύσιμοι πληθυσμοί λόγω τέλους περιόδου της αναπαραγωγής και περατώνεται σταδιακά με καταληκτική ημερομηνία την 28 ή 29 Φεβρουαρίου . Μερικά θηράματα έχουν ορθώς διαφορετικές και πρωθύστερες ημερομηνίες λήξεως θήρας σε εφαρμογή της ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας κατ’ επιταγή επιστημονικών δεδομένων .
Τα κυνηγετικά καταστατικά χρειάζονται αλλαγές όχι με την μορφή της διαλύσεως των κυνηγετικών οργανώσεων ή της αποστέρησης εσόδων – συνδρομών αλλά με την εκ νέου διατύπωση τους στην δημοτική γλώσσα , στην αλλαγή ποσών για την διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών , στην απάλειψη των αντισυνταγματικών διατάξεων τους και στην θεσμική και οικονομική αναβάθμιση κι ενίσχυση των πρωτοβάθμιων κυνηγετικών Συλλόγων.
Το κόστος εκδόσεως των κυνηγετικών αδειών είναι πολύ υψηλό και θα πρέπει να μειωθεί με δεδομένη την οικονομική ύφεση .
Τέλος η ιδιωτική θηροφυλακή έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα στην πάταξη της λαθροθηρίας με δαπάνες των κυνηγών . Η άστοχη ένταξη της στον δημόσιο τομέα πιθανόν να την κάνει πλαδαρή κι αδιάφορη . Χρειάζεται δε και κρατική οικονομική ενίσχυση για την λειτουργία της .
Το κυνήγι είναι μια μακρόχρονη παράδοση , σύμφυτο με τον άνθρωπο . Είναι ένας από τους παράγοντες διαχείρισης και ισορροπίας της φύσης . Το κυνήγι δεν είναι υπεύθυνο για την μείωση των πληθυσμών της πανίδας . Άλλωστε θηρεύονται ελάχιστα πτερωτά και θηλαστικά θηράματα από το σύνολο τους κι αυτά με νόμιμο ανώτατο όριο και σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο . Το ανώτατο όριο σχεδόν ποτέ επιτυγχάνεται . Το κυνήγι είναι ένας λόγος για να συναντώται οι άνθρωποι των πόλεων μ’ αυτών της υπαίθρου και η θρυαλλίδα που ενώνει τους κυνηγούς με τη φύση . Αν οι κυνηγοί ασκούσαν το κυνήγι μόνο για τα θηράματα , να είστε βέβαιος ότι θα το είχαν εγκαταλείψει πολύ νωρίς . Συνεπώς οι όποιες λανθασμένες εισηγήσεις και σκέψεις εισφέρονται για μείωση της κυνηγετικής περιόδου δεν θα πλήξει άσκοπα και άκαιρα μόνο τους κυνηγούς αλλά ολόκληρη την χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία .


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας