θηροφυλακή

Published on 2 Σεπτεμβρίου, 2016 | by Kynoclub

0

Αυτό που θέλουν οι θηροφύλακες…

κείμενο-φωτο: Ν. Φωτακόπουλος


Μεγάλη κουβέντα έγινε τους προηγούμενους μήνες στο πλαίσιο του ΄΄εθνικού διαλόγου΄΄ για το μέλλον της ιδιωτικής θηροφυλακής και τις προθέσεις του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ Τσιρώνη να εντάξει τους θηροφύλακες στο Δημόσιο και στην
΄΄Αστυνομία Φύσης΄΄. Οι θέσεις που εκφράστηκαν σχετικά με αυτή την προοπτική είναι γνωστές, τόσο των κυνηγετικών οργανώσεων, όσο και των φορέων που  συμμετείχαν στον εθνικό διάλογο. Όμως οι ίδιοι οι θηροφύλακες τι λένε;

thurofulakes

Η ανασφάλεια του θηροφύλακα…

Ποιές είναι οι προσωπικές τους θέσεις για όσα αποφασίζουν άλλοι για αυτούς, χωρίς αυτούς; Όπως μπορεί να καταλάβει ο οποιοσδήποτε, κανένας θηροφύλακας δεν είναι εύκολο να εκφράσει και να δημοσιοποιήσει την κρυφή επιθυμία του να ενταχτεί στο δημόσιο…Και η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιωτικών φυλάκων θήρας ονειρεύεται την ημέρα που  μέσω της πρόσληψης του στο δημόσιο θα νοιώσει σιγουριά και εργασιακή ασφάλεια. Μια ασφάλεια που έχουν όλοι οι ανακριτικοί υπάλληλοι αυτής της χώρας εκτός από τους θηροφύλακες.

Γιατί αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα των θηροφύλακων. Η ανασφάλεια… Όχι μόνο για τις συνθήκες και την δεδομένη επικινδυνότητα της δουλειάς τους όσο για την πιθανή προοπτική απόλυσή της.

-Ξέρεις τι είναι να εκκρεμούν 40 μηνύσεις που έχεις υποβάλει στα πλαίσια των καθηκόντων σου, να έχεις οικογένεια και ξαφνικά να σε απολύσουν για οποιοδήποτε λόγο;  μας λέει θηροφύλακας που υπηρετεί σε Ομοσπονδία της Νότιας Ελλάδος και για ευνόητους λόγους δεν θέλει να αναφέρουμε το όνομά του.

-Και έχει δίκιο. Άλλωστε είναι γνωστό ότι συχνά λαθροθήρες στρέφονται εκδικητικά κατά  θηροφυλάκων χρησιμοποιώντας ένδικα μέσα προς εκφοβισμό. Σκεφτείτε έναν άνεργο  πλεον θηροφυλακα που πρέπει να πάει με δικά του εξάδα ως μαρτυράς σε 10 ή 40 δίκες η να πρέπει να αντιμετωπίσει την εκδικητικότητα του κάθε αλητήριου λαθροθήρα. Και δεν είναι μόνο η διαρκής απειλή μηνύσεων από λαθροθήρες κατά θηροφυλάκων, ειδικότερα στις τοπικές μικροκοινωνίες. Είναι και η διαρκής απειλή κατά της ζωής και της σωματικής τους ακεραιότητας κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Δυο δολοφονημένοι και δεκάδες πυροβολημένοι και τραυματισμένοι θηροφύλακες  είναι ο τραγικός απολογισμός της τελευταίας δεκαετίας. Βαρύ το τίμημα για ένα σώμα λίγων εκατοντάδων ανδρων

 

-΄΄Ναι, ίσως να μην είμαστε το ίδιο αποδοτικοί, αν ενταχτούμε στο δημόσιο, όμως και αυτό που βιώνουμε τώρα είναι παράλογο. Πιεζόμαστε να κάνουμε διαρκώς μηνύσεις ακόμα και για ψύλλου πήδημα ώστε να διογκώνουμε τα νούμερα”  μας εξομολογείτε ο ίδιος θηροφύλακας ενώ άλλος συνάδελφός του μας δίνει μια ακόμα εκδοχή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι του.

-΄΄Έχουμε σαν ουσιαστικό προϊστάμενο τον κάθε πρόεδρο Κυνηγετικου Συλλογου που ταυτόχρονα είναι και εκλέκτορας των  διοικούντων την Ομοσπονδία. Είναι γνωστές οι αλληλεξαρτήσεις μεταξύ τους. Δεν έχουμε κανένα τρόπο να αντισταθούμε στις παράλογες απαιτήσεις ή ακόμα και στις ύποπτες παραινέσεις του οποιουδήποτε προέδρου. Ο θηροφύλακας θα συνθλιβεί αν τολμήσει να πάει κόντρα στο σύστημα αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των αιωνίων  κυνηγοσυνδικαληστών των Συλλόγων και των Ομοσπονδιών΄΄ καταλήγει ο συνομιλητής μας…

Και δεν έχει άδικο! Ειδικά σε ορισμένους  Κυνηγετικούς Συλλόγους  όπου από τις διοικήσεις στελεχώνουν  κακής ποιότητας κυνηγοί ενίοτε συμβαίνουν έκτροπα. Θα θυμούνται οι τακτικοί αναγνώστες τα τραγελαφικά γεγονότα στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας με σεσημασμένους λαθροθήρες αγριόχοιρων γνωστούς στην τοπική κυνηγετική κοινωνία.

thurofulakes1

Επάγγελμα και λειτούργημα

Το θέμα είναι πολύ μεγάλο και ..πολυδαίδαλο. Εδω δεν μπορούμε να εμβαθύνουμε στους κανόνες που καθορίζουν τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των ιδιωτικών φυλάκων θήρας. Ούτε καν για τις υποχρεώσεις  των εργοδοτών τους που είναι οι κυνηγητικές οργανώσεις και των προϊσταμένων δασικών αρχών στις οποίες υποτίθεται οτι είναι ενταγμένοι με μια όντως ερμαφρόδιτη σχέση.

Το θέμα μας εδω ήταν ΄΄Αυτό που θέλουν οι θηροφύλακες΄΄. Και είναι ξεκάθαρο αυτό που θέλουν. Η συντριπτική πλειοψηφία τους επιθυμεί να ενταχτεί στην ομπρέλα των Δασικών υπηρεσιών και της επαγγελματικής ασφάλειας που προσφέρει η δημοσιοϋπαλληλική σχέση. Και ας μην ξεχνάμε ότι η δουλειά των θηροφυλάκων δεν έχει καμιά σχέση με αυτή των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών (καλή τους ώρα). Οι θηροφύλακες  παίζουν την ζωή και την ασφάλεια τους καθημερινά κορώνα γράμματα για την προστασία του θηράματος και της κυνηγετικής δραστηριότητας. Δικαιούνται λοιπόν να επιδιώκουν και να διεκδικούν μια ασφαλέστερη προοπτική  έχοντας επιλέξει να κάνουν ένα επάγγελμα- λειτούργημα όπως το βλέπουν οι ίδιοι οι θηροφύλακες. Και μάλλον είναι οι ποιο ένθερμοι υποστηρικτές του κ Τσιρώνη που ονειρεύεται της Αστυνομία του Δάσους στην οποία θέλει να εντάξει και τους θηροφύλακες των κυνηγετικών οργανώσεων. Το ποιος θα πληρώνει το (οικονομικό) μάρμαρο είναι ένα άλλο θέμα…  —Οι αιώνιοι κυνηγοσυνδικαλιστές βέβαια δεν θέλουν να χάσουν με τίποτα την διαχείριση μερικών εκατομμυρίων ευρώ και ενός μικρού …στρατού όμως αυτό είναι μια παράμετρος του θέματος μας.

-Δείτε στο σχετικό λινκ τις γενικότερες θέσεις του Σωματείου Θηροφυλάκων Κυνηγετικών Οργανώσεων όπως αυτές κατατέθηκαν στον Εθνικό Διάλογο για το κυνήγι.

-Δείτε: http://www.ypeka.gr

-Δείτε: ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Ο ηρωικός θηροφύλακας…


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας