επικαιροτητα

Published on 12 Δεκεμβρίου, 2016 | by Kynoclub

0

Επισκέψεις / Οι λύκοι ξανά στο Παρίσι έπειτα από 100 χρόνια

Προς τα τέλη του Μεσαίωνα το Παρίσι ζούσε με έναν άλλο φόβο εκτός από εκείνον των μαγισσών: ήταν ο φόβος των λύκων. Που τι έκαναν; Oπως υπενθυμίζουν πολύ παραστατικά οι Times, ξέθαβαν ακόμη και τα φρεσκοθαμμένα πτώματα από τα νεκροταφεία για να βρουν την τροφή τους και καμιά φορά άρπαζαν και κανένα μωρό από την κούνια του. Το γεγονός λοιπόν ότι εμφανίστηκαν λύκοι στην περιφέρεια του Παρισιού για πρώτη φορά τα τελευταία εκατό χρόνια, θα πρέπει μάλλον να ξύπνησε κάποια από εκείνες τις παλιές και τρομακτικές μνήμες της πόλης.

screen-shot-2016-12-13-at-00-03-10

«Οι λύκοι βρίσκονται προ των πυλών του Παρισιού» δηλώνει ο Ζαν Λικ Βαλερί, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου των Λύκων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες παραδέχονται την ύπαρξή τους, διαφωνούν όμως ότι έχουν φτάσει τόσο κοντά. Κι ο γάλλος «λυκολόγος» υποθέτει ότι οι αρχές αποκρύπτουν την αλήθεια για να μην εξάψουν τα πάθη σε μια χώρα που δεν αγάπησε ποτέ τους λύκους της: «Δυσάρεστοι από κάθε άποψη… Ζωντανοί είναι μισητοί και βλαβεροί, ενώ πεθαμένοι είναι», έγραφε τον 18ο αιώνα ο φυσιοδίφης κόμης Μπουφόν. Και μετά ανέλαβαν οι κυνηγοί: ενώ τον 15ο αιώνα λύκοι ζούσαν στο 90% της Γαλλίας, τη δεκαετία του 1930 είχαν εξαφανιστεί.

Εμφανίστηκαν ξανά το 1992 περνώντας τις Αλπεις από την Ιταλία. Και σήμερα ο πληθυσμός τους υπολογίζεται στα 300 άτομα, ενώ εκτιμάται ότι σκότωσαν περίπου 9.000 πρόβατα τον περασμένο χρόνο. Ε, κάπως πρέπει να φάνε κι αυτοί. Γιατί μάλλον αυτή τη φορά δεν θα σκάψουν στους τάφους των παρισινών νεκροταφείων.

Πηγή: http://www.protagon.gr/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας