επικαιροτητα

Published on 8 Ιανουαρίου, 2017 | by Kynoclub

0

Οργιάζει η λαθροθηρία στο Κοτύχι

Έξαρση της λαθροθηρίας καταγράφεται και φέτος αυτή την εποχή στη λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου, που βρίσκεται στην «καρδιά» του προστατευόμενου εθνικού πάρκου της Στροφυλιάς.
Οι  «ειδικευμένοι  λαθροθήρες» με πλωτά μέσα και πλούσια λεία, που συχνά αποτελεί αντικείμενο αγοραπωλησίας με σημαντικά οικονομικά οφέλη πλήττουν σοβαρά έναν ανεκτίμητο για το νομό μας θησαυρό!
Με σκοπό την πάταξη της λαθροθηρίας αλλά και τη γενικότερη προστασία του υγροβιότοπου από αυθαίρετες ανθρώπινες παρεμβάσεις το Δασαρχείο Αμαλιάδας, προχθές το πρωί εντόπισε και κατέσχεσε τρεις βάρκες στις οποίες βρέθηκαν και χρησιμοποιημένα φυσίγγια. Ευρήματα που αποδεικνύουν πως οι καταγγελίες έχουν βάσεις και βέβαια θα πρέπει να βρεθεί η λύση ώστε αυτή η περιοχή να είναι όντως προστατευμένη από τα πάντα. Να σημειωθεί πως η λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου, είναι το μεγαλύτερο υδάτινο σώμα του εθνικού πάρκου της Στροφυλιάς, όπου περιλαμβάνει και τις λιμνοθάλασσες του Πάπα και του Πρόκοπου, καθώς και το έλος της Λάμιας, όπου διαβιούν σημαντικοί πληθυσμοί της υδρόβιας ορνιθοπανίδας, όπως πάπιες, ερωδιοί καλαμοκανάδες, φλαμίνγκος κ.ά. Η ζημιά που κάνουν οι λαθροθήρες είναι διπλή, δεν είναι  μόνο οι θάνατοι των πουλιών, αλλά και η εγκατάλειψη φωλιών από άλλα πουλιά, που φεύγουν λόγω των πυροβολισμών. Η λιμνοθάλασσα θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης ξένων επισκεπτών με τα οφέλη που συνεπάγεται για την τοπική οικονομία, όπως έγινε στη λιμνοθάλασσα της Καλλονής στη Λέσβο, η οποία συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στον νησί.
Με πλωτά μέσα 
Οι υπηρετούντες στο Δασαρχείο της Αμαλιάδας, έχουν έρθει αρκετές φορές αντιμέτωποι με λαθροθήρες και μάλιστα έχουν απειληθεί. Ωστόσο οι περιπολίες τους εντείνονται αφού στόχος όλων είναι να παταχθεί το φαινόμενο. Στο πλαίσιο υλοποίησης αυτής τους της προσπάθειας το πρωί  της  Τρίτης, εντόπισε εντός της προστατευόμενης περιοχής του Κοτυχίου, τρεις βάρκες -μονόξυλα- τα οποία ήταν επιμελώς κρυμμένα. Οι άντρες του Δασαρχείου, βρήκαν μέσα στις βάρκες αρκετούς χρησιμοποιημένους κάλυκες κυνηγετικού όπλου, κάτι που αποδεικνύει πως την προηγούμενη ημέρα άγνωστοι είχαν διαπράξει παράνομη πράξη. Τα μονόξυλα κατασχέθηκαν και θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία.
Να σημειωθεί τέλος πως για το θέμα της παράνομης λαθροθηρίας στο Κοτύχι έχουν γίνει καταγγελίες και στο Περιφερειακό Συμβούλιο με τελευταία  αυτή του Αντιπρόεδρου του  και Επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας κ Γιώργου Κανέλλη. Όπως μάλιστα είχε πει ένα χρόνο πριν «Δεκάδες λαθροθήρες κυνηγούσαν μέσα στη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, στην προστατευόμενη ζώνη, την Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2016. Ανετοι, χωρίς να φοβούνται κανέναν, είχαν παρκάρει τα αυτοκίνητά τους δίπλα στην όχθη και είτε περίμεναν με τα όπλα ή κυνηγούσαν με πλεούμενα μέσα στη λίμνη».
Πηγή: http://www.protinews.gr/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας