επικαιροτητα

Published on 28 Μαρτίου, 2017 | by Kynoclub

0

Παρέμβαση Κυνηγετικού Συλλόγου Αιγάλεω για το οξύτατο πρόβλημα των λύκων.

Έγγραφο αίτημα στον Υπουργό Περιβάλλοντος απέστειλε ο Σύλλογος μας σε συνεννόηση με κτηνοτρόφους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας για εξέρευση λύσης στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των λύκων και των επιζήμιων συνεπειών τους με επιθέσεις.
Συγκεκριμένα ο Σύλλογος μας απέστειλε το εξής έγγραφο :

<< Αθήνα 27.3.2017
Προς κ. Υπουργό Περιβάλλοντος , 
Χαλκοκονδύλη 32 .
Κοιν. 1) γραφείο κ. Πρωθυπουργού 
2) κ. Υφυπουργό Περιβάλλοντος 
3) γραφείο κ.Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας .

Ως γνωστόν την τελευταία δεκαετία έχει παρατηρηθεί έντονα το φαινόμενο του υπερπληθυσμού του λύκου στην ύπαιθρο ακόμη και πλησίον των χωριών με αποτέλεσμα τον άμεσο κίνδυνο ανθρώπινων ζωών , σφαγιασμό ζώων κυρίως αιγοπροβάτων με τεράστιες ζημιές στους βοσκούς και κτηνοτρόφους , ακόμη και αγελάδων . Επίσης το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονα η «κανιβαλιστική» τάση των πεινασμένων αγελαίων ή κατά μόνας λύκων να κατατρώγουν σκύλους και κυρίως κυνηγετικούς σκύλους . Αποτελούν πια πραγματικό εφιάλτη για βοσκούς , κτηνοτρόφους , ανθρώπους της υπαίθρου και κυνηγούς , ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. 
Οι λύκοι δεν έχουν φυσικούς εχθρούς , έχουν πολλαπλασιαστεί επικίνδυνα και είναι βέβαιο ότι οσονούπω θα κινδυνεύουν κι ανθρώπινες ζωές ειδικά όταν υπάρχει χιόνι 
και δεν βρίσκουν τροφή . Σήμερα η κατάσταση έχει φτάσει πια στο απροχώρητο . 
Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και όχι μόνο υπάρχει έντονο πρόβλημα που πρέπει ν’ αντιμετωπισθεί άμεσα . 
Σύμφωνα με το άρθρο 16 της οδηγίας 92/43 ΕΟΚ : 
1. Τα κράτη μέλη, υπό τον όρο ότι δεν υπάρχει άλλη αποτελεσματική λύση και ότι η παρέκκλιση δεν παραβλάπτει τη διατήρηση, σε ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης, των πληθυσμών των συγκεκριμένων ειδών στην περιοχή της φυσικής του κατανομής, μπορούν να παρεκκλίνουν από τις διατάξεις των άρθρων 12, 13, 14 και 15 στοιχεία α) και β): α) για να προστατεύσουν την άγρια πανίδα και χλωρίδα και να διατηρήσουν τους φυσικούς οικοτόπους· β) για να προλάβουν σοβαρές ζημίες, ιδίως των καλλιεργειών, της κτηνοτροφίας, των δασών, των πληθυσμών ιχθύων και των υδάτων και ιδιοκτησιών άλλης μορφής· γ) για λόγους δημόσιας υγείας και ασφαλείας ήγια άλλους επιτακτικούς λόγους προέχοντος δημοσίου συμφέροντος, συμπεριλαμβανομένων τυχόν λόγων κοινωνικού ήοικονομικού χαρακτήρα και ευεργετικών συνεπειών πρωταρχικής σημασίας για το περιβάλλον· δ) για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς λόγους, για λόγους αποκατάστασης πληθυσμών και επανεισαγωγής των εν λόγω ειδών και για επιχειρήσεις αναπαραγωγής που απαιτούνται για τους σκοπούς αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής αναπαραγωγής των φυτών· ε) για να επιτρέψουν, υπό όρους αυστηρά ελεγχόμενους, την επιλεκτική και ποσοτικά περιορισμένη σύλληψη ή κράτηση περιορισμένου αριθμού, προσδιορισμένου από τις αρμόδιες εθνικές αρχές, μερικών δειγμάτων των ειδών που αναφέρει το παράρτημα IV. 2. Τα κράτη μέλη αποστέλλουν στην Επιτροπή κάθε δύο χρόνια μια έκθεση, συντεταγμένη σύμφωνα με το υπόδειγμα που καταρτίζει η επιτροπή, για τις παρεκκλίσεις που παραχωρήθηκαν δυνάμει της παραγράφου 1. 
Η Επιτροπή ανακοινώνει τη γνώμη της για αυτές τις παρεκκλίσεις μέσα σε δώδεκα μήνες το πολύ από την παραλαβή των εκθέσεων και ενημερώνει την επιτροπή.
3. Οι πληροφορίες πρέπει να περιλαμβάνουν:
α) τα είδη τα οποία αφορούν οι παρεκκλίσεις και τους λόγους της παρέκκλισης, περιλαμβανομένης της φύσεως του κινδύνου, ενδεχομένως δε και τις εναλλακτικές λύσεις που δεν έγιναν δεκτές και τα επιστημονικά δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν·
β) τα μέσα, τα συστήματα ήτις μεθόδους σύλληψης ή θανάτωσης ζωικών ειδών που επετράπησαν και τους λόγους της χρησιμοποίησής τους·
γ) το χρόνο και τον τόπο παροχής αυτών των παρεκκλίσεων·
δ) την αρχήτην αρμόδια να δηλώνει και να ελέγχει ότι οι απαιτούμενοι όροι τηρούνται και να αποφασίζει ποια μέσα, δομές και μέθοδοι επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν, μέσα σε ποια όρια και από ποιες υπηρεσίες και ποιοι είναι οι επιφορτισμένοι με την εκτέλεση·
ε) τα χρησιμοποιούμενα μέτρα ελέγχου και τα αποτελέσματά τους.
Με την παρούσα Σας αποστέλλουμε συνημμένα έγγραφα και φωτογραφίες από τα οποία προκύπτει η οξύτητα του προβλήματος αυτού και σας ζητούμε να επέμβετε νομοθετικά ή θεσμικά ούτως ώστε : 
α) να περιοριστεί με διαχειριστικά μέσα το φαινόμενο του υπερπληθυσμού του λύκου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με έλεγχο του πληθυσμού του προς προστασία του οικοσυστήματος και της πανίδας . Ενδεικτικά αναφέρεται ότι υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη και στην Ελληνική Νομοθεσία στο άρθρο 259 παρ. 2 του ΝΔ 86/1969 , όπως τροποποιημένο ισχύει μέχρι σήμερα . 
β) να ληφθούν κατάλληλα μέτρα προστασίας των ανθρώπων της υπαίθρου (βοσκών , κτηνοτρόφων , αγραυλούντων , κυνηγών και κατοίκων ορεινών περιοχών). 
γ) να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στους ήδη πληγέντες και στους μελλοντικούς θιγόμενους από τις επιθέσεις των λύκων >> .

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας