επικαιροτητα

Published on 27 Μαρτίου, 2018 | by Kynoclub

0

Γ. Τσιρώνης: Αδιαπραγμάτευτος ο έλεγχος των γεννήσεων, η πάταξη του εμπορίου ζώων και η διαφάνεια στα οικονομικά (Video)

«Ο έλεγχος των γεννήσεων και του παρεμπορίου ζώων καθώς και η διαφάνεια στα οικονομικά είναι αδιαπραγμάτευτα ζητήματα στο νομοσχέδιο» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης μιλώντας στην ΕΡΤ. Επιπλέον τόνισε ότι σε αντίθεση με όσα ακούγονται τα πρόστιμα για την κακοποίηση ζώων αυξάνονται.

Ο κ. Τσιρώνης αρνήθηκε ότι υπάρχει χαράτσι για όσους υιοθετούν ζώα παρά μόνο σε όσους έχουν αστείρωτα ζώα. Αντίθετα  όπως υποστήριξε «δίνουμε κίνητρα να υιοθετήσει κάποιος ένα αδέσποτο ζώο. Το αδέσποτο ζώο είναι ένα εγκαταλελειμμένο ζώο, είναι προϊόν εγκληματικής πράξης, σαν ένα εγκαταλελειμμένο παιδί. Πάγιο αίτημα του φιλοζωϊκού κινήματος ήταν να στειρώνονται καθολικά τα ζώα. Επειδή αυτό θα ήταν αντισυνταγματικό βάλαμε ένα τέλος για τα αστείρωτα. Η Πολιτεία πρέπει να αμυνθεί απέναντι σε κάποια πράξη εδώ έχουμε ένα φαινόμενο εκατοντάδων χιλιάδων αδέσποτων ζώων. Αν δεν θέλει να πληρώνει το τέλος αστείρωτου ζώου, ας το πληρώσει».

Αυξάνονται τα πρόστιμα για την κακοποίηση ζώων

«Οι υιοθεσίες γίνονται διάφανες για να χτυπηθεί ακριβώς το εμπόριο.» «Ενισχύονται οι πενταμελής» και δεν καταργούνται όπως ακούγεται, δεν είναι πλέον γνωμοδοτικές» είπε ο κ. Τσιρώνης δηλώνοντας ανοιχτός στο διάλογο που έχει ανοίξει ήδη εδώ και δύο μήνες. «Δεν είναι δυνατόν να ελέγξουμε τα αδέσποτα, αν δεν έχουμε έλεγχο γεννήσεων επιπλέον δεν μπορεί να αποδίδονται εκατομμύρια χρήματα στους δήμους για δομές και να μην έχουμε θέλουμε διαφάνεια στα έξοδα» πρόσθεσε.

Επιπλέον στο νομοσχέδιο υποστηρίζεται αυστηρά ο ρόλος των φιλοζωϊκών οργανώσεων. Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός όλα αυτά που έκαναν μπαίνουν στο νόμο εκτός από τις ιατρικές πράξεις που έτσι και αλλιώς δεν μπορούσαν να τις κάνουν.

«Το τσιπάρισμα στην αγορά κάνει 30 ευρώ και βάζουμε τους κτηνιάτρους με συμβάσεις να το κάνουν για 6 ευρώ» είπε ο κ. Τσιρώνης ενώ ξεκαθάρισε ότι το τέλος για τα αστείρωτα ζώα, θα αφορά όσους έχουν πάνω από δύο.

«Οι αρμοδιότητες στους δήμους που δίνουμε είναι οι αρμοδιότητες της δημοτικής αρχής για παράδειγμα η ηλεκτρονική βάση δεδομένων δεν μπορεί να δοθεί σε κάποιον ιδιώτη. Όποιος κάνει καταγγελία για τα κυνοκομεία, ή για παραβάσεις πηγαίνει στα δικαστήρια. Δεν μπορούμε να βγάλουμε νόμο για να τηρείται ο νόμος» είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα για την κακοποίηση των ζώων υποστήριξε ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο από όσα ακούγονται. «Δεν μειώνονται τα πρόστιμα για την κακοποίηση ζώων αντίθετα βάζουμε ένα επιπλέον για την κακοποίηση ως θανάτου. Ήταν 5.000 – 15.000 και τώρα το κάνουμε 7.000 – 17.000 και από ένα χρόνο η ποινή φυλάκισης γίνεται δύο».

Τέλος κάλεσε όσους ενδιαφέρονται να διαβάσουν το νομοσχέδιο που έχει αναρτηθεί στο opengov και να συνεισφέρουν στο διάλογο που ήδη υπάρχει. Ωστόσο στην επανεξέταση όλων των κρίσιμων διατάξεων του σχεδίου νόμου φαίνεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες.

Κατ. Μπρέγιαννη

Πηγή: http://www.avgi.gr/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας