ιχνηλατες

Published on 10 Ιουνίου, 2018 | by Kynoclub

0

Η φωνή των ιχνηλατών είναι ο …θρήνος και η ψυχή τους η ίδια!

κείμενο: Ν. Φωτακόπουλος- Άντζελα Γαλάτη

φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Είναι ένας ήχος που αλλάζει, που διαφέρει από λαγόσκυλο σε λαγόσκυλο και από φάση σε φάση.

Πότε ακούγεται σαν μια ανατριχιαστική ΄΄θρηνωδία΄΄, πότε σαν μια μπάσα προειδοποίηση, πότε σαν ένα συνεχές αλύχτισμα αγωνίας και έξαψης…

Η φωνή στους ιχνηλάτες είναι η ψυχή τους η ίδια! Και αυτή η ψυχή ΄΄φωνάζει΄΄ τον δικό της διαφορετικό τόνο κάθε φορά.

Για να εκτιμήσεις αυτά τα ΄΄σινιάλα΄΄ όμως, πρέπει να αντλείς ικανοποίηση από τις μακρινές καταδιώξεις, από σκυλιά που δεν τα ΄΄παρατάνε΄΄ εύκολα.

-Χρήσιμη βέβαια η φωνή και για όσους κυνηγάνε ΄΄καβάλα΄΄ στα σκυλιά, ωστόσο στη μακρινή δίωξη αυτή η ΄΄θρηνωδία΄΄ είναι η πεμπτουσία του κυνηγιού με ιχνηλάτες.   

Ένα Μπλε της Γασκώνης θα πρέπει να βγάζει ένα δυνατό παρατεταμένο ουρλιαχτό. Αν έβγαζε τη φωνή του Ιταλικού Σεγκούτζιο, δηλαδή το έντονο, ευχάριστο κλαφούνισμα, θα ήταν εκτός εργασιακού προτύπου της φυλής και επομένως όχι τυπικό δείγμα.

Η φωνή και ο τόνος είναι διαφορετικός από φυλή σε φυλή, αλλά και διαφορετικός σε σχέση με το θήραμα που καταδιώκουν. Διαφορετικός είναι ο ήχος της φωνής όταν ο ιχνηλάτης έχει μπροστά του αλεπού, απ’ ότι όταν έχει λαγό ή αγριογούρουνο.

Επιπλέον είναι ένα στοιχείο για την επιλογή και το ταίριασμα των ΄΄ζευγαριών, ή της αγέλης για όσους κυνηγάνε με περισσότερους από δυο σκύλους…

Οι αναίτια ΄΄πολυλογάδες΄΄ σκύλοι δεν ωφελούν και θα πρέπει να αποκλείονται,  επειδή η «πολυλογία» χωρίς λόγο είναι ένα αρνητικό χαρακτηριστικό.

Θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τους ιχνηλάτες σε δύο κατηγορίες: αυτούς που κλαφουνίζουν όπως οι ελληνικοί και οι ιταλικοί, και σ’ αυτούς που ουρλιάζουν όπως οι γαλλικοί ιχνηλάτες μεγάλου θηράματος.

 … δεν περιγράφω άλλο

Ο καλός ιχνηλάτης, μέσα από τη φωνή του, τη χροιά και τον τόνο της, μπορεί να περιγράψει την ένταση της αναθυμίασης που ο λαγός άφησε στο πέρασμά του.

 Και όποιος ξέρει τα σκυλιά του, μπορεί να καταλάβει αν πρόκειται για νυχτερινό ή πρωινό ντορό!

Όταν οι ιχνηλάτες εργάζονται σε ζευγάρι, ή σε μεγαλύτερη αγέλη όπως συμβαίνει στις παγάνες για αγριογούρουνο, επικοινωνούν μεταξύ τους και στέλνουν παράλληλα μηνύματα στους κυνηγούς.

Και είναι πολύ χρήσιμο η αγέλη να ΄΄μιλάει΄΄ μεταξύ της, όταν  οι ιχνηλάτες απλώνονται και ο καθένας ψάχνει να βρει την άκρη του νήματος των ιχνών. Όταν κάποιος σκύλος βρει τα ίχνη, βγάζει ένα διστακτικό ήχο μέχρι να βεβαιωθεί ότι η αναθυμίαση είναι η σωστή, οπότε η φωνή γίνεται πιο δυνατή, το σώμα τρέμει και η ουρά κουνιέται νευρικά.

Τότε αισθάνεται την ανάγκη να μοιραστεί την επιτυχία του με τους συντρόφους του, οπότε όλοι οι ιχνηλάτες κατευθύνονται σ’ αυτόν που πρώτος εντόπισε τα ίχνη…

Το έχετε δει να συμβαίνει; Έχετε δει το σχετικό.. στριμωξίδι και σπρώξιμο μεταξύ τους, γιατί ο καθένας θέλει τη ΄΄μερίδα΄΄ του από αυτήν την συναρπαστική οσμή;

Έχετε ακούσει τη ΄΄χορωδία΄΄ από τρεις, τέσσερις ή και πέντε φωνές, όταν οι ιχνηλάτες τραγουδούν όλοι μαζί τον συναρπαστικό ύμνο του κυνηγίου;

Κάποιοι πιο διακριτικοί από τους άλλους σταματούν σιγά- σιγά το κλαφούνισμα και κουνάνε μόνο την ουρά. Το ξεμπέρδεμα του κουβαριού των ιχνών αρχίζει, και κάποιος αναλαμβάνει να οδηγήσει την κούρσα.

Συνήθως, ΄΄καθοδηγητής΄΄ είναι ο σκύλος με τη μεγαλύτερη  αυτοπεποίθηση. Κάποια στιγμή τα ίχνη οδηγούν στο «γιατάκι», οπότε οι φωνές γίνονται πιο δυνατές, γεμάτες έξαψη, αγγίζοντας τα όρια του θρήνου…

Η …χορωδία της αγέλης

Όταν ο λαγός ξεπεταχτεί και αρχίσει η διαδικασία της καταδίωξης, κανένα από τα λαγόσκυλα δεν θα αρνηθεί να συμμετάσχει!

Όλες οι φωνές ενώνονται σε μια αγωνιώδη, παρατεταμένη προσπάθεια, να μη χαθεί η επαφή.

Κάποτε, τα σκυλιά μπορεί να κουραστούν και να σιωπήσουν. Κάποτε, ο κυνηγός μπορεί να περιμένει μάταια το ΄΄γύρισμα΄΄ του λαγού στο σημείο που πρωτοξεφωλιάσθηκε….

 Και εκεί που φαίνεται πως ο λαγός κερδίζει την ΄΄παρτίδα΄΄,  κάποιος από τους σκύλους πατάει πάλι μια δυνατή φωνή.

Η αγέλη ξαναμαζεύεται και ξαναρχίζει την προσπάθεια, έστω και αν η φωνή βγαίνει πιο δύσκολα, ενώ ο καλπασμός έχει γίνει βαρύς και αργός.

Οι φωνές των ιχνηλατών εκφράζουν τα  συναισθήματα, την αγωνία, το κυνηγετικό πάθος στο οποίο είναι .. καταδικασμένοι. Μια ΄΄καταδίκη΄΄ που… τη λατρεύουν, γι’ αυτό και τραγουδούν!


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας