ερωτησεις

Published on 21 Ιουνίου, 2018 | by Kynoclub

0

Ερώτηση! Τι να προσέξω πριν αγοράσω κουτάβι…

Πρόκειται να αγοράσω ένα κουτάβι και θέλω να με συμβουλεύσετε στο τι θα πρέπει να προσέξω στην επιλογή του. Να απευθυνθώ σε κυνοτροφείο ή σε κυνηγό. Και ποια ηλικία είναι η καλύτερη για να το πάρω. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων..  Π.Λ   Βόλος

Απαντά ο Ν. Φωτακόπουλος

Δεν μας είπατε για ποια φυλή ενδιαφέρεστε. Για λαγόσκυλο ή πουλόσκυλο. Η μήπως για σκύλο ερευνητή-ξεπετάγματος δηλαδή για Σπάνιελ. Όμως για όποια φυλή και να ενδιαφέρεστε θα πρέπει να έχετε υπ όψιν σας τα εξής:

Θα αγοράσετε σκυλάκι που είναι εγγεγραμμένο στον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και για να γίνει αυτό θα πρέπει η γέννα του (τοκετομάδα) να έχει δηλωθεί έγκαιρα. Ο εκτροφέας  για να έχει δηλώσει τη γέννα σημαίνει ότι και οι δυο γονείς είναι εγγεγραμμένοι και διαθέτουν γενεαλογικά πιστοποιητικά. To pedigree (γενεαλογικό πιστοποιητικό) δεν είναι ένα απλό πιστοποιητικό καθαροαιμίας αλλά ένα επίσημο έγγραφο με μεγάλη κυνολογική αξία όπου καταγράφονται δεκάδες πρόγονοι του κουταβιού και μαζί η δουλειά πολλών εκτροφέων για  δεκαετίες πίσω. Δεν έχει σημασία αν θα πάρετε το κουτάβι σας από κυνοτροφείο ή κυνηγό. Και στις δύο περιπτώσεις κάποιος άνθρωπος αποφάσισε να κάνει ένα ζευγάρωμα με κάποιο στόχο. Και αυτός ο στόχος πρέπει να είναι να βγουν καλύτερα κουτάβια σε σχέση με τους γονείς. Επομένως οι γεννήτορες θα πρέπει να έχουν αποδείξει την αξία τους και να έχουν περάσει κάποια τέστ αξιολόγησης σε εκθέσεις και αγώνες εργασίας. Μην πιστεύετε τα λόγια οποιουδήποτε που θα σας πει ότι η μάνα …σκίζει τις μπεκάτσες και ο πατέρας εξαφανίζει τους λαγούς. Μπορεί ο καθένας να ισχυρίζεται ότι θέλει όμως ο αγοραστής ένα τρόπο έχει για να αξιολογήσει τους γεννήτορες και αυτός είναι το ”βιβλιάριο εργασίας”. Ζητήστε να το δείτε. Όπως πρέπει να ζητήσετε να δείτε και το pedigree. Καλό θα είναι μάθετε κάποια στοιχεία για όλο το ”σόι” της μάνας και του πατέρα. Ποια είναι η θεία ο θείος ο παππούς κ.λ.π. Μάθετε ακόμα τι κάνουν τα αδέλφια από προηγούμενες γέννες του κουταβιού που σας ενδιαφέρει.

Σε κάποιες φυλές που είναι επιρρεπείς σε κληρονομικά προβλήματα όπως είναι π.χ. η δυσπλασία του ισχίου καλό θα είναι ζητήσετε να δείτε εξετάσεις και γνωματεύσεις ειδικευμένων κτηνιάτρων που να αποδεικνύουν ότι οι γονείς είναι απαλλαγμένοι από το κληρονομικό ελάττωμα. Όταν αποφασίσετε να πάρετε το κουτάβι διαλέξετε αυτό που σας κάνει …κλίκ και αυτό που το  ένστικτό σας προτείνει. Μην πάρετε ένα κουτάβι με βαριά καρδιά. Είναι πολύ σημαντικό στην σχέση που θα αναπτυχτεί να υπάρχει χημεία. Ο σκύλος θα σας αγαπήσει οπωσδήποτε. Αυτό τον προστάζουν τα γονίδια του. Το θέμα είναι να τον αγαπήσετε και εσείς. Και κάτι ακόμα. Μην επιλέξετε ένα κουτάβι με κριτήριο το χαμηλό κόστος. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα την πατήσετε. Τα καλά και τα καλοθρεμμένα κουτάβια κοστίζουν και κανείς δεν τα χαρίζει.

Τα σκυλιά που προσφέρονται δωρεάν η σε εξευτελιστική τιμή συνήθως δεν έχουν κάποια αξία και οι κάτοχοί τους θέλουν να τα ξεφορτωθούν. Σκεφτείτε μόνο ότι ουδείς χαρίζει και δεν αμολάει στο δρόμο ένα πρόβατο, ένα γουρούνι, ένα μοσχάρι ή ένα κόκορα. 

Τέλος μην αγοράσετε σκύλο από κάποιους που εκτρέφουν μαζικά πολλές ράτσες ή από κάποιους που γράφουν σε αγγελίες και διαφημίσεις την φράση ”αποστέλλονται παντού”. Να είστε βέβαιος ότι δεν τους καίγεται καρφάκι το τι θα απογίνει το σκυλάκι που έφεραν στον κόσμο. Μόνο τα φράγκα θέλουν να πάρουν. Αποφύγετε και αυτούς που μιλάνε για ”εγγύηση”. Δεν μπορεί να υπάρχει εγγύηση σε ένα έμψυχο πλάσμα. Δεν είναι ψυγείο ή πλυντήριο. Είναι πρώτα και πάνω από όλα σύντροφος. Με τα καλά, τα κακά και τις ατυχίες του…


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας