επικαιροτητα

Published on 30 Αυγούστου, 2018 | by Kynoclub

0

Ε.Κ.Π. Παρνασσίδας. Να δοθεί στο ελεύθερο κυνήγι ζητά η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής.

κείμενο-φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Το θέμα της κατάργησης, ή μή, της αδρανοποιημένης  ΄΄ρεζέρβας΄΄ Παρνασσίδος απασχόλησε την συνεδρίαση της 22ας Αυγούστου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δελφών με έδρα την Άμφισσα, πρωτεύουσα του νομού Φωκίδος. Στο δημοτικό συμβούλιο συμμετείχαν και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων που βρίσκονται εντός των ορίων ή στις παρυφές της Ε.Κ.Π.

-Με συντριπτική πλειοψηφία οι κοινότητες ψήφισαν υπέρ της κατάργησης της και απόδοσης της επιφάνειας της στο ελεύθερο κυνήγι με ταυτόχρονη  επανίδρυση των παλιών καταφυγίων. Ειδικότερα υπέρ της κατάργησης ψήφησαν οι πρόεδροι των τοπικών διαμερισμάτων Αποστολιάς, Καλοσκοπής, Οινοχωρίου, Καστελίων, Σκλήθρου, Καστριώτισσας, Μαυροληθαρίου και Πυρών ενώ υπέρ της διατήρησης της ρεζέρβας ψήφησαν οι πρόεδροι των κοινοτήτων Αθανασίου Διάκου, Μουσουνίτσας, Πανουργιά  και Στρώμης.  Στο σύνολο όμως της ψηφοφορίας του δημοτικού συμβουλίου, με την συμμετοχή των τοπικών πρόεδρων, το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό μια και 17 ψήφησαν για την παραμονή της ρεζέρβας με ταυτόχρονη διαδικασία επικαιροποιημένων περιβαλλοντικών & οικονομικών μελετών  για την σκοπιμότητα λειτουργίας της! Αντίθετα ψήφησαν οι  και οκτώ προαναφερθέντες πρόεδροι που ζήτησαν την άμεση κατάργηση της και απόδοσή της στο ελεύθερο κυνήγι,  με ταυτόχρονη επαναφορά των παλιών καταφυγίων.

Ο πρόεδρος του Μαυρολiθαρίου κ Χρίστος Χαλέτσος, ο Νίκος Φωτακόπουλος και ο πρόεδρος της Πυράς κ. Κώστας Παύλος

 Η στροφή της δημοτικής αρχής

-Εντύπωση προκάλεσε η αλλαγή στάσης, σε σχέση με παλιότερες εισηγήσεις τους, τόσο του Δημάρχου Δελφών κ Αθανασίου Παναγιωτόπουλου όσο και της αντιδημάρχου κας Μαρίας Ανδρεοπούλου που θέλουν την διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης. Δηλαδή την διατήρηση της ανενεργής κυνηγετικής περιοχής. Αυτή η αλλαγή στάσης της δημοτικής αρχής, με προφανέστατα προσδοκώμενα πολιτικά οφέλη, επισημάνθηκε από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ Μανανά που τάχθηκε και αυτός υπέρ της διατήρησης  της ρεζέρβας.

Ο Ν. Φωτακόπουλος με την αντιδήμαρχο κα Μαίρη Ανδρεοπούλου και τον Δήμαρχο Δελφών κ Αθανάσιο Παναγιωτόπουλο

 

Τα μικροσυμφέροντα…

-Όπως είναι φυσικό  το θέμα της διατήρησης  ή μη της (ας το επαναλάβουμε) ανενεργούς  ΄΄ρεζέρβας΄΄ δημιουργεί διαφωνίες και αντιπαλότητες μεταξύ των κατοίκων της περιοχής ειδικότερα όπου τα μικροσυμφέροντα (ακόμα και τα πολιτικά) προσπαθούν να επιβάλουν την θέληση τους..  Χαρακτηριστικό ήταν το φραστικό επεισόδιο κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου μεταξύ τοπικού (ξενόφερτου) αντικυνηγού επιχειρηματία  που διατηρεί επιχείρηση καφέ και ΄΄οικολογικών΄΄ δραστηριοτήτων εντός  της ρεζέρβας και του προέδρου της κοινότητας των Πυρών κ Κώστα Παύλου.  Ο επιχειρηματίας στην τοποθέτηση του πρόσβαλε  τους κυνηγούς  προκαλώντας την οργή του κ Παύλου που του ζήτησε να ανακαλέσει κάτι που τελικά έγινε.

Η μεσοβέζικη λύση…

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζεται στην ΄΄μεσοβέζικη΄΄  λύση της συρρίκνωσης της ρεζέρβας στα 50.000 στρέμματα και την απόδοση των υπολοίπων στο ελεύθερο κυνήγι. Σε κάθε περίπτωση όπως επισήμανε ο πρόεδρος της κοινότητας Καλοσκοπής κ Κώστας Ματθαίου, που είναι και ο ίδιος κυνηγός, θα πρέπει είτε  να διατηρηθούν τα όρια του παλιού καταφυγίου είτε να συμπεριληφθούν στα όρια της ΄΄μικρής΄΄ Ελεγχόμενης Περιοχής.

ΔΕΙΤΕ:  Ο Κυνοφιλικός Όμιλος Φωκίδος ζητά να ανοίξει το κυνήγι στην Ε.Κ.Π. Παρνασσίδας…


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας