αγωνες

Published on 4 Νοεμβρίου, 2018 | by Kynoclub

0

Άστραψαν και βρόντηξαν οι ιχνηλάτες στην Γκιώνα!

κείμενο-φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Μεγάλες συγκινήσεις επιφύλασσε σε αγωνιζόμενος και κριτές η πρώτη ημέρα των αγώνων ιχνηλατών του Κυνοφιλικού Ομίλου Φωκίδος που διοργανώθηκε στις 3 Νοεμβρίου στην Γκιώνα.  Σε αντίθεση με τις δυσκολίες κάτω από τις οποίες διεξήχθησαν οι προηγούμενοι αγώνες, πριν από ένα μήνα από τον Κυνοφιλικό Λαμίας στην Οίτη, αυτή την φορά οι συνθήκες ήταν ιδανικές. Τόσο ο καιρός όσο και τα κυνηγοτόπια ήταν ότι καλύτερο για την διεξαγωγή αυτού του είδους των αγώνων. Το αλπικό τοπίο της Γκιώνας, παρά τις δυσκολίες της …ανάβασης, αποδείχτηκε ιδιαίτερα φιλόξενο και με αφθονία λαγών. Έτσι οι (δυστυχώς μόνο) τρεις συμμετέχοντες κυναγωγοί είχαν όλοι τους ευκαιρίες συνάντησης με την …δόξα.

Μην ξαναπιάσουν τον λαγό!

Πρώτος, μετά από κλήρωση, αγωνίστηκε ο Παναγιώτης Καραδήμας που παρουσίασε μια πανέμορφη αγέλη έξι ελληνικών ιχνηλατών. Οι σκύλοι αμέσως μόλις λύθηκαν έπιασαν δουλειά βρίσκοντας ίχνη τα οποία ακολούθησαν, με επιμέλεια και υποδειγματική συνεργασία μεταξύ τους, για μια απόσταση που ξεπερνούσε το ένα χιλιόμετρο ανάμεσα σε βράχια, λάκκες και χαμηλή αλπική βλάστηση. Όμως η τύχη έπαιξε άσχημο (;) παιχνίδι στον Παναγιώτη. Οι σκύλοι του σε μια …υπέρβαση των καθηκόντων τους έπιασαν τον λαγό στο ξεπέταγμα αφήνοντας μας με την μπουκιά στο στόμα. Και αυτό διότι σύμφωνα με τους κανονισμούς αν δεν υπάρξει δίωξη, και μάλιστα παρατεταμένη, δεν μπορεί να αποδοθεί  βαθμολογία και βράβευση. Ήταν μια άτυχη πραγματικά στιγμή που πίκρανε περισσότερο από τον ίδιο τον κυναγωγό τους κριτές Θανάση Παπαγεωργίου, Νίκο Φωτακόπουλο και τον βοηθό Μιχάλη Λάμπρου.

Τα διαβολικά Μπήγκλ

Η επόμενη συμμετοχή ήταν το …ρεσιτάλ της αγέλης των τεσσάρων Μπήγκλ του Μιχάλη Πεζίκογλου από την Θεσσαλονίκη. Μια αγέλη κυνηγετικό…ποίημα. Κυριολεκτικά από τα πρώτα δευτερόλεπτα που λύθηκαν, οι μικρόσωμοι αλλά δαιμόνιοι ιχνηλάτες, βρήκαν ίχνη τα οποία ακολούθησαν με επιμονή,  πείσμα και φωνές που μας …εξηγούσαν όσα βίωναν σε κάθε φάση του ξετυλίγματος του κουβαριού. Για σχεδόν 30 λεπτά απολαύσαμε την δουλειά τους μέχρι που ανάγκασαν τον λαγό να δραπετεύσει σε ένα δύσκολο σημείο μέσα στα βράχια. Ακολούθησε παρατεταμένη καταδίωξη με γοερά κλαφουνιτά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιβεβλημένη λοιπόν η απόδοση από τους κριτές του ”1ος Εξαίρετος΄΄ με μέσο όρο βαθμολογίας τους 174 βαθμούς. Αν δεν κάνω λάθος πρέπει να είναι  η υψηλότερη βαθμολογία που έχει αποδοθεί μέχρι σήμερα σε ελληνικούς αγώνες…

Ο ιπποτικός Νεκτάριος Κατσιώλης

Τελευταίος παρουσίασε τους σκύλους του ένα ζευγάρι Μπήγκλ  ο ευγενέστατος και ιπποτικός κυνόφιλος Νεκτάριος Κατσιώλης από την Ανάβυσσο. Οι σκύλοι  ξεκίνησαν αρκετά μουδιασμένοι και εμφανώς επηρεασμένοι από το ολονύχτιο ταξίδι. Όμως μετά από μερικά λεπτά άλλαξαν συμπεριφορά και βρήκαν ίχνη τα οποία δούλεψαν με επιμονή, μεθοδικότητα και σε απόλυτη συνεργασία μεταξύ τους. Για αρκετή ώρα προσπάθησαν να ξετυλίξουν το κουβάρι όμως ο άνεμος που φυσούσε στο σημείο που δούλευαν και η ώρα που είχε περάσει δεν βοήθησαν να υπάρξει αποτέλεσμα κατά την διάρκεια του 45λεπτου που κρατεί ο αγώνας. Και αύριο ημέρα είναι. Είναι η δεύτερη των αγώνων οπότε θα έχουμε και περισσότερες συμμετοχές.

Ο Κυνοφιλικός Φωκίδος…

Θα ήταν παράλειψη αν δεν γράφαμε δυο λόγια για τον Κυνοφιλικό Όμιλο Φωκίδος…. Είναι ένας από τους ελάχιστους τοπικούς Ομίλους (όπως και αυτός της Λαμίας) που αγκάλιασε αμέσως τους αγώνες ιχνηλατών και διοργάνωσε το πρώτο του ιχνηλατικό διήμερο. Ο Κ.Ο.Φ, που έχει έδρα την άγονη και …μονοεδρική Φωκίδα, όπως είναι φυσικό στερείται οικονομικών πόρων και βασίζεται μόνο στον ρεφενέ των μελών της διοίκησης και των λίγων μελών του. Φυσικά και στις συμμετοχές των κυναγωγών. Έχει όμως την τύχη να έχει στη διοίκηση του δυο κριτές ιχνηλατών. Τον πρόεδρο Νίκο Φωτακόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα κ Αθανάσιο Παπαγεωργίου που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με ίδιες δαπάνες χωρίς να επιβαρύνουν το …ανύπαρκτο ταμείο του Ομίλου…

-Αυτονόητο είναι πως σε επόμενους αγώνες θα προσκληθούν και άλλοι κριτές, έλληνες και ξένοι, εάν βέβαια το επιτρέψουν ο αριθμός των συμμετοχών και τα οικονομικά του Ομίλου. Αυτό το τελευταίο σαν μια εξήγηση σε όσους αναρωτήθηκαν για την επιλογή των κριτών. Τέλος να σημειώσουμε ότι ο Κυνοφιλικός Φωκίδος έχει προγραμματίσει μια σειρά αγώνων που αν βοηθήσουν οι καιρικές και οι οικονομικές συνθήκες θα διοργανωθούν πρώτο τρίμηνο του 2019. Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι τα πλήρη ονόματα των σκύλων και περισσότερες λεπτομέρειες για τούς κυναγωγούς που …τολμούν να παρουσιάσουν τους σκύλους τους σε αγώνες θα έχουμε σε επόμενη ανάρτηση.

 

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας