κόσμος

Published on 29 Ιανουαρίου, 2019 | by Kynoclub

0

Δανία: Υψώνει φράκτη αναχαίτισης αγριόχοιρων στα σύνορα με την Γερμανία…

κείμενο: Ν. Φωτακόπουλος

Φράκτη  κόστους 11 εκατομμυρίων ευρώ υψώνει η Δανία στα σύνορα της με την Γερμανία προκειμένου να αποτρέψει την είσοδο αγριόχοιρων και μαζί τους την αφρικανική πανώλη στην χώρα. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα κρούσμα πανώλης στην Γερμανία η κυβέρνηση της Δανίας λαμβάνει προληπτικά μέτρα και υψώνει απροσπέλαστο, για τα αγριογούρουνα, φράκτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μοναδικά χερσαία σύνορα που έχει η Δανία είναι αυτά με την Γερμανία.

Η ανησυχία της Δανίας για την πανώλη των χοίρων που εξαπλώνεται στην Ευρώπη οφείλεται στο γεγονός ότι η χοιροτροφία είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη στην χώρα και αποτελεί σημαντικό κλάδο της οικονομίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως αυτή η μικρή σκανδιναβική χώρα έχει περίπου 5,7 εκατομμύρια κατοίκους και σχεδόν 13 εκατομμύρια χοίρους. Είναι δηλαδή η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με περισσότερους χοίρους από ανθρώπους ενώ  εξάγει περισσότερο από το 85% της παραγωγής της. Το πόσο σημαντικός είναι ο κλάδος της χοιροτροφίας καταγράφεται στο μέγεθος των εξαγωγών που ανέρχονται σε 4 δις ετησίως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του 2016. Η κατασκευή του φράχτη ξεκίνησε κοντά στην πόλη Padborgκαι αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο. Ο φράχτης, μήκους 70 χιλιομέτρων, θα έχει ύψος 1,5 μ. και πάχος  50 εκατοστών για να αποφευχθεί το πέρασμα των αγριόχοιρων.  Ωστόσο στην απόφαση κατασκευής του φράχτη ασκείται κριτική από περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες θεωρούν το μέτρο αναποτελεσματικό και προειδοποιούν ότι θα έχει αντίκτυπο και σε άλλα άγρια ​​ζώα. Για παράδειγμα, ο βιολόγος του World Wildlife Fund (WWF) Thor Hjarsen επέκρινε, στη εφημερίδα Jyllands-Posten, την κατασκευή του φράκτη λέγοντας ότι η απόφαση ήταν “αντιεπαγγελματική και σαφώς βασισμένη σε πολιτικούς στόχους”.

Πέρα από την κατασκευή του φράκτη η κυβέρνηση της Δανίας εντατικοποιεί το κυνήγι των αγριόχοιρων ως ένα ακόμα μέτρο πρόληψης του κινδύνου της αφρικανικής πανώλης.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας