ιχνηλατες

Published on 9 Ιουλίου, 2019 | by Kynoclub

0

Υπάρχει το ιδανικό γουρουνόσκυλο που να πληροί όλες τις προϋποθέσεις;

κείμενο: Δημήτρης Ευμοιρίδης

Ένα θέμα που το συναντάμε συχνά στα κυνηγετικά στέκια να πρωτοστατεί δημιουργώντας πολλές φορές αντιπαραθέσεις σχετικά με τον τρόπο που το προσεγγίζει ο κάθε συνάδελφος. Θεωρώ ότι είναι μια φυσιολογική αντίδραση , διότι το κυνήγι του αγριόχοιρου διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και η αντιμετώπισή του είναι ανάλογη. 
Ας δούμε τα χαρακτηριστικά εκείνα που δημιουργούν τις διαφορετικές προσεγγίσεις σε ότι αφορά το ιδανικό γουρουνόσκυλο.
Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό θεωρώ ότι είναι η διαμόρφωση του κυνηγότοπου. Υπάρχουν κυνηγότοποι που καλύπτονται με πολύ πυκνή αδιαπέραστη βλάστηση, όπως π.χ. από πουρνάρια, κέδρα, πεύκα, παλιουριές κ.λ.π. και υπάρχουν κυνηγότοποι που καλύπτονται από μεγάλα δέντρα όπως Οξυά, βελανιδιά κ.λ.π. με διάσπαρτα μικρά κομμάτια από πυκνή βλάστηση. 
Δεύτερο πολύ βασικό χαρακτηριστικό που συμβάλει στην διαφορετική προσέγγιση , είναι ο τρόπος κυνηγίου.
Στην πατρίδα μας έχουμε την πολυτέλεια οι κυνηγοί να απολαμβάνουμε το ελεύθερο παραδοσιακό κυνήγι με τους όρους και τους κανόνες που το χαρακτηρίζουν και το διέπουν, αλλά παράλληλα να χρησιμοποιούμε και κατά το δοκούν το σύγχρονο Ευρωπαϊκό και όχι μόνον κυνήγι.


Εάν λάβουμε υπόψη τα ανωτέρω χαρακτηριστικά θα καταλήξουμε στα εξής συμπεράσματα:
1) Έστω μία ομάδα με νόμιμο αριθμό μελών που ασκεί το παραδοσιακό κυνήγι σε κυνηγότοπο με πυκνή αδιαπέραστη βλάστηση (πουρνάρι κ.λ.π.). Εδώ ο ιδανικός σκύλος είναι αυτός που έχει περίσσιο θάρρος, επίμονος, επιθετικός και όχι απαραίτητα με μεγάλη καταδίωξη.
2) Εάν αυτή η ίδια ομάδα δραστηριοποιείται σε κυνηγότοπο που εμπεριέχει μεγάλα δέντρα από οξιές, βελανιδιές κ.λ.π. τότε ο ιδανικός σκύλος θα είναι αυτός που θα κάνει στάμπα υπομονετικά, δεν χρειάζεται να έχει επιθετικότητα και βέβαια όχι απαραίτητα μεγάλη καταδίωξη.
3) Εάν όμως έχουμε μία ομάδα που ασκεί το σύγχρονο κυνήγι με πολυάριθμα μέλη (παραβαίνοντας την Ελληνική νομοθεσία) όποιος και να είναι ο κυνηγότοπος, είτε δραστηριοποιείται σε κυνηγότοπο με πυκνή αδιαπέραστη βλάστηση, είτε σε κυνηγότοπο με μεγάλη βλάστηση, ο ιδανικός σκύλος θα είναι αυτός που θα έχει περίσσιο θάρρος, επιμονή, επιθετικότητα και μεγάλη πολύωρη καταδίωξη.
Εάν αξιολογήσουμε τα ποιο πάνω συμπεράσματα, διακρίνουμε τρις διαφορετικές προσεγγίσεις για το ποιο θεωρείται το ιδανικό γουρουνόσκυλο και αιτιολογεί πλήρως τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις πολλών συναδέλφων.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας