ελληνικος ιχνηλατης

Published on 19 Σεπτεμβρίου, 2019 | by Kynoclub

0

Μνήμες για τον ελληνικό ιχνηλάτη. Οι πρώτες αναγνωρίσεις πριν τριάντα χρόνια!

κείμενο: Ν. Φωτακόπουλος

φώτο: kynoclub.gr

Μπορεί σήμερα να διαθέτουμε, ως καταγεγραμμένο κυνοτεχνικό κεφάλαιο  χιλιάδες Ελληνικών Ιχνηλατών όμως πριν από τριάντα χρόνια τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά….

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν αυτό το κείμενο έχουν τραβηχτεί στις πρώτες αναγνωρίσεις που διοργάνωσε ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος τα έτη 1992 και 1993. Ήταν η εποχή που ελάχιστοι σκύλοι είχαν γενεαλογικά πιστοποιητικά και μπορούσαν να εγγραφούν αυτοί και τα κουτάβια τους στα βιβλία του ΚΟΕ. Το πρόβλημα αφορούσε όλες τις φυλές και φυσικά τον Ελληνικό Ιχνηλάτη που ήταν, και είναι, η μοναδική διεθνώς αναγνωρισμένη και κατοχυρωμένη ελληνική φυλή. 

Η ΄΄αναγνώριση΄΄ λοιπόν χιλιάδων σκύλων που δεν είχαν pedigree ήταν μονόδρομος για τον ΚΟΕ και αυτό έκανε. Άρχισε την διοργάνωση εκδηλώσεων ΄Άναγνώρισης΄΄ που διήρκεσαν περίπου μια δεκαετία.

Η ιστορία έγραψε…

-Τότε λοιπόν στις αρχές του 1990 που ο ΚΟΕ προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια του, 5-6 χρόνια μετά την ίδρυση του, δεχόταν έναν παράλογο πόλεμο από τον αείμνηστο Σταύρο Μπασουράκο που εξέδιδε τα δικά του γενεαλογικά πιστοποιητικά. Και μάλιστα  παρά το γεγονός ότι ο τότε Ελληνικός Κυνολογικός Οργανισμός (του οποίου ήταν ιδρυτής-πρόεδρος-ιδιοκτήτης) είχε διαγραφεί από την Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI). Ο Σταύρος Μπασουράκος έγραφε λοιπόν στα βιβλία του και ελληνικούς ιχνηλάτες. Άλλωστε ο ίδιος είχε συντάξει το πρότυπο της φυλής. Ανάμεσα τους  και αυτούς του κυνοτροφείου Μετέωρα ιδιοκτησίας Θοδωρή Ζαλαβρά και Αθανασίου Μπαντέκα από την Καλαμπάκα. Είναι οι ιχνηλάτες της φωτογραφίας στην οποία φαίνονται να τους κρατούν οι δυο κυνοτρόφοι. Δίπλα τους και δεξιά φαίνεται ο κ Ευθύμιος Σταθονίκος ιδρυτικός μέλος και μετέπειτα πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Ελληνικού Ιχνηλάτη (ΟΦΕΙ) ενώ σκυφτός εξετάζοντας τους ιχνηλάτες είναι ο Νίκος Φωτακόπουλος μέλος της τότε διοίκησης του ΚΟΕ. Βοηθός στίβου με γυρισμένη την πλάτη ο παλαίμαχος λαγοκυνηγός και κυνόφιλος κ Ευάγγελος Χωριανόπουλος, αρχιτέκτων και (τότε) μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΟΕ. 

Στην άλλη φωτογραφία ένας κυνηγός παρουσιάζει τον δικό του ιχνηλάτη τον οποίο παρατηρεί ο Νίκος Φωτακόπουλος. Πιθανότατα να ήταν ένας από τους πολλούς που είχαν κοπεί για διάφορα ελαττώματα που παρουσίαζαν, κληρονομικά ή επιμειξίας με άλλες φυλές…

Τριάντα χρόνια ….ΒΕΑ 1

-Οι ελληνικοί ιχνηλάτες λοιπόν, του κυνοτροφείου Μετέωρα,  ήταν από τους πρώτους που εγγράφηκαν στο Βιβλίο Εγγραφής Αναγνωρισμένων του ΚΟΕ ως ΒΕΑ 1. Ανάμεσα σε αυτούς και οι μετέπειτα πρωταθλητές Άλικη Μετεώρων, Λέων Μετεώρων, Γκόλφης Μετεώρων κ.λ.π. ιδιοκτησίας του κ Αθανασίου Παπαγεωργίου, πρώτου προέδρου του ΟΦΕΙ.

Βλέποντας αυτές τις φωτογραφίες από τα βάθη της κυνοφιλικής …ιστορίας δεν μπορείς παρά να μελαγχολήσεις όταν μετά από τριάντα σχεδόν χρόνια εξακολουθούν να εγγράφονται ελληνικοί ιχνηλάτες  στο ΒΕΑ 1. Ιχνηλάτες που ίσως να μην έχουν να προσφέρουν τίποτα στην φυλή… Ή ακόμα χειρότερα εγγράφονται ελληνικοί ιχνηλάτες που προέρχονται από ΄΄ανακύκλωση΄΄. Δηλαδή από γνωστές γενεαλογίες που όμως οι νέοι …κουτοπόνηροι  ιδιοκτήτες θέλουν να εξαφανίσουν και να παρουσιάσουν την νέα δική τους γραμμή! Για αυτό το θέμα (και πρόβλημα) όμως θα τα πούμε σε άλλο σημείωμα…


Ο νεαρός Στάθης Καβαθούλης, πίσω του ο Στέλιος Μακαρίτης, η τότε πρόεδρος του ΚΟΕ κα Βούλα Παπουτσάνη, συνομιλεί με τον κ Χρήστο Δαρεμά ενώ ο Νίκος Φωτακόπουλος αγγίζει έναν, προς εξέταση ιχνηλάτη.

ΔΕΙΤΕ: Η ιστορία του Ελληνικού Ιχνηλάτη


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας