αγωνες

Published on 30 Σεπτεμβρίου, 2019 | by Kynoclub

0

Συγκλόνισαν οι Ελληνικοί Ιχνηλάτες στους Αγώνες της Γκιώνας!

κείμενο-φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Ένας ξεχωριστός αγώνας ιχνηλατών ήταν αυτός που διοργάνωσε ο Κυνοφιλικός Όμιλος Φωκίδος το διήμερο 28 &  29 Σεπτεμβρίου στην Γκιώνα. Συμμετείχαν οι σημαντικότεροι κυναγωγοί και εκτροφείς ιχνηλατών σε έναν από τους πλέον συναρπαστικούς  αγώνες της χρονιάς. Ήταν η δεύτερη φορά που διοργανώθηκε αγώνας στην Γκιώνα, από τον Κ.Ο.Φ.  και για μια ακόμα φορά στέφτηκε με μεγάλη επιτυχία. Το κύριο χαρακτηριστικό της επιτυχίας ήταν η αφθονία των λαγών που έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους σκύλους να συναντήσουν ίχνη και να δουλέψουν πάνω σε αυτά. 

Συμμετείχαν συνολικά 36 Ιχνηλάτες που ανήκαν στις εξής φυλές: 18 Ελληνικοί Ιχνηλάτες,  6 Σεγκούτζι , 5  Μπήγκλ  4 Αρτουά, 1 Αριέγης, 1 Γιούρα  και  1 Αγγλογαλλικός.

Πάλι έπιασαν λαγό!

Την πρώτη ημέρα των αγώνων παρά το γεγονός ότι όλοι σχεδόν οι σκύλοι βρήκαν ίχνη λαγού δεν πρόλαβαν να τα αξιοποιήσουν μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο και παρά την εύλογη παράταση που δόθηκε σε ορισμένους από τους κριτές. Μεγάλος άτυχος ο Παναγιώτης Καραδήμας με τους Ελληνικούς ιχνηλάτες του που για μια ακόμα φορά άρπαξαν τον λαγό στο ξεπέταγμα και πριν  τους δώσει την ευκαιρία της καταδίωξης. Βέβαια και καταδίωξη να γινόταν πάλι δεν θα είχε σημασία μια και ο κριτής Νίκος Φωτακόπουλος είχε σφυρίξει το τέλος της διαδρομής πριν ελάχιστα λεπτά.

CACT για τον κ Μπακατσούλα

Η δεύτερη ημέρα των αγώνων μας επιφύλασσε μεγάλες συγκινήσεις. μια και είχαμε τρεις συμμετοχές που κατάφεραν να μπουν στην βαθμολογία και μάλιστα με θεαματικό τρόπο. Στο πρώτο τερέν, με κριτή τον κ Αθανάσιο Παπαγεωργίου και βοηθό τον κ Δημήτρη Καψάσκη, πρώτος στην κατάταξη ήταν ο κυναγωγός κος Γιώργος Μπακατσούλας με δυο ελληνικούς ιχνηλάτες της εκτροφής του. Το ζεύγος Sassa Grammou και Tsita Grammou που συγκέντρωσε  ως μέσο όρο βαθμολογίας 184 βαθμούς και τον χαρακτηρισμό 1ος Εξαίρετος! Παράλληλα απονεμήθηκε και το CACT (πρωταθληματικός τίτλος) που μάλιστα είναι το πρώτο που αποδίδεται σε αγώνες ιχνηλατών και φυσικά σε ελληνικούς ιχνηλάτες. Αναμφίβολα είναι μια ιστορική στιγμή για την ελληνική κυνοφιλία αλλά και για την εθνική μας κυνηγετική φυλή. Παράλληλα αυτή η επιτυχία είναι και η δικαίωση της μακροχρόνιας προσπάθειας και προσφοράς  του Γιώργου Μπακατσούλα στην υπόθεση του Ελληνικού Ιχνηλάτη. Χαρακτηριστκή ηταν η δηλωση του κριτη κ Παπαγεωργίου: ΄΄Δεν δώσαμε εμείς, ως κριτές, το CACT στους ελληνικούς ιχνηλάτες του κ Μπακατσούλα. Το πήραν μόνοι τους με την συγκλονιστική τους παρουσία.΄΄

RCACT για την αγέλη Προφυλλίδη

Μια ανάσα πίσω από τον Γιώργο Μπακατσούλα, με 181 βαθμούς και απονομή RCACT, βρέθηκε η αγέλη Ελληνικών Ιχνηλατών του Γιάννη Προφυλλίδη από την Ημαθία. Ο Γιάννης Προφυλλίδης παρουσίασε, στο ίδιο τερέν με τον κ Μπακατσούλα μια αγέλη έξι ιχνηλατών που ήταν οι Ήρα, Ασλάν, Μόρτης, Τούλα, Ira και Τσούνα.  Η παρουσία, η έρευνα, το ξεγιατάκιασμα και η καταδίωξη σύμφωνα με τον κριτή κ Παπαγεωργίου ήταν στο ανώτερο επίπεδο και δικαίως απονεμήθηκε στην αγέλη αυτή η υψηλή  βαθμολογία. Η δε κατάταξη και η διαφορά των τριών βαθμών – σε σχέση με το ζεύγος των Ιχνηλατών του κ Μπακατσούλα-κρίθηκε σε λεπτομέρειες. Αναμφίβολα ήταν από τις καλύτερες παρουσίες ελληνικών ιχνηλατών  που έχουμε δει μέχρι σήμερα και μάλιστα συναγωνιζόμενων  με μια σειρά από ξένες καταξιωμένες παγκοσμίως φυλές.

Η  11χρονη Γιούρα

Στο έτερο τερέν, πάντα την δεύτερη ημέρα των Αγώνων ο κριτής Νίκος Φωτακόπουλος  με βοηθούς τον πρόεδρο Ιχνηλατών Κύπρου και δόκιμο κριτή κ Χάρη Αντωνίου και τον κ Δημήτρη Παπανωνσταντινου αντιπρόεδρο του Κ.Ο.Φ έβαλε ένα σκύλο στην βαθμολογία που ολοκλήρωσε με επιτυχία την παρουσία του. Ήταν η 11χρονη (!) Γιούρα  Lida Ioniou του κ. Δημήτρη Παπαδόπουλου που έκανε τα πάντα σωστά. Έρευνα, πλησίασμα ξεγιατάκιασμα και σταθερή καταδίωξη παρά την ηλικία της. Της απονεμήθηκε ο χαρακτηρισμός ΄΄Εξαίρετος΄΄ με 172 συνολικά βαθμούς. Στο ίδιο τερέν όλοι οι σκύλοι βρήκαν ίχνη τα οποία δούλεψαν με επιμέλεια όμως δεν κατάφεραν να φτάσουν σε αποτέλεσμα. Ξεχώρισε η πανέμορφη  αγέλη των Ιταλικών Ιχνηλατών του κ Δημήτρη Χατζηδημητρίου που βρήκε και δούλεψε με ίχνη δυο διαφορετικών λαγών . Με την ίδια ευκολία είχε βρει ίχνη και την πρώτη ημέρα όπως και το ζεύγος των ιταλικών ιχνηλατών του κ Σάκη Παπαοικονόμου. Όμως την δεύτερη ημέρα ο κ Παπαοικονόμου και οι ιχνηλάτες του ήταν άτυχοι μια και κληρώθηκαν τελευταίοι, ως έκτη συμμετοχή και όταν πλέον οι δείκτες του ρολογιού πλησίαζαν στις 12 το μεσημέρι…

Πληθώρα φυλών 

Όπως προαναφέρθηκε  όλοι σχεδόν οι σκύλοι βρήκαν ίχνη λαγών και μας έδειξαν, έστω αν δεν ολοκλήρωσαν με ξεφωλιασμα, ότι γνώριζαν πολύ καλά το συγκεκριμένο θήραμα.

Θα ήταν παράλειψη αν δεν κάναμε αναφορά στην αγέλη των Αρτουά του κ Ζέλτση που έκαναν εξαιρετική παρουσία όπως και στο Αριέγης του κ Παπαδόπουλου ή  τα Μπήγκλ του κ Μιχάλη Πεζίκογλου. Επίσης παράλειψη θα ήταν αν δεν αναφέραμε και τις συμμετοχές των Ελληνικών Ιχνηλατών του κ Φάνη Πιτσογιάννη που μαζί με τους κ Μπακατσούλα, Προφυλλίδη, Καραδήμα τίμησαν με την παρουσία τους τόσο της εθνική μας φυλή όσο και τους Αγώνες του Κυνοφιλικού Ομίλου Φωκίδος που έχει ως έμβλημα του τον Ελληνικό Ιχνηλάτη… Αξιοσημείωτο είναι δε πώς οι περισσότεροι από τους Ελληνικούς Ιχνηλάτες που παρουσιάστηκαν είναι εγγεγραμμένοι στο γενεαλόγιο ΒΕΚ κάτι που δείχνει την δουλειά σε βάθος που έχουν κάνει οι εκτροφείς τους.

Το ευχαριστώ του Κ.Ο.Φ.

Ο Κυνοφιλικός Όμιλος Φωκίδος θέλει να ευχαριστήσει δημόσια  όλους του κυναγωγούς που συμμετείχαν και ειδικότερα όσου έκαναν εκατοντάδες χιλιόμετρα ταξιδίου, τους κριτές και τους βοηθούς για την προσπάθεια που κατέβαλαν , τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και το Δασαρχείο Άμφισσας για την άδεια διεξαγωγής των αγώνων καθώς και τις κυρίες Αθηνά Βλάχου (Καλοσκοπή), Έφη και Λένα Γερονικολού (Ξενώνα ΄΄Κατερίνα΄΄ στην Παύλιανη,  για την φιλοξενία εκθετών, κριτών και επισκεπτών.

Το επόμενο ραντεβού

 Οι επόμενοι αγώνες Ιχνηλατών του Κ.Ο.Φ είναι προγραμματισμένοι για τις 2&3 Νοεμβρίου 2019 και μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι ιχνηλάτες, ανεξαρτήτως φυλής αρκεί να διαθέτουν βιβλιάριο εργασίας (εκδίδεται από τον ΚΟΕ). Για περισσότερες πληροφορίες τηλ 6936694640


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας