θηροφυλακή

Published on 26 Απριλίου, 2020 | by Kynoclub

0

Δώδεκα χρόνια, εδώ πάνω, δεν έχω δει θηροφύλακα.

κείμενο-φωτο Ν. Φωτακόπουλος

Τα δώδεκα τελευταία χρόνια κυνηγώ, κυρίως, σε  μια συγκεκριμένη περιοχή της Φωκίδας μια και είμαι κάτοικος της την μεγαλύτερη περίοδο του χρόνου. Πραγματοποιώ ετησίως περίπου  30 κυνηγετικές εξόδους ενώ κάνω και αρκετά ΄΄εκπαιδευτικά΄΄. Αν πολλαπλασιάσουμε λοιπόν τα 12 χρόνια επί 30 εξόδους μάς κάνει 360 κυνήγια. Αν προσθέσουμε και 10-12 εκπαιδευτικά τον χρόνο συμπληρώνουμε συνολικά 500 εξορμήσεις την δωδεκαετία! 

-Ε λοιπόν δεν θα το πιστέψετε! Ποτέ δεν έχω δει θηροφύλακα στην περιοχή…
.

Ούτε κατά την διάρκεια του κυνηγίου ούτε οποιαδήποτε άλλη ώρα, ημέρα, νύχτα, καλοκαίρι ή χειμώνα. Στον γειτονικό Κυνηγετικό Σύλλογο Γραβιάς, μέχρι πριν 6-7 χρόνια, υπηρετούσε  ένας θηροφύλακας που πλέον δεν υπάρχει. Ποτέ δεν προσλήφθηκε άλλος και μάλλον δεν θα προσληφτεί ποτέ… Δεν γνωρίζω αν η περιοχή μας βρίσκεται έξω από τα ενδιαφέροντα των υπευθύνων της Δ ΚΟΣΕ ή αν πέφτει μακριά για τους θηροφύλακες της Άμφισσας, της Ιτέας ή άλλων όμορων Κυνηγετικών Συλλόγων. Όπως και να έχει το σημειώνω ως μια παρατήρηση και προβληματισμό για την κατανομή των θηροφυλάκων. 

-Συχνά πυκνά βλέπω …αγήματα Ομοσπονδιακών, συνοδευόμενα από ”προϊσταμένους΄΄ και φωτογράφους να κάνουν εφόδους στο Σχιστό, σε ταράτσες ή μπλόκα στην Κωπαΐδα. Όμως ποτέ δεν τους είδα, εδώ στα γύρω βουνά. Και δεν μιλώ για φέτος που δεν υπάρχουν χρήματα για …βενζίνη αλλά για μια ολόκληρη δωδεκαετία!

 Και  2-3 ακόμα παρατηρήσεις ως τροφή για σκέψη. Εδώ  πάνω στην Γκιώνα και την Οίτη είναι ο βιότοπος των προστατευόμενων αγριόγιδων και των, πολυαρίθμων μεν απαγορευμένων δε, ζαρκαδιών με ότι σημαίνει αυτό.. Έψαξα στην Ιστοσελίδα της Δ ΚΟΣΕ να βρω την λίστα με τους θηροφύλακες της και δεν είδα καμία αναφορά.  Άραγε δεν θα έπρεπε να είναι ανηρτημένη με ονόματα  και τηλέφωνα ώστε να γνωρίζουν όλοι οι κυνηγοί που πρέπει να απευθυνθούν όταν διαπιστώνουν παραβάσεις της θηρευτικής νομοθεσίας; Χρειάζεται πολύ σκέψη για την χρησιμότητα  αυτής της ανάρτηση; Εκτός και αν είναι μυστικά τα ονόματα και τα τηλέφωνα των ΄΄ιδιωτικών φυλάκων θήρας΄΄. 

-Και μια απορία για την κατανομή και την περιοχή ευθύνης τους. Δεν θα έπρεπε να κατανέμονται με γεωγραφικά και όχι με πληθυσμιακά κριτήρια; Χρειάζεται άραγε περισσότερους θηροφύλακες η Αττική σε σχέση με την Φωκίδα ή την Ευρυτανία; Και μην μου πείτε πως στην Αττική υπάρχουν περισσότεροι κυνηγοί. Από όσο ξέρω η αποστολή της θηροφυλακής είναι η πάταξη της λαθροθηρίας και όχι ο έλεγχος των κυνηγών για το θεαθήναι… Άλλωστε και οι Αθηναίοι συνάδελφοι στους γειτονικούς νομούς της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας και της Φωκίδας εξορμούν συνήθως.

Α: Μην το ξεχάσω: Μπορεί να μην έχω δει ποτέ εδώ πάνω θηροφύλακες έχω όμως δει δασικούς, έστω και σπάνια. Το καταθέτω γιατί τείνει να γίνει συνήθεια η απαξίωση, των δασικών (από τους κυνηγοσυνδικαλιστές) σε ότι αφορά την θηροφύλαξη.

Περί ευγένειας…

Και κάτι ακόμα μια και πιάσαμε κουβέντα για τους θηροφύλακες. Όσες φορές με έχουν ελέγξει στην 45χρονη κυνηγετική μου ΄καριέρα΄΄, (συνήθως στην έναρξη και στην Μακεδονία) ήταν άπαντες ευγενέστατοι. Ουδέποτε δεν άφησαν περιθώριο για να τους σχολιάσω αρνητικά. Το αντίθετο μάλιστα! Μόνο καλά λόγια έχω να πω. Όμως πρέπει να σημειώσω ότι υπάρχουν εριστικοί θηροφύλακες στο …διαδίκτυο! Με τις αναρτήσεις τους και την γλώσσα που χρησιμοποιούν, δυστυχώς, δημιουργούν αρνητική εικόνα για όλους τους συναδέλφους τους. Αυτά…

ΔΕΙΤΕ: Κατάσχεση άγριων ωδικών πτηνών στο Σχιστό και …επικοινωνιακό σόου Δ ΚΟΣΕ και θηροφυλακής!

ΔΕΙΤΕ: Καταγγελία Χαρβαλιά: Χωρίς θηροφύλαξη η Κύθνος!


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας