αυτοκινητα

Published on 28 Απριλίου, 2020 | by Kynoclub

0

Πέρασαν 50 χρόνια από την παραγωγή του πρώτου Lada

κείμενο: Ν. Φωτακόπουλος

Πέρασαν 50 χρόνια από τις 19 Απριλίου 1970 οπότε βγήκε στην παραγωγή το πρώτο LADA. Ήταν ένα λαϊκό αυτοκίνητο  1200 κυβικών που παρήγαγε η βιομηχανία της Σοβιετικής Ένωσης για  δεκαετίες με μικρές βελτιώσεις. To LADA βασιζόταν στο FIAT 124 με το οποίο είχε ελάχιστες οπτικές διαφορές σε …χερούλια καθρέπτες κ.λ.π. Ήταν όμως ψηλότερο ενώ είχε ενισχυμένο πλαίσιο για να αντέχει στις κακουχίες της …Σιβηρίας.

Με αφορμή τα 50χρονα του LADA ο πρόεδρος Βλαντιμίρ  Πούτιν  απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στους εργαζόμενους του εργοστασίου παραγωγής αυτοκίνητων AVTOVAZ τονίζοντας την προσφορά των βετεράνων της σοβιετικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές και στην Ελλάδα τις δεκαετίες του 70 και του 80 όταν σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν δεν ξεπερνούσαν τα 1200 κυβικά λόγω υψηλής φορολογίας των μεγαλύτερων μοντέλων. Φυσικά το LADA έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές και μεταξύ των κυνηγών εκείνης της εποχής ενώ σταδιακά η δημοφιλία του, σε ότι αφορά τα ρωσικά αυτοκίνητα,   αντικαταστάθηκε από το LADA NIVA.

Σήμερα, εξακολουθούν να κυκλοφορούν αρκετά LADA στους ελληνικούς δρόμους πάρα το γεγονός ότι είναι πλέον πολύ γερασμένα αλλά και …ζημιάρικα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1970 έως το 1988 παρήχθησαν σχεδόν πέντε εκατομμύρια LADA από τα οποία το ένα τρίτο εξήχθησαν σε δεκάδες διαφορετικές χώρες.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας