επικαιροτητα

Published on 7 Μαΐου, 2020 | by Kynoclub

0

Αφρική! Νεκροί 200 σπάνιοι γύπες από δηλητηρίαση.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, συνέβη στη Δυτική Αφρική το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο περιστατικό μαζικής δηλητηρίασης γυπών στην ιστορία. Οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 200 νεκρούς γύπες του είδους Necrosyrtes monachus, κρισίμως απειλούμενο με εξαφάνιση. Μέχρι σήμερα, εκτιμάται ότι συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 2.000 γύπες (!), καθώς κάποια από τα νεκρά πουλιά συνεχίζουν να παραμένουν εκτεθειμένα στην ύπαιθρο.

Τα πρόσφατα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων από το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας και όλα τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η δηλητηρίαση ήταν σκόπιμη, ενώ υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι πίσω από τη δηλητηρίαση βρίσκονται παραδοσιακές πεποιθήσεις, αφού τουλάχιστον 200 γύπες βρέθηκαν χωρίς τα κεφάλια τους. Σε κάποιες περιοχές της Αφρικής, ορισμένες κοινότητες πιστεύουν ότι τα κεφάλια των γυπών φέρνουν καλοτυχία ή ακόμη και υπερδυνάμεις, ενώ μαρτυρίες επιβεβαιώνουν ότι η ζήτηση για κεφάλια γυπών έχει αυξηθεί λόγω της πολιτικής αστάθειας της χώρας.

 Η δηλητηρίαση δεν απειλεί μόνο τους γύπες, αλλά ολόκληρη την άγρια ζωή, όπως και τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης Πολλαπλών Ειδών για τη Διατήρηση των Γυπών της Αφρικής και της Ευρασίας (Vulture Multi species Action Plan), η δηλητηρίαση θεωρείται η μεγαλύτερη απειλή για τους γύπες σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι ευρέως υπεύθυνη για τη δραστική μείωση των πληθυσμών των γυπών σε ολόκληρη την Αφρική.

Στην Ελλάδα, εξαιτίας (και) των δηλητηριασμένων δολωμάτων, και τα 4 είδη γυπών μας απειλούνται με εξαφάνιση, με πιο απειλούμενο όλων τον #Ασπροπάρη με μόλις 3 ζευγάρια να απομένουν στη χώρα!

πηγή: Elliniki Ornithologiki Etaireia


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας