κόσμος

Published on 25 Ιουνίου, 2020 | by Kynoclub

0

Η Εσθονία τιμά τούς λύκους και τους καθιερώνει ως εθνικό σύμβολο!

κείμενο: Ν. Φωτακόπουλος

Η επιστροφή του λύκου στην Ευρώπη συνεχίζεται και μαζί συνεχίζονται και οι αντιδράσεις. Θετικές και αρνητικές. Το άγριο σαρκοφάγο στις περισσότερες χώρες αντιμετωπίζεται με προβληματισμό και αντιδράσεις απο κτηνοτρόφους και κατοίκους της υπαίθρου όπως συμβαίνει στην Ελλάδα,  Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία κ.λ.π Αντίθετα στην Εσθονία μια μικρή χώρα της Βαλτικής με έκταση διπλάσια από την Πελοπόννησο  και 1.330.000 κατοίκους ο λύκος αποτελεί πλέον εθνικό σύμβολο προστασίας της φύσης και του πολιτισμού! 

Οι τοπικές οργανώσεις για την προστασία της φύσης επέλεξαν τον λύκο ως ΄΄εθνικό ζώο΄΄ έναντι άλλων ζώων όπως ο κάστορας, ο ασβός, η αλεπού και ο σκαντζόχοιρος! 

Ειδικότερα αντιμετωπίζεται ως δείκτης υγείας της άγριας ζωής μια και παραμένει στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας. Αξίζει να σημειωθεί πώς η Εσθονία φιλοξενεί περισσότερους από 200 λύκους οι οποίο όμως ελέγχονται μέσα  από ένα αυστηρό διαχειριστικό πλαίσιο που περιλαμβάνει και την θήρευση τους όταν αυτή θεωρείτε επιβεβλημένο μέσο διαχείρισης. 

Οι κάτοικοι βλέπουν με υπερηφάνεια τον λύκο ως φυσικό συστατικό της εσθονικής φύσης και κληρονομιάς. Η εσθονική γλώσσα και η λαϊκή παράδοση περιλαμβάνουν εκατοντάδες ιστορίες και ονομασίες για το λύκο που όπως αναφέρει η τοπική ειδησεογραφία έχει καταφέρει να ελέγξει τα τελευταία χρόνια τον υπερπληθυσμό των φυτοφάγων και των ζημιών που αυτά προκαλούσαν στα δάση της χώρας.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας