αγωνες

Published on 16 Σεπτεμβρίου, 2020 | by Kynoclub

0

Αφθονία λαγών και συμμετοχών στους Αγώνες Ιχνηλατών της Κρήτης…

κείμενο-φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Με σημαντική οργανωτική επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων που διοργάνωσε ο Όμιλος Φίλων Ιστριακών Ιχνηλατών Ελλάδος στις 12&13 Σεπτεμβρίου με την υποστήριξη του Κυνηγετικού Συλλόγου Ηρακλείου. 

Αν και πραγματοποιήθηκαν στις  δύσκολες κλιματολογικές του Σεπτέμβρη οι 26 ιχνηλάτες που συμμετείχαν προσπάθησαν για το καλύτερο αποτέλεσμα. Η …αφθονία των λαγών ήταν μια ευχάριστη έκπληξη όμως η υπερβολική πυκνότητα μπορεί να είναι καλή για την ….τσάντα δεν είναι όμως για την αποτελεσματική εργασία των ιχνηλατών. Η αλληλοκάλυψη των ιχνών από τα νυχτερινά …σούρτα- φέρτα δημιουργεί προβλήματα και ενίοτε ΄΄μεθά΄΄ τα λαγόσκυλα με τις πολλές επιλογές που έχουν στην αγωνιστική διαδρομή τους. 

Ο νικητής..

Έτσι αν και σχεδόν όλοι οι σκύλοι είχαν ευκαιρίες μόνο το ζεύγος των Ιστριακών Ιχνηλατών Ερμής & Μυρτώ του Κώστα Τσουντάνη κατόρθωσαν να μπουν στην βαθμολογία και τις δυο ημέρες των αγώνων. Την πρώτη ημέρα ο κριτής κ. Νίκος Φωτακόπουλος τους απέδωσε τον χαρακτηρισμό  Σχεδόν Καλός με μέσο όρο βαθμολογίας τους 134 βαθμούς (136+132) ενώ την δεύτερη ημέρα ο κριτής κος Αθανάσιος Παπαγεωργίου τους απέδωσε τον χαρακτηρισμό ΄΄Επαρκής΄΄ με μέσο  όρο βαθμολογίας 124,5 βαθμούς (127+122). 

 Δύσκολες συνθήκες…

Όπως προαναφέρθηκε οι δύσκολες συνθήκες και οι ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου αγώνα και της …Κρήτης δεν επέτρεψαν  στους σκύλους να συγκεντρώσουν υψηλότερες βαθμολογίες. Η φωτογραφία είναι ενδεικτική του περιβάλλοντος στο οποίο κλήθηκαν οι ιχνηλάτες να παρουσιάσουν τις ικανότητές τους.

Παρόντες οι Ελληνικοί Ιχνηλάτες 

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο των συγκεκριμένων αγώνων ήταν η συμμετοχή έντεκα ελληνικών ιχνηλατών (!) που παρουσιάστηκαν σε δυο διαφορετικές αγέλες και μια ατομική συμμετοχή. Ο γνωστός κυνόφιλος και ένθερμος οπαδός της εθνικής μας φυλής κ Νίκος Νικόλτσης παρουσίασε μια ομοιογενή αγέλη έξι σκύλων, ο κ Γεώργιος Τσολάκης αγέλη τεσσάρων ενώ ο κ Ανδρέας    Κακαμπούρας  συμμετείχε με έναν ελληνικό ιχνηλάτη. Τα Μπήγκλ εκπροσωπήθηκαν από μια συμμετοχή που παρουσίασε ο κ Νίκος Λιάπης ενώ οι υπόλοιποι σκύλοι ήταν όλοι κοντότριχοι Ιχνηλάτες της Ίστριας μια φυλή που είναι ιδιαίτερα διαδομένη στην Κρήτη όπου εδρεύει και ο Ελληνικός Όμιλος της φυλής. 

Οι κυναγωγοί με τα Ίστριας

Οι κυναγωγοί Γ. Κουμαδοράκης, Αλ. Κοτζάμπασης, Κ. Τσουντάνης, Μ. Χαλκιαδάκης, Αν. Χάτζια, Κ. Μαυριδάκης, Π. Τσιλιγκάνος και Μανούσος Χαλκιαδάκης παρουσίασαν 16 Ίστριας ενώ συμμετείχαν συνολικά 28 σκύλοι που ανήκαν σε τρεις διαφορετικές φυλές! Ένας αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος για Αγώνες Ιχνηλατών στους οποίους χρειάστηκε να επιβληθεί  περιορισμός στις  συμμετοχές. Μάλιστα κάποιοι κυνόφιλοι που ήθελαν α παρουσιάσουν τους σκύλους τους δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν μια και δεν …χωρούσαν όλοι.

Είναι όμως ιδιαίτερα ελπιδοφόρα τα μηνύματα που στέλνουν οι λάτρεις των ιχνηλατών από την Κρήτη για την ανάπτυξη αυτού του είδους των Αγώνων που έχουν μικρό παρελθόν. Όμως όπως αποδείχτηκε έχουν σπουδαίο μέλλον… 

Υποστηρικτές…

Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε την υποστήριξη της διοίκησης του Κυνηγετικού Συλλόγου Ηράκλειου και των μελών της διοίκησης του όπως τον πρόεδρο κ Μανώλη Σκουλά, τον αντιπρόεδρο κ Νίκο Λαμπάκη και τον Γενικό Γραμματέα κ Μανώλη Γραμματικάκη. Η προσφορά τους ανεκτίμητη και η συνεισφορά τους στην επιτυχημένη διεξαγωγή των αγώνων συγκινητική. Όμως ανάλογη είναι η προσπάθεια που καταβάλουν συνολικά για τα κυνηγετικά θέματα του νομού Ηρακλείου τα οποία είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις ημέρες που ο υπογράφων το κείμενο βρέθηκε στο Ηράκλειο. 

Παρόντες στους αγώνες  και οι θηροφύλακες (Ομοσπονδίας και Συλλόγου)! Φρόντισαν με τη παρουσία τους για την ασφαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης ενώ συνέδραμαν όπου και όπου χρειάστηκε. Από την εποπτεία των τερέν μέχρι το …σκανάρισμα των σκύλων.

Ευχαριστούμε Πρόεδρε…

Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε την ουσιαστική κυνοφιλική δουλειά και τον κυνοφιλικό πολιτισμό που παράγει η διοίκηση του Ομίλου Φιλών Ιστριακών Ιχνηλατών Ελλάδος με επικεφαλής τον πρόεδρο κ Μανούσο Χαλκιαδάκη. Η προσφορά τους ξεπερνά τα όρια μιας φυλής και φτάνει πολύ πιο πέρα από αυτήν… Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε περισσότερα παρά να ευχηθούμε καλή συνέχεια ελπίζοντας πως θα δούμε ανάλογης αρτιότητας διοργανώσεις του Ο.Φ.Ι.Ι.Ε και στην ηπειρωτική Ελλάδα…

 Μικροσημειώσεις..        .

-Η εφαρμογή των μέτρων της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση του  Covint 19 στον νομό  Ηρακλείου δεν επέτρεψε την παρουσία θεατών. Την επόμενη φορά…

-Ο πρόεδρος του Ομίλου Μπήγκλ Ελλάδος Μιχάλης Πεζίκογλου συμμετείχε στους Αγώνες και πολύ σύντομα έχοντας ολοκληρώσει τις απαιτούμενες παρουσίες ως δόκιμος κριτής  θα ονομαστεί επίσημος κριτής εργασίας Ιχνηλατών.

-Ο νικητής των δυο ημερών Κώστας Τσουντάνης δεν είναι μόνο καλός κυναγωγός… Είναι και ένας εξαιρετικός θηροφύλακας (Ρεθύμνου) και ένας ευτυχισμένος πατέρας τριών χαριτωμένων θυγατέρων! Εύγε…

-Οι επόμενοι Αγώνες για όλες τις φυλές Ιχνηλατών θα διοργανωθούν από τον Κυνοφιλικό Όμιλο Φωκίδος στις 26και 27 Σεπτεμβρίου 2020. Να βρεθούμε… 



About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας