νησιωτικη περδικα

Published on 29 Σεπτεμβρίου, 2020 | by Kynoclub

0

Πονηροί κυνηγούν τις πέρδικες πριν την έναρξη με πρόσχημα τον λαγό…

κείμενο-φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

Όσο και καλή θέληση να έχεις δεν μπορείς να το πιστέψεις. Είναι δυνατόν να ανεβαίνουν κάποιοι στο βουνό σε υψόμετρο δυο χιλιάδων μέτρων για να κυνηγήσουν λαγό με πουλόσκυλα;. Μάλλον όχι! Ειδικότερα δεν ανεβαίνεις στο βουνό για λαγό με πουλόσκυλα τρεις μέρες πριν την επίσημη έναρξη της πέρδικας. Αν αγαπάς και σέβεσαι την πέρδικα στις 27 Σεπτεμβρίου ανεβαίνεις  στο βουνό με τα σκυλιά σου, όπου επιτρέπεται,  χωρίς ντουφέκι!

Δυστυχώς όμως πάντα και παντού θα υπάρχουν οι πονηροί που δεν σέβονται τίποτα. Ούτε την νομοθεσία, ούτε την κυνηγετική ηθική ούτε τους άλλους κυνηγούς και πολύ περισσότερο δεν σέβονται τα θηράματα και τον εθνικό μας θησαυρό που λέγεται ορεινή ή νησιωτική πέρδικα.

 Η διαφοροποίηση στην έναρξη

 Έχουν πια περάσει αρκετά χρόνια από τότε που έγινε ο διαχωρισμός στην έναρξη του κυνηγίου της πέρδικα και του λαγού.  Η πέρδικα από 15 Σεπτεμβρίου πήγε την 1η Οκτωβρίου.  Δεν είμαι αυτός που θα επιβεβαιώσει αν αυτός ο διαχωρισμός προστατεύει  τις …ανήλικες πέρδικες μια και αυτό ήταν το επιχείρημα για να μετατεθεί η έναρξη και η λήξη  του κυνηγίου της ορεινής κατά 15 ήμερες. Ήταν θυμάμαι τότε που η διοίκηση του ΟΚΑΔΕ έκανε παρεμβάσεις στο Υπουργείο Γεωργίας ζητώντας και πετυχαίνοντας την διαφοροποίηση των ημερομηνιών με την δικαιολογία πως  τα ΄΄φετεινάρια΄΄ δεν είχαν αναπτύξει πλήρως τους μηχανισμούς διαφυγής τους. 

Ο ΄΄Πολυκανδριώτης΄΄

-Μετά από τόσα χρόνια αναρωτιέμαι αν αυτή η μετακίνηση ωφέλησε  την πέρδικα ή μόνο τον ….”Πολυκανδριώτη΄΄. Και για όσους δεν είναι μυημένοι να σημειώσω πως ο ΄΄Πολυκανδριώτης΄΄ είναι ένας αγώνας σε ορεινή πέρδικα (και τσούκαρ στο Σχιστό) που διοργανώνει ο Όμιλος Πόιντερ Σέττερ από την εποχή που πρόεδρος ήταν ο κ. Κώστας Γεωργίου. Σαφέστατα η μεταφορά της έναρξης της ορεινής πέρδικας εξυπηρετούσε τα μέγιστα την σειρά αυτών των αγώνων. Τα ατουφέκιστα πουλιά και τα κοπάδια που δεν έχουν διασκορπιστεί είναι πολύτιμα για επιτυχημένες διοργανώσεις. Και βέβαια η αργοπορημένη (;) έναρξη κυνηγίου της ορεινής πέρδικας δεν εξυπηρετεί μόνο τον ΄΄Πολυκαδριώτη΄΄ αλλά και όλους τους αγώνες Κυνοφιλικών Ομίλων που διεξάγονται με θήραμα την ορεινή πέρδικα. 

 Και η τσούκαρ…

Μαζί με την μετακίνηση της έναρξης του κυνηγίου ορεινής πέρδικας την 1η Οκτωβρίου έγινε εναρμόνιση της έναρξης  και για την νησιωτική στις Κυκλάδες και σε άλλα νησιά. Και ας ωριμάζει η τσούκαρ πολύ πιο γρήγορα λόγω κλιματολογικών συνθηκών σε σχέση με την ορεινή πέρδικα.

Εναρμόνιση λοιπόν για να προληφθεί η αναπόφευκτη πίεση στην τσούκαρ από εκατοντάδες η χιλιάδες περδικοκυνηγούς της ηπειρωτικής Ελλάδος. 

Με πρόσχημα τον λαγό.

Όμως η έναρξη της πέρδικας την 1η Οκτωβρίου εξυπηρετεί και τους πονηρούς. Αυτούς που με πρόσχημα τον λαγό (μοιράζεται τον ίδιο βιότοπο με την πέρδικα) τουφεκάνε τις πέρδικες εις υγεία των κορόιδων. Και κορόιδα είναι οι νομοταγείς κυνηγοί που σέβονται την κυνηγετική δεοντολογία και πολύ περισσότερο την ίδια την πέρδικα.

–Σε κάθε περίπτωση ο υπογράφων τούτο το κείμενο θέτει προς συζήτηση την ταυτόχρονη έναρξη του κυνηγίου λαγού και πέρδικας. Βέβαια τον πρώτο λόγο έχουν οι θηραματολόγοι και οι συνειδητοποιημένοι περδικοκυνηγοί. Ο γράφων σε καμιά περίπτωση δεν δηλώνει περδικοκυνηγός. Μόνο απλός κυνηγός. Ένας απλός κυνηγός που προβληματίστηκε για μια ακόμα φορά βλέποντας κατά την διάρκεια της διεξαγωγής  αγώνων ιχνηλατών στις 27 Σεπτεμβρίου κάποιους ΄΄συναδέλφους΄΄ να κυνηγούν με πουλόσκυλα, τρεις ήμερες πριν ξεκινήσει η πέρδικα,  σαν να μην τρέχει τίποτα. Τα σχετικά βίντεο είναι στην διάθεση της διοίκησης της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας που σε αυτό το μεγάλο θέμα (γενικότερα της πέρδικας) επιμένει στην μακαριότητά της…

δείτε: Τα φοβερά μυαλά καμαρώνουν για τις διαφορετικές ημερομηνίες έναρξης λαγού και πέρδικας…

δειτε: Τι έχετε να πείτε για αυτό;


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας