προσωπα

Published on 27 Νοεμβρίου, 2020 | by Kynoclub

0

Μπάμπης Μπρέχας. Ναι στον εκσυγχρονισμό των καταστατικών και στον περιορισμό των θητειών.

Συνέντευξη στον Νίκο Φωτακόπουλο

Αν και έχει μακρά πορεία στα κυνηγετικά δρώμενα είναι πάντα …φρέσκος και δυναμικός με ορθολογιστικές προτάσεις και παρεμβάσεις για το κυνηγετικό μας μέλλον. Είναι ο Γενικός Γραμματέας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου Μπάμπης Μπρέχας. Σε μια δύσκολη εποχή για το κυνήγι παρεμβαίνει θέτοντας στόχους που θα βγάλουν την κυνηγετική δραστηριότητα από το τέλμα και θα αντιστρέψουν την επί χρόνια  φθίνουσα πορεία. Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε πέρα από τις προτάσεις του μας μιλά για τον εαυτό του, το αγαπημένο του θήραμα, τα όπλα του και την ράτσα με την οποία κυνηγάει…..

-Με τι ασχολείσαι επαγγελματικά;

Υπάλληλος ΔΕΗ

-Τι σημαίνει για εσένα το κυνήγι και η κυνοφιλία; 

Τρόπος ζωής, οικογενειακή παράδοση, επαφή με τη φύση.

–Ποια είναι τα προσωπικά σου «Όχι» στην ζωή, στο κυνήγι και την κυνοφιλία; 

Δεν ανέχομαι την υποκρισία και όσους χρησιμοποιούν το κυνήγι έχοντας άλλους λόγους και προσδοκώντας προσωπικά οφέλη.

–Τι εκτιμάς περισσότερο στους φίλους σου; 

Τη διαχρονική ειλικρινή στάση και τη συνέπεια.

— Ποιο είναι το αγαπημένο σου θήραμα και γιατί;

Η πέρδικα διότι είναι ένα θήραμα που απαιτεί καλή σωματική κατάσταση αλλά και γνώση των συνήθειών της σε συνδυασμό με κατάλληλα εκπαιδευμένα σκυλιά στις δύσκολες συνθήκες των βουνών κάτι που αποτελεί μια εσωτερική αναμέτρηση και πρόκληση με τον ίδιο σου τον εαυτό και το υδρόβιο διότι έχει να κάνει με ιδιαίτερα στοιχεία της φύσης (υγρό στοιχείο, άνεμος) που επηρεάζουν απόλυτα τις συνήθειές του. Η γνώση αυτή για τη φύση και η συνεχόμενη αναζήτηση προκειμένου να φτάσουμε σε κάποιο αποτέλεσμα χωρίς αυτό να αποτελεί αυτοσκοπό είναι κάτι που μου δημιουργεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον.  

–Αν δεν ήσουν ο εαυτός σου ποιός θα ήθελες να είσαι; 

Θα ήθελα να ήμουν κάποιος που θα μπορούσε να δώσει ελπίδα στον κόσμο, χαρά στον ανήμπορο, υγεία στον κατατρεγμένο και ευτυχία στην ανθρωπότητα.   

 -Ποια εμφανισιακή αρετή ξεχωρίζεις σε μια γυναίκα; 

Η έκφραση που παρόλο που είναι εξωτερικό χαρακτηριστικό αντικατοπτρίζει τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου.

— Ποιο είναι το βασικό σου γνώρισμα στο κυνήγι;

Το πάθος για αυτό που κάνω και συνήθως το φτάνω στα άκρα εξαντλώντας κάθε στιγμή που το ζώ.

-Για ποιό μειονέκτημα σου αυτοσαρκάζεσαι; 

Ίσως τώρα που οι αντοχές και η σωματική κούραση δεν επιτρέπει τα παλιά πολύωρα κυνήγια με πολύ δύσκολες συνθήκες. Συχνά αυτοσαρκάζομαι υπονοώντας πάντα το αντίθετο. Επίσης παρόλο τα επιπλέον κιλά που έχω τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώ την έκφραση «…τι σπαθάτος είναι»

–Σε ποια άλλη εποχή θα επιθυμούσες να ζεις; 

Θα ήθελα να ήμουν ενήλικος στη δεκαετία του 60 καθώς έχω ακούσει τόσα ενδιαφέροντα για αυτή την εποχή. Θεωρώ ότι ήταν σκληρή αλλά με καλύτερο ανθρωπιστικό επίπεδο και καλύτερη φύση και προϋποθέσεις για κυνήγι. 

 — Ποιος είναι ο αγαπημένος σου κυνηγότοπος;

Οι κορυφογραμμές της Πίνδου και ο υγρότοπος στην Σαγιάδα.

–Ποια είναι η αγαπημένη σου επαρχιακή πόλη ή χωριό και γιατί το έχεις αγαπήσει; 

Ο αγαπημένος μου τόπος είναι η Βήσσανη Πωγωνίου, τόπος καταγωγής μου όπου έχω τις καλύτερες παιδικές αναμνήσεις με τον παππού και τη γιαγιά και τα πρώτα βήματα στο κυνήγι που μου έχουν μείνει αξέχαστα.

 — Ποιο είναι το αγαπημένο σου ελληνικό νησί; 

Η Κέρκυρα

 –Με ποιες ιστορικές προσωπικότητες νιώθεις μια πνευματική ιδεολογική συγγένεια;

Πάντα είχα μια ιδιαίτερη αγάπη στην πατρίδα μου και ιδιαίτερα με αυτούς που τα έβγαζαν πέρα σε άνισες αναμετρήσεις και για αυτό θαύμαζα το Λεωνίδα των Σπαρτιατών.

–Με ποιο έμφυτο ταλέντο θα ήθελες να είσαι προικισμένος; 

Ίσως θα έπρεπε να είχα ασχοληθεί με τη μουσική και να είχα μάθει ένα μουσικό όργανο.

.-Ποιο είναι το φθηνότερο και ποιο το ακριβότερο κυνηγετικό  δώρο που έχεις κάνει στον εαυτό σου; 

Το φθηνότερο αλλά και ταυτόχρονα ιδιαίτερα χρήσιμο ήταν μια μικρή πυξίδα που κάποτε με έσωσε σε μια πυκνή ομίχλη και από τότε την έχω πάντα μαζί μου.

Το ακριβότερο ήταν ένα ταξίδι που έκανα μόνος μου σε ηλικία 18 ετών στην Ολλανδία και γνώρισα ανθρώπους που ασχολούνται με το pointer, όπου και αγόρασα ένα και ξόδεψα τα χρήματα και δεν είχα ούτε τα εισιτήρια να γυρίσω.

Ποια είναι η αγαπημένη σου φράση ή απόφθεγμα;

«Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, αυτός όμως που δεν αγωνίζεται έχει χάσει ήδη»

— Τι είναι αυτό που σε φοβίζει πιο πολύ; 

Το μέλλον και η υγεία των παιδιών μου.

 –Ποια κυνηγετική  …κακογουστιά είναι αυτή που σε ενοχλεί περισσότερο; 

Η δημοσίευση φωτογραφιών με πολλά θηράματα και το ύφος ορισμένων λες και σκότωσαν το «..τέρας του Λοχ Νες» 

— Ποια είναι η αγαπημένη σου φυλή και γιατί; 

Τα Pointer γιατί είναι ατίθασα και μοιάζουν στον χαρακτήρα μου.

 –Ευτυχία είναι: 

Η εσωτερική μας ισορροπία

–Ποιο είδος μουσικής σου αρέσει και ποιο συγκεκριμένο τραγούδι σου αρέσει να ακούς και να τραγουδάς; 

Παλιά rock τραγούδια της δεκαετίας του ογδόντα.

— Πως θα περιέγραφες τον εαυτό σου; 

Με πολλά ελαττώματα εκτός της αδικίας και της  αχαριστίας.

— Σε ποιο μέρος θα ήθελες να ζεις;

Ίσως σε κάποιο μεγάλο βάλτο του Αμαζονίου ή του Mississipi αν πρόκειται για πραγματικό μέρος. Αν πρόκειται για φανταστικό σε ένα μέρος με περισσότερο δικαιοσύνη αλληλεγγύη και ανθρωπιά.

 –Αυτή την εποχή τι είναι αυτό που σε απασχολεί περισσότερο;

Η υγεία των δικών μου ανθρώπων και των συνανθρώπων μου. Όπως βέβαια και η εξαίρεση του κυνηγίου από την καραντίνα.

– Η χειρότερη μέρα της ζωής σου  ήταν: 

Όταν χάθηκε ο πατέρας μου

.- Εάν συναντούσες τον θεό τι θα τους ζητούσες;

Να κοιτάξει και λίγο χαμηλά. Αν υπάρχει και έφτιαξε τον κόσμο τέτοιος ήθελε να είναι;

– Ποια ήταν η σημαντικότερη κυνηγετική σου ημέρα;

Όταν χτύπησα την πρώτη μου πέρδικα στο Μιτσικέλι με ένα μονό Ισπανικό δεκαεξάρι με κόκορα και κάνη πολύγωνη.

– Με ποιο όπλο κυνηγάς; 

 Έχω δύο Benelli:

  • μια super 90 extra light με 60 πόντους κάνη τέσσερα αστέρια για μπεκάτσα και πέρδικα περίπου 30 χρονών 
  • και μία crio comfort με 71 πόντους κάνη δύο αστέρια για παπιά περίπου 15 χρόνων.

– Αν μπορούσες τι θα άλλαζες στις κυνηγετικές οργανώσεις;

Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει ένας στοχευμένος εκσυγχρονισμός των καταστατικών των κυνηγετικών οργανώσεων διατηρώντας απαραίτητα τη συνεργατική σχέση με το αρμόδιο για τη θήρα Υπουργείο. Επίσης πρέπει να τροποποιηθεί η νομοθεσία του τρόπου έκδοσης αδειών ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον κάθε κυνηγό να εκδίδει άδεια σε όποιο κυνηγετικό σύλλογο επιθυμεί. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μπορεί να αρθεί ο περιορισμός που υπάρχει στο δικαίωμα συμμέτοχής οποιουδήποτε στα αξιώματα των Ομοσπονδιών ή της ΚΣΕ. 

Επίσης θεωρώ σωστό να υπάρχει όριο στη θητεία των μελών που απαρτίζουν τα ΔΣ των Κυνηγετικών Οργανώσεων, δίνοντας έτσι το δικαίωμα σε νέους ανθρώπους να συμμετέχουν.  

Δημοκρατικότερο θα ήταν να εκλέγονται όλες οι διοικητικές βαθμίδες από τη βάση, κάτι όμως που προϋποθέτει τη συμμετοχή των κυνηγών στην εκλογική διαδικασία σε ποσοστό άνω του 50%. Δυστυχώς όμως παρατηρούμε το φαινόμενο  σε συλλόγους με 4.000 μέλη να μη συμμετέχουν ούτε 300 κυνηγοί και να εκλέγονται συμβούλια με ούτε 250 ψήφους.

Τέλος θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί η συμμετοχή των Κυνηγετικών Οργανώσεων σε οποιαδήποτε απόφαση αφορά το κυνήγι και μάλιστα με αποφασιστικό και όχι απλά γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Ακόμη και  η έκδοση της ετήσιας ρυθμιστικής θα έπρεπε να αποφασίζεται από τις κυνηγετικές οργανώσεις οι οποίες διαθέτουν τα κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό και διαθέτουν και τον κατάλληλο μηχανισμό φύλαξης. Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να προβλέπεται η δυνατότητα τροποποίησης της ρυθμιστικής τόσο χρονικά όσο και τοπικά ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος και να μπορεί να τροποποιηθεί ακόμη και ο πίνακας των θηρεύσιμων ειδών. Θέτω ως παράδειγμα τη δυνατότητα επέκτασης της κυνηγετικής περιόδου για ορισμένα είδη για τα οποία δεν επηρεάζεται η προγαμιαία μετανάστευσή τους. Επίσης θα έπρεπε να έχουν την αποκλειστική διαχείριση των Προστατευόμενων περιοχών αλλά και την οικονομική τους ανεξαρτησία με το σύνολο του ποσού της άδειας στην αποκλειστική τους ευχέρεια προκειμένου να υπάρχει πραγματικά ο ανταποδοτικός χαρακτήρας των πληρωτέων εισφορών για την προστασία της φύσης.

Μεγάλη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στη δημιουργία ενός ισχυρού γραφείου τύπου αλλά και μιας ισχυρής νομικής υπηρεσίας για τη διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας ακόμη και σε ζητήματα απλού κυνηγού. Οι κυνηγοί πρέπει να γυρίσουν πίσω στις Οργανώσεις και οι Οργανώσεις να νοιαστούν ακόμη και για τα πιο απλά προβλήματα των κυνηγών. Τίποτε δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχει μια ισχυρή διοίκηση με την στήριξη της βάσης.

— Αν μπορούσες τι θα άλλαζες στο κυνήγι όπως αυτό διεξάγεται σήμερα στην Ελλάδα;

Πιστεύω ότι στην Ελλάδα το ελεύθερο παραδοσιακό κυνήγι, δηλαδή η παραδοχή του νομοθέτη ότι το θήραμα ανήκει στον κυνηγό και όχι στο ιδιοκτήτη γης, διασφαλίζει τη δυνατότητα της άσκησης της θήρας από όλους. Θα πρέπει να βελτιωθεί όμως ο τρόπος άσκησής του, πχ η άδεια να εκδίδεται από την ηλικία των 16 ετών με την απαραίτητη συνοδεία κάποιου εμπείρου κυνηγού και να υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση του νέου κυνηγού τόσο στη χρήση του όπλου, με απαραίτητη πιστοποίησή του σε κάποιο σκοπευτήριο, όσο και στη γνώση του για τα θηράματα και τη νομοθεσία. Ο έμπειρος κυνηγός θα πρέπει να μεταφέρει στον νεότερο τους άγραφους κανόνες του κυνηγιού.   

Το πιο σημαντικό που θα πρέπει να αλλάξει είναι το να γίνει ευρέως γνωστή η συνεισφορά του Έλληνα κυνηγού στην προστασία και τη διατήρηση του περιβάλλοντος. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι κυνηγοί να έχουν τη θέση που τους αξίζει στην κοινωνία. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι το κυνήγι αποτελεί διαχειριστικό εργαλείο για την προστασία της φύσης και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Ένταξη στα θηρεύσιμα είδη για άμεση διαχείριση του πληθυσμού του λύκου και έλεγχος του γενετικού υλικού του, καθώς επίσης και όλων των ξενικών ειδών. Κυνήγι κορακοειδών όλο το χρόνο χωρίς περιορισμό και κίνητρα για θήρα αλεπούς και κουναβιού όπου οι μελέτες αποδεικνύουν ότι υπάρχει επικάλυψη με άλλα είδη. Κυνήγι υδρόβιων με ομοιώματα και σφυρίχτρες. Ένταξη της κυνηγετικής αγωγής στα σχολεία. Να επιτραπεί η χρήση του ραβδωτού όπλου υπό προϋποθέσεις και η ελεύθερη είσοδο των κυνηγών στα σκοπευτήρια χωρίς την υποχρέωση να είναι μέλη σκοπευτικών συλλόγων.

Μετακίνηση της θήρας από το Υπουργείο περιβάλλοντος στο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς το κυνήγι αποτελεί πρωτογενή δραστηριότητα.

Είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να συζητηθούν και αφορούν τη θήρα και τα οποία δεν μπορούν να αναλυθούν σε λίγες σελίδες. Αυτά πρέπει να αναλυθούν σε ένα πανελλήνιο κυνηγετικό συνέδριο υπό την εποπτεία της ΚΣΕ και με τη συμμετοχή όλων των Κυνηγετικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών , ίσως με τον τίτλο «Προσδιορισμός των θέσεων των κυνηγών και η μετέπειτα στάση τους στη σύγχρονη κοινωνία»

–Που θα επιθυμούσες να θαφτείς;

Κάπου ψηλά στα βουνά που αγάπησα


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας